Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
”Rahakammion aarteet” -julkaisu esittelee Suomen kansallismuseon rahakokoelman harvinaisuuksia

”Rahakammion aarteet” -julkaisu esittelee Suomen kansallismuseon rahakokoelman harvinaisuuksia


Kansallismuseon raha- ja mitalikokoelma on Suomen vanhin kulttuurihistoriallinen museokokoelma. Museoviraston uutuusjulkaisussa museon Rahakammion johtaja, dosentti Tuukka Talvio esittelee kokoelman harvinaisuuksia sekä kuvaa sen vaiherikasta historiaa.

Kansallismuseon raha- ja mitalikokoelma sai alkunsa 1700-luvun puolivälissä Turun akatemiassa. Helsinkiin kokoelma muutti yliopiston myötä 1828, ja osa Kansallismuseon kokoelmaa siitä tuli 1920. Kokoelman vanhin osa on pelastunut Turun palosta, ja siihen sisältyy useita merkittäviä lahjoituksia, mm. H. F. Antellin 1893 testamenttilahjoituksena saatu ruotsalaisten rahojen kokoelma.

”Rahakammion aarteet” -julkaisun keskeisin osa ovat eri aikakausilta peräisin oleviin rahaharvinaisuuksiin liittyvät tarinat ja kuvat. Julkaisu esittelee mm. Suomen rahahistoriaa, Ruotsin ja Venäjän rahoja sekä kokoelman vanhimpiin kuuluvia antiikin ajan rahalöytöjä. Mukana julkaisussa ovat myös suomalaiset setelirahat sekä Kansallismuseon kokoelmiin kuuluvat ulkomaiset mitalit.

Julkaisu kertoo myös kokoelman keräämisen haasteista. Vuosisatojen kuluessa raha- ja mitalikokoelma on kokenut vahvan karttumisen aikoja, mutta myös laihempia vuosia, muuttoja ja epävarmuutta tulevaisuudesta. Kirja kuvaa, miten kokoelman synty on usein yksittäisten, numismatiikkaan intohimoisesti suhtautuvien henkilöiden varassa.

”Rahakammion aarteet” on jatkoa Kansallismuseon Rahakammion aiemmille julkaisuille, joissa on käsitelty Suomen rahahistoriaa, mitaleita ja mitalitaidetta sekä vanhempia kunniamerkkejä.

Tuukka Talvio
RAHAKAMMION AARTEET

Museovirasto 2014, 72 s., nid. ISBN 978-951-616-250-1, ISSN 2243-1373, hinta 21 € (sis. alv)
Suomen kansallismuseon näyttely- ja kokoelmajulkaisuja 2

Lisätietoja:
Kansallismuseon Rahakammion johtaja Tuukka Talvio, puh. 040 128 6389, tuukka.talvio@nba.fi

Arvostelu- ja näytekappaleet:
markkinointisuunnittelija Sari Häkkinen, puh. 040 128 6043, sari.hakkinen@nba.fi

”Rahakammion aarteet” -julkaisua myyvät mm. Suomen kansallismuseon museokauppa (Mannerheimintie 34, Helsinki) sekä virtuaalikirjakauppa Granum.

Museoviraston julkaisuja voi tilata myös postiennakolla, tällöin hintoihin lisätään pakkaus- ja toimituskulut. Tilaukset sähköpostitse kirjatilaus@nba.fi tai postitse osoitteella Museovirasto, Julkaisutilaukset, PL 913, 00101 Helsinki.

Lisätietoja Museoviraston julkaisuista


 
Rahakammion aarteet

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto