Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Urajärven keittokirjaan on tallennettu kartanon herkkujen reseptejä 1900-luvun alusta

Urajärven keittokirjaan on tallennettu kartanon herkkujen reseptejä 1900-luvun alusta


Monissa kartanoissa oli 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa omia reseptikokoelmia, jotka oli koottu painetuista keittokirjoista ja tuttavilta. Urajärven kartanon viimeisen emännän, Lilly von Heidemanin reseptikokoelma on säilynyt näihin päiviin, ja nyt se ilmestyy Museoviraston julkaisuna. Erityisen paljon kirjassa on ohjeita erilaisten jälkiruokien ja leivonnaisten tekoon, mutta myös keitot, liha- ja kalaruuat, säilöntävinkit ja juomat löytyvät Lillyn resepteistä.

Urajärven kartanossa vietettiin 1900-luvun alussa vilkasta seuraelämää. Tapana oli myös, että jokaiselle kartanoon vieraisille saapuvalle tarjottiin vähintään kahvia ja kahvileipää – jopa ennalta ilmoittamatta tuleville yllätysvieraille. Esimerkiksi leivonnaisia leivottiinkin säännöllisin väliajoin, jotta niitä oli aina saatavilla tarpeen tullen.

Keittokirja sisältää yhteensä runsaat 80 reseptiä, joista puolet on jälkiruokia ja leivonnaisia, kuten vanukkaita, kakkuja ja pikkuleipiä. Leivonnaisilla saatettiin myös ottaa kantaa tai ilmaista vaikkapa puoluesympatioita, kuten Fennomaanit-pikkuleipien resepti osoittaa.

Kuten aikakaudella oli tapana, keittokirjat sisälsivät monenlaista kodinhoidossa tarpeellista tietoa. Niinpä Lillynkin resepteihin on liitetty mm. säilöntäohjeita, juomien valmistusohjeita sekä neuvoja omenapuiden matojen torjumiseen ja panamahatun puhdistukseen.

Sadan vuoden ikäisiä reseptejä on joiltain osin muunnettu paremmin tähän päivään sopiviksi. Näin on tehty esimerkiksi vanhojen mittayksiköiden kohdalla. Lisäksi reseptien ohjeistusta on tarkennettu joiltakin osin. Mukana ovat kuitenkin myös alkuperäiset, ruotsiksi kirjoitetut reseptit. Toivomuksena on, että kirja antaisi lukijoilleen paitsi elävän kuvan 1900-luvun alun kartanoiden ruokakulttuurista myös kulinaristisia nautintoja Lillyn tapaan.


URAJÄRVEN KARTANON KEITTOKIRJA
Lilly von Heidemanin reseptejä vuosilta 1905–1910

Toimittaja: Jouni Kuurne
Museovirasto 2014, 103 s., nid. ISBN 978-951-616-251-8, ISSN 2243-1373, hinta 40 € (sis. alv)
Suomen kansallismuseon näyttely- ja kokoelmajulkaisuja 3

Arvostelu- ja näytekappaleiden tilaukset:
markkinointisuunnittelija Sari Häkkinen, puh. 040 128 6043, sari.hakkinen@nba.fi


Urajärven kartanon keittokirjaa myyvät mm. Suomen kansallismuseon museokauppa (Mannerheimintie 34, Helsinki) sekä virtuaalikirjakauppa Granum.

Museoviraston julkaisuja voi tilata myös postiennakolla, tällöin hintoihin lisätään pakkaus- ja toimituskulut. Tilaukset sähköpostitse kirjatilaus@nba.fi tai postitse osoitteella Museovirasto, Julkaisutilaukset, PL 913, 00101 Helsinki.

Lisätietoja Museoviraston julkaisuista
Urajärven keittokirja

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto