Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Seurasaaren museotalojen esineistöä digitoidaan kesän aikana

Seurasaaren museotalojen esineistöä digitoidaan kesän aikana


Seurasaaren ulkomuseossa on tänä kesänä käynnissä digitointiprojekti, jossa noin 2000 museotalojen esinettä valokuvataan, luetteloidaan ja tallennetaan tietokantaan. Digitoitaviksi on valittu esinekokonaisuuksia eri puolilta Suomea, mm. Pohjanmaalta ja Raja-Karjalasta. Tavoitteena on, että digitoidut aineistot löytyvät jatkossa Finna-tietokannasta ja ovat näin kaikkien vanhoista esineistä kiinnostuneiden saatavilla.

Esineiden digitointi aloitettiin Seurasaaren pohjalaistaloista, Kurssista ja Ivarsista. Tämän viikon aikana valmistuu karjalaisen Pertinotsan talon esineiden läpikäynti, minkä jälkeen digitointiryhmä jatkaa työtään Kaukolan savutuvissa. Yhteensä 2000 esineen digitointihankkeessa työskentelee kaksi tutkijaa, konservaattori sekä kaksi valokuvaajaa. Hanke kestää noin kuusi kuukautta. 

Digitoitavat esineiden joukossa on 1800-luvun suomalaisten arkipäivässään käyttämiä esineitä astioista ja huonekaluista ajokaluihin. Yksi työn haasteista onkin saada esineet valokuvatuksi niin, että kuva ilmentää mahdollisimman hyvin esineen luonnetta ja ulkoista ilmettä. Oman haasteensa tuovat suurten, vaikeasti liikuteltavien esineiden, kuten rekien ja muiden ajokalujen, kuvaukset.

Digitointityö etenee niin että ensin konservaattori puhdistaa esineen, jonka valokuvaaja kuvaa sen. Tämän jälkeen tutkijat siirtävät esineen kuvan ja tiedot kokoelmanhallintajärjestelmään. Tutkijan kannalta kiinnostavimpia ovat tiedot esineen käyttötavasta ja historiasta. Lisäksi tallennetaan myös erilaisia perustietoja, kuten esineen materiaali, mitat ja sijaintipaikka.

Digitoidut esinekuvat päätyvät Finna-tietokantaan, johon on koottu suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja ja palveluja. Tietokanta on kaikille avoin ja sieltä voi etsiä tietoa kirjastojen ja arkistojen kokoelmista, katsella kuvia museoesineistä ja taideteoksista sekä ladata omaan käyttöön asiakirjoja ja vanhoja kirjoja.

Lisätietoja:
digitointipäällikkö Nina Repo, puh. 040 128 6122, nina.repo@nba.fi
Finna-tietokanta
Seurasaaren ulkomuseon verkkosivut
Seurasaaren digitointi
Konservaattori Mari Teräkoski, tutkija Anna-Reetta Rikala ja valokuvaaja Matti Huuhka digitoivat mm. huonekaluja Seurasaaressa. Kuva: Jonny Korkman.

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto