Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kokoelmien aarteita vapaaseen käyttöön museoiden ”Suomi syö ja juo” -hankkeessa

Kokoelmien aarteita vapaaseen käyttöön museoiden ”Suomi syö ja juo” -hankkeessa


Valtakunnallisessa ”Suomi syö ja juo” -hankkeessa mukana olevat 12 museota avaavat verkossa vapaaseen käyttöön ruoka- ja juomakulttuuriin liittyviä vanhoja ja uusia valokuvia sekä tutkimusmateriaalia. Museot järjestävät myös kaikille avoimen ”Silmänruokaa”-valokuvakilpailun sekä kutsuvat osallistumaan ”Rakkain reseptini” -reseptivihkon kokoamiseen.

Museoiden valokuvamateriaali löytyy kuvapalvelu Flickristä (https://www.flickr.com/photos/suomisyojajuo/), ja avoin tutkimusmateriaali hankkeen verkkosivuilta (http://www.suomisyojajuo.fi/avoin-data.html)

”Silmänruokaa”-valokuvakilpailuun osallistuja voi valita vanhoista ruoka-aiheisista tilannekuvista suosikkinsa, lavastaa ja valokuvata kuvan tilanteen uudelleen nykypäivän näkökulmasta. Kilpailun palkintoina on sadan euron lahjakortti Restelin hotelleihin tai ravintoloihin sekä kaksi Hotelli- ja ravintolamuseon uutta Taste of History -tietopakettia. Yhden tietopaketin arvo on 45 euroa. Taste of History -tietopaketin avulla voi järjestää bailut 80-luvun tyyliin. Nostalgiset ruoka- ja juomavinkit sekä juhlaideat on koonnut Hotelli- ja ravintolamuseo.

”Rakkain reseptini” on kollektiivinen reseptivihko, jonka idea on lähtenyt kiinnostuksesta suomalaisia uusia ja vanhoja rakkaita reseptejä kohtaan. Reseptivihko toimii blogimuodossa hankkeen verkkosivuilla (www.suomisyojajuo.fi/blogi/rakkainreseptini), ja siihen voi osallistua joko omalla perintöreseptillään tai tuunaamalla tarjolla olevia, museoiden kokoelmista poimittuja vanhoja ruoka-ohjeita. Omat versiot kuvien kera lähetetään julkaistaviksi hankkeen verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta.

Linkit ”Silmänruokaa”-valokuvakilpailuun ja ”Rakkain reseptini” -reseptivihkoon ovat osoitteessa http://www.suomisyojajuo.fi/osallistu.html.

”Silmänruokaa”-valokuvakilpailu ja ”Rakkain reseptini” -reseptivihko sulkeutuvat sunnuntaina 30.11.2014. Flickr’ssä ja hankkeen verkkosivuilla julkaistu kuva- ja tutkimusmateriaali ovat käytettävissä tämän jälkeenkin.

”Suomi syö ja juo” on nykydokumentointihanke, jonka aiheena on suomalainen ruoka- ja juomakulttuuri. Hankkeessa on mukana 12 tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:on kuuluvaa museota: Hotelli- ja ravintolamuseo, Kankaanpään kaupunginmuseo, Keski-Suomen museo, Suomen kansallismuseo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Nautelankosken museo, Pohjois-Pohjanmaan museo, Satakunnan Museo, Tampereen museot, Turun museokeskus, Vantaan kaupunginmuseo ja Suomen Metsästysmuseo.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2013 museot tallensivat kokoelmiinsa tietoa ja kuvia päivän aterioista koulussa, töissä ja kotona, sekä ruokaan liittyvistä harrastuksista, intohimoista ja tapahtumista. Suomalaisten ”Minä ja ruoka” -kuvakeruuseen lähettämistä kuvista tallennettiin Museoviraston kokoelmiin 178 kuvan otos. Niitä voi katsella Finna.fi-palvelussa osoitteessa https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=HK7907&prefilter=-&SearchForm_submit=Hae&retainFilters=0

”Suomi syö ja juo” -hankkeen toisessa vaiheessa on tavoitteena hyödyntää monipuolisesti aiemmin kertynyttä materiaalia, tehdä tunnetuksi museoiden nykydokumentointi- ja kokoelmatyötä sekä houkutella suomalaisia mukaan museoiden tallennustoimintaan.
Johan&Nyströmin raakaruokabrunssi

”Suomi syö ja juo” -hankkeen verkkosivut www.suomisyojajuo.fi

Hanketta voi seurata myös:
Facebookissa https://www.facebook.com/pages/Suomi-sy%C3%B6-ja-juo/381750358594837
Twitterissä https://twitter.com/Suomisyojajuo
Instagramissa http://instagram.com/suomisyojajuo
Youtubessa https://www.youtube.com/channel/UCJXxekuG_NR2xk_dYvYSPwQ


Lisätietoja ”Suomi syö ja juo” -hankkeesta antavat:

Projektitutkija Susanna Haavisto / Satakunnan Museo
suomisyojajuo@gmail.com / susanna.haavisto@pori.fi
p. 044 701 8512

Amanuenssi Johanna Jakomaa / Satakunnan Museo
johanna.jakomaa@pori.fi
p. 044 701 1059

Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.
Suomi syö ja juo -hankkeen logo.

Leineperin emäntäkoulun keittiö vuonna 1922.Herroja aterialla Porin konepajan ruokalassa.Kolmen virkanaisen lounas kesäkuussa 2013.
Leineperin emäntäkoulun keittiöstä 1922. Kuva: K.E. Klint, Satakunnan museon  kokoelmat
Herroja aterialla Rosenlew-yhtiön Porin konepajan ruokalassa 1960-luvulla. Kuva: Satakunnan kuva, Satakunnan Museon kokoelmat
Pohjois-Pohjanmaan museo tallensi osana TAKO:n Suomi syö ja juo -hanketta kolmen virkanaisen lounaan kesäkuussa 2013. Kuva: Anne Lantto, Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat
Johan&Nyströmin raakaruokabrunssiTorielämää Kuopion torilla vuonna 1975.Suomi syö ja juo -hankkeen esite telineessä.
Johan&Nyströmin raakaruokabrunssi, annoksen viimeistely noutopöydässä. Hotelli- ja ravintolamuseo dokumentoi syksyn 2013 Suomi syö ja juo hankkeessa suomalaista brunssiruokailua kolmessa eri kahvilassa ja ravintolassa. Kuva: Matti Ahlgren, Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmat
Torielämää Kuopion torilla vuonna 1975. Taustalla Kuopion kaupungintalo. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo dokumentoi syksyn 2013 Suomi syö ja juo -hankkeessa toriruokailua. Kuva: Kari Hakli, Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kokoelmat
Kuopion kulttuurihistoriallinen museo dokumentoi syksyn 2013 Suomi syö ja juo -hankkeessa toriruokailua. Kuvassa hankkeen esite telineessä, taustalla osallistutaan Kuopion kulttuurihistoriallisen museon tekemään ruokaperinnekyselyyn. Kuva: Mika Latva-Hoiska, Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kokoelmat

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto