Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kattojen kunnostus, käsityöt ja kansanmusiikki kuuluvat Seurasaaren ulkomuseon kesään

Kattojen kunnostus, käsityöt ja kansanmusiikki kuuluvat Seurasaaren ulkomuseon kesään


Seurasaaren ulkomuseon tämän kesän restaurointihankkeissa kunnostetaan museotalojen päre- ja tuohimalkakattoja. Suurempia rakennushankkeita ovat Niemelän torpan peruskorjaus sekä karjamajan interiöörien kunnostus. Ulkomuseossa on kesän aikana myös paljon kulttuuripainotteista ohjelmaa, mm. perinteisiä käsityötekniikoita esittelevä Käsityöpäivät ja Matleenan markkinat sekä Seurasaari soi! -kansanmusiikkitapahtuma.

Seurasaaren ulkomuseon kesään kuuluvat erilaiset peruskorjaus- ja kunnostustyöt, joissa hyödynnetään perinteisiä rakennusmenetelmiä. Uusia päre- ja tuohimalkakattoja on tänä kesänä rakennettu mm. Antin taloon, Ivarsiin ja Hallan taloon. Yksi kesän suurista töistä on myös Karunan kirkon katon tervaus. 

Pieni pikantti yksityiskohta ovat myös Kahiluodon kartanon kuistille kudotut verhot. Niiden myötä kuisti on nyt täsmälleen samassa asussa kuin sata vuotta sitten. Malli verhoihin on saatu kartanoa esittävästä akvarellimaalauksesta, joka on nähtävissä kartanon yläeteisessä.

Ulkomuseon isommista rakennushankkeista käynnissä ovat Niemelän torpan peruskorjaus sekä Maalahdelta peräisin olevan karjamajan sisustuksen uudistaminen. Niemelän torppa, joka on yksi museon suosituimmista kohteista, avautuu yleisölle jälleen kesällä 2015. Karjamajaan museovieraat pääsevät tutustumaan jo loppukesästä 2014.

Käsityöpäivät ja Kurssin Kaisan kesäaitta uudistuvat
Seurasaaren ulkomuseon tapahtumakalenterissa on ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Kurssin Kaisan kesäaitassa lapset voivat kokeilla taitojaan entisajan askareissa: millaista on esimerkiksi jauhaa kahvia kahvimyllyllä tai kantaa vettä ämmänlängillä?  Lapsiperheille on myös suunnattu Olli Oravan Oikopolku, omatoimikierros, jossa ratkaistaan tehtäviä eri museotaloissa kurrekartan vihjeiden perusteella.

Kesän suurimmat tapahtumat ovat Käsityöpäivät ja Matleenan markkinat 19.–20.7. sekä Seurasaari soi! -kansanmusiikkifestivaali elokuussa. Käsityöpäivien uutuutena ovat työpajat, joissa voi itse valmistaa pieniä tekstiili- tai puutöitä perinteisin menetelmin. Lisäksi tapahtumassa on työnäytöksiä sekä Matleenan markkinat, josta voi hankkia käsityöläisten tuotteita.

Seurasaari soi! -festivaalin konsertit valtaavat museotalot elokuussa. Varsinainen festivaaliviikko on 21.–24.8., mutta konsertteja järjestetään myös kuun jokaisena sunnuntaina 3.8. alkaen.

Seurasaari-kuosia museokaupassa
Ulkomuseota varten on täksi kesäksi luotu oma tuoteperhe, jota koristaa Maria Tolvasen suunnittelema Seurasaari-kuosi. Kuosin idea on peräisin eteläisessä Länsi-Suomessa käytetystä juustomuotista, jonka kuvio painautui juustoa kotona valmistettaessa myös valmiin juuston pintaan.

Tuoteperheeseen kuuluu leivinliina, kasseja, serviettejä, magneetti sekä kahvipakkaus. Kaikkia tuotteita on saatavana Seurasaaren museokaupasta.

Lisätietoja:
intendentti Mikko Teräsvirta, puh. 040 128 6374, mikko.terasvirta@nba.fi
Seurasaaren ulkomuseon tapahtumat -verkkosivu
Kahiluodon kartano akvarelli
Kahiluodon kartanon kuisti verhoineen akvarellissa. Kuva: Museovirasto.

Lehdistökuvia Seurasaari-tuoteperheen tuotteista

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.
Tuoteperhe2
Seurasaaren tuoteperhe. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.


Kahvi
Seurasaaren kahvi. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.
Pinssit ja magneetit
Pinssi ja magneetti. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.
Tuoteperhe
Seurasaaren tuoteperhe. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.
Servietti
Servietti. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.
Leivinliina ja kassi
Leivinliina ja kassi. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto. SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto