Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Uskontojen maailma -näyttely ja -julkaisu kertovat uskontojen erityispiirteistä ja yhtäläisyyksistä

Uskontojen maailma -näyttely ja -julkaisu kertovat uskontojen erityispiirteistä ja yhtäläisyyksistä


Kulttuurien museon uutuusnäyttely Uskontojen maailma avautuu Kansallismuseossa 31.10.2014. Näyttelyyn liittyy yleisötapahtumia ja suomenkielinen näyttelyjulkaisu.

Uskontojen maailma keskittyy uskontoihin, ikivanhaan mutta aina ajankohtaiseen aiheeseen. Vaikka yhteiskunnan maallistumisesta puhutaan paljon, uskonnon merkitys ei ole vähentynyt. Päinvastoin, uskonto ja maallinen valta kytkeytyvät tänä päivänä kiinteästi toisiinsa eri puolilla maailmaa. Maailman uskontojen lisäksi näyttely avaa monikulttuurista suomalaisuutta, jossa uskontojen kirjosta on tullut pysyvä piirre.

Uskonto vastaa ihmisen tarpeeseen ymmärtää ja selittää maailmaa – löytää selitys omalle olemassaololleen ja maailmanjärjestykselle. Arkipäivässä uskonto näkyy mm. niissä rituaaleissa, jotka liittyvät ihmiselämän merkkitapahtumiin, kuten syntymään, aikuistumiseen, avioliittoon ja kuolemaan. Näyttelyssä esitellään lähemmin Lähi-idässä syntyneet juutalaisuus, kristinusko ja islam, ja aasialaisperäisistä uskonnoista ovat mukana hindulaisuus, buddhalaisuus, jainalaisuus, sikhiläisyys, shintolaisuus sekä kiinalaiset uskonnot. Myös luonnonuskonto, uususkonnot, synkretismi ja uskontokritiikki esitellään.

Erityispiirteiden vastapainoksi teemaosioissa tuodaan esille monen uskonnon jakamia yhteisiä asioita. Niitä ovat muun muassa rukoileminen, uhraaminen, rituaalinen puhtaus, juhlat ja kausirituaalit, kuolemanjälkeinen elämä, vainajakultti, askeesi, pyhiinvaellus, onni ja suojautuminen sekä lähetystyö. Tutuista asioista voi huomata uusia piirteitä, kun ne yhdistyvät laajempiin ja monelle uskonnolle yhteisiin teemoihin. Asiat ja ajatukset ovat kulkeutuneet pyöreällä pallollamme satojen ja tuhansien vuosien ajan, ja lainautuneisiin piirteisiin on sekoittunut paikallisia perinteitä. Esineistössä on mukana sekä uutta että vanhaa, muun muassa veistoksia ja rituaalivälineitä, auton peruutuspeiliin ripustettavia moderneja amuletteja ja pyhiinvaellusmuistoja.

Julkaisu ”Uskontojen maailma”
Toimittaja Pilvi Vainonen
Museovirasto 2014, 84 s., nid., ISBN 978-951-616-252-5, ISSN-L/ISSN 2243-1373
Suomen kansallismuseon näyttely- ja kokoelmajulkaisuja 4
Hinta 24 € (alv:ton)
Julkaisua myyvät Kansallismuseon museokauppa sekä Museoviraston kirjaston myyntipiste


Lisätiedot:
Pilvi Vainonen, amanuenssi, Kulttuurien museo, p. 040 128 6432, pilvi.vainonen@nba.fi

Tapahtumat:
Maiju Tuisku, museolehtori, Kansallismuseo, p. 040 128 6453, maiju.tuisku@nba.fi

Julkaisun arvostelu- ja pr-kappaleiden tilaukset:
Sari Häkkinen, markkinointisuunnittelija, Museovirasto, p. 040 128 6043, sari.hakkinen@nba.fi
 
Uskontojen maailma logo, design Jenni Reuter.

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto