Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Tansanian maailmanperintökohde poistettiin vaarantuneiden kohteiden listalta

Tansanian maailmanperintökohde poistettiin vaarantuneiden kohteiden listalta


Unescon maailmanperintökomitean kokouksen toisena kokouspäivänä Qatarin Dohassa käsiteltiin maailmanperintökohteiden tilaa (State of Conservation -asiakirjoja) ja tehtiin merkittävä ja harvinainenkin päätös. Tansanian maailmanperintökohde, Kilwa Kisiwanin ja Songo Mnaran raunioituneiden satamakaupunkien muodostama kohde, päätettiin poistaa vaarantuneiden kohteiden listalta.

Maailmanperintökomitea on Unescon toimielin, joka vastaa maailmanperintösopimuksen toimeenpanosta. Komiteaan kuuluu 21 jäsenmaata. Suomi valittiin komitean jäseneksi marraskuussa 2013 ja toimikausi kestää neljä vuotta. Suomen pääedustajat komiteassa ovat Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet ja Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen.
Qatarin kokous
Qatarin kokouksen puheenjohtaja on H. E. Mrs Sheikha Al Mayassa Bint Hamad Bin Khalifa Al Thani (vasemmalla). Hänen vieressään kuvassa on Maailmanperintökeskuksen johtaja Kishore Rao. Kuva: Juhani Kostet, Museovirasto
Maailmanperintökomitea päättää maailmanperintörahaston käytöstä ja maailmanperintöluetteloon valittavista kohteista sekä seuraa maailmanperintökohteiden tilaa. Maailmanperintökomitea pitää yllä myös listaa kohteista, jotka ovat jostain syystä vaarantuneet.

Kilwa Kisiwanin ja Songo Mnaran kaupungit sijaitsevat kahdella saarella Tansanian rannikolla noin 300 kilometriä Dar es Salaamista etelään. Ne ovat olleet tärkeitä ja vauraita kauppakaupunkeja, joiden kautta kulki vuosisatoja, erityisesti 1200-1500 -luvuilla, mm. kultaa, norsunluuta, hopeaa, parfyymejä ja posliinia Arabian, Intian ja Kiinan välillä.

Kohde valittiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1981, mutta vuonna 2004 se jouduttiin kirjaamaan vaarassa olevien maailmanperintökohteiden listalle, koska historialliset ja arkeologiset rakenteet, joiden perusteella se oli maailmanperintöluetteloon valittu, olivat rappeutuneet lähelle romahduspistettä.

Tansaniassa on tehty kymmenen vuotta työtä kohteen säilymisen hyväksi ja nyt tilanne on parantunut niin, että se voitiin poistaa vaarantuneiden kohteiden listalta. Suomen komiteaedustaja, pääjohtaja Juhani Kostet käytti päätöstä tukevan Suomen puheenvuoron, jossa annettiin Tansanialle kiitosta tärkeästä työstä kohteen pelastamiseksi ja toivottiin ponnistelun kohteen säilyttämiseksi jatkuvan edelleen.

Maailmanperintökomitean 15. kesäkuuta alkanut 38. kokous jatkuu Qatarissa 25. kesäkuuta saakka.

Lisätietoja kokouksesta antavat Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet (juhani.kostet@nba.fi) ja erikoisasiantuntija Stefan Wessman (stefan.wessman@nba.fi). He vastaavat Qatarissa sähköposteihin mahdollisuuksien mukaan. Pääjohtaja Kostet palaa Suomeen 25.6. ja Stefan Wessman 27.6.

Tanzania’s Ruins of Kilwa Kisiwani and Ruins of Songo Mnara removed from UNESCO List of World Heritage in Danger

Qatarin kokouksen verkkosivut

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto