Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kaleva lahjoitti historiallisen kuvakokoelmansa Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle

Kaleva lahjoitti historiallisen kuvakokoelmansa Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle


Ennätyslohi Muhoksella vuonna 1928.Oululainen sanomalehti Kaleva on lahjoittanut 1,5 miljoonan historiallisen kuvan kokoelmansa Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle. JOKA tarjoaa kuville asianmukaiset säilytysolosuhteet ja tuo digitoimalla kuvia verkkoon kaikkien kiinnostuneiden katseltavaksi.

Sanomalehti Kaleva perustettiin vuonna 1899, ja lehden kuvakokoelma alkoi karttua vuonna 1930, jolloin lehti sai kuvalaattalaitoksen. Kuvalaattalaitoksen myötä lehteen saatiin paikallisista tapahtumista myös kuvia. Yksinomaan digikuvaukseen Kaleva siirtyi 2000-luvun alussa.

Kalevan historiallisessa lehtikuvakokoelmassa on arviolta 1,5 miljoonaa kuvaa. Ne kertovat mm. poliittisesta historiasta, urheiluhistoriasta ja tapahtumahistoriasta pohjoisen Suomen näkökulmasta. Kalevan kuvakokoelman ydin on 225 valokuva-albumia, joissa on runsaat 23 000 lehtikuvaa, ja niiden originaalinegatiivit. Vanhimmat negatiivit ovat lasinegatiiveja 1930-luvulta. Uusimmat negatiivit ovat 1990-luvulta.

Journalistinen kuva-arkisto JOKA perustettiin vuoden 2014 alussa Museoviraston Kuvakokoelmat-yksikön yhteyteen. JOKA säilyttää ja julkaisee lehtikuvakokoelmia. Se turvaa merkittävien lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmien säilymisen yhdessä muiden museoiden ja arkistojen kanssa.

JOKA:lla on jo kokoelmissaan Maaseudun Tulevaisuuden lähes koko 1900-luvun kattava kuva-aineisto, uutiskuvatoimisto Pressfoton arkisto ja useita kuvaajakokoelmia. Kaikkiaan JOKA:lla on jo yli 6 miljoonaa lehtikuvaa. Kalevan historiallinen kuvakokoelma on tärkeä lisä Journalistisen kuva-arkiston kokoelmiin.

Journalistisessa kuva-arkistossa aineistoilla on hyvät säilytysolosuhteet, ja JOKA digitoi suunnitelmallisesti historiallisia lehtikuvia. Tavoitteena on saada kuvia mahdollisimman paljon verkkoon, jossa niitä voivat katsella tutkijat, opiskelijat ja kaikki lehtikuvista kiinnostuneet.

Kalevan päätoimittaja Markku Mantila toteaa, että Museovirasto oli luonteva valinta lehtikuva-arkiston vastaanottajaksi ja säilyttäväksi, koska sillä on paras osaaminen joiltakin osin hauraan materiaalin säilyttämisessä ja siirtämisessä. ”Museoviraston hoivissa kuva-arkisto on hyvissä käsissä, ei vain pohjoisen vaan koko kansakunnan tulevia tarpeita varten.”

Lisätietoja antavat:
Markku Mantila, päätoimittaja, Kaleva, puh. 050 311 7777, markku.mantila@kaleva.fi
Jaana Tervaharju, vastaava informaatikko, Kaleva, puh. 044 7995 784, jaana.tervaharju@kaleva.fi

Ismo Malinen, yli-intendentti, Museovirasto, puh. 040 128 6382, ismo.malinen@nba.fi
Inkamaija Iitiä, intendentti, Museovirasto, puh. 044 2777 552, inkamaija.iitia@nba.fi
Raija Linna, amanuenssi, Museovirasto, puh. 040 128 6124, raija.linna@nba.fi

Museoviraston pääjohtajan Juhani Kostetin ja Kalevan päätoimittajan Markku Mantilan videohaastattelu Kalevan lahjoituksesta on Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n verkkosivuilla osoitteessa http://joka.nba.fi/fi/ajankohtaista/videot-kalevan-kuvakokoelmasta.

Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.

Estonian onnettomuuden uhria siirretään.
Ennätyslohi Muhoksella vuonna 1928.
Estonian onnettomuuden uhria siirretään kuljetusalukseen Utön saarella Saaristomerellä 30. syyskuuta 1994. Autolautta Estonia oli uponnut kaksi päivää aikaisemmin matkalla Tallinnasta Tukholmaan. Onnettomuudessa menetti henkensä yli 850 ihmistä. Kuva: Jarmo Kontiainen / Kaleva / JOKA / Museovirasto


Iivo (vas.), Boris ja ennätyslohi Muhoksella vuonna 1928. Poikien isä, Homa Kotkansalo, sai Oulujoesta nuottaansa 32,6 kilon painoisen lohen. Kuva: Martti Kesäniemi / Kaleva / JOKA / Museovirasto
Uutta ja vanhaa Tuiran kaupunginosassa 1982.
Kuutot -näytelmän ensi-ilta.
Uutta ja vanhaa ripi rinnan Tuiran kaupunginosassa Oulussa marraskuussa 1982. Kuva: Ilkka Laine / Kaleva / JOKA / Museovirasto
Ensimmäinen meänkielinen näytelmä, Kuutot, sai ensi-iltansa Pajalassa Ruotsissa vuonna 1987. Näytelmän on kirjoittanut Bengt Pohjanen. Meän kieli on suomen murre, jota puhutaan Pohjois-Ruotsissa. Kuva: Jarmo Kontiainen / Kaleva / JOKA / Museovirasto


 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto