Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Hämeen linnan vallihaudan tämän vuoden työt on saatu päätökseen

Hämeen linnan vallihaudan tämän vuoden työt on saatu päätökseen


Senaatti-kiinteistöt, Hämeenlinnan kaupunki ja Museovirasto tiedottavat

Vallihautatyömaan työt ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti. Kesällä 2014 työt painottuivat vallihaudan eteläpuolen turvallisuuden parantamiseen sekä kaakkoisosan muurin korotuksiin. Työt jatkuvat toukokuussa 2015.

Hämeen linnan vallihautaa on ympäröinyt aita jo 1860-luvulla. Vallihaudan eteläisen osan uusi aita valmistui tänä syksynä. Aita parantaa turvallisuutta mm. leikkipuiston läheisyydessä. Vallihaudan pohjoisosa tullaan aitamaan myöhemmin. Näiden töiden suunnittelu on käynnistynyt.

Linnan kaakkoisosassa korotettiin puolibastionin vallihaudan kivimuureja, jotta ympäröivät maat eivät enää valuisi vallihautaan. Työhön on osallistunut urakoitsijan työnjohtaja ja kivimies. Kesän aikana apuna on ollut myös 2-4 Vanajan vankilan vankia. Vallihauta on tältä osalta rekonstruoitu 1980-luvulla. Tuolloin osa vallihaudan kivimuureista jäi ympäröivää maastoa alemmaksi.

Vallihaudan veden laatua parannetaan ja maavallien maisemaa hoidetaan


Maavallien kasvillisuuden tutkimukset käynnistettiin kesällä ja ne valmistuvat ensi vuonna. Maavalleille tehdään maisemanhoitosuunnitelma. Tarkoituksena on lisätä valleille suotuisia lajeja ja kerätä niittojäte pois. Toimenpiteiden avulla saadaan vähennettyä rinteiden eroosiota ja vallihaudan veden rehevöitymistä. Suunnittelutyöt veden virtaamisen parantamiseksi on aloitettu. Vallihaudan reunoilta kaadettiin puita, joiden juuret vaurioittavat vallihaudan rakenteita. Lisäksi maatuneista lehdistä syntyvä humus kasaantuu vallihaudan pohjalle rehevöittäen vettä ja hidastaen virtausta.

Työt jatkuvat toukokuussa 2015


Ensi vuonna tehdään puolibastionin vallihaudan muurinkorotustyöt loppuun. Vallihaudan lounaisosan sortuneen muurin korjaukset ja siihen liittyvät tutkimustyöt aloitetaan myös ensi vuonna. Tämä muurinosuus on alkuperäinen ja tutkimuksilla toivotaan saatavan tietoa muurin alkuperäisistä tuki- ja perustusrakenteista. Vallihaudan vierellä, sen pohjoispuolella kulkevaa kevyenliikenteen väylää madalletaan ennen kuin pohjoisosan kivimuurien korotus voidaan tehdä. Tavoitteena on myös johtaa pintavedet hallitusti pois. Vallihaudan korjaustöitä tehdään kesäaikoina ja ne kestävät  useita vuosia.

Lisätietoja:

Rakennuttamisesta vastaavat Senaatti-kiinteistöt Länsi-Suomen alueen rakennuttajapäällikkö Timo Korhonen puh. 040 169 1896 sekä rakennuttajakonsultti Ville Varjo / Turkoosi 11 Oy, puh. 0400 786 033

Hämeenlinnan kaupungin yhteyshenkilönä on vihersuunnittelija Susanna Lappalainen, puh. (03) 621 2426

Arkkitehtisuunnittelusta vastaa arkkitehti Sanna Ihatsu / CasaCo Oy, puh. 050 339 0840.

Urakoitsijan vastaavana työnjohtajana toimii toimitusjohtaja Jari Kaseva, puh. 040 566 5906.

Vankityön yhteyshenkilönä on Marjatta Kurri, Vanajan vankila, puh. 0500 647 691

Hankkeen tutkimus- ja dokumentointityöstä vastaavat Museoviraston tutkijat Päivi Hakanpää, puh. 040 128 6234  ja Janne Hymylä, puh.  040 128 6237.

Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.
Vallihaudan kivimuurit saivat lisää korkeutta.
Vallihaudan kivimuurit saivat lisää korkeutta. Kiviä asentamassa Juha Nieminen ja Esa Korpijärvi, Kivityö Kaseva Oy. Kuva: Päivi Hakanpää, Museovirasto.
Vallihaudan kivimuurit saivat lisää korkeutta.Korotetun muurin linjaa tarkastetaan.
Vallihaudan kivimuurit saivat lisää korkeutta. Kiviä asentamassa Juha Nieminen ja Esa Korpijärvi, Kivityö Kaseva Oy. Kuva: Päivi Hakanpää, Museovirasto.
Ville Nieminen tarkastaa korotetun muurin linjaa, Kivityö Kaseva Oy. Kuva: Päivi Hakanpää, Museovirasto.
Aidan tolppien asennus.Valmis aita parantaa vallihaudan turvallisuutta.
Aidan tolppien asennus. Kuvassa Jari Kaseva ja Ville Nieminen, Kivityö Kaseva Oy. Kuva: Päivi Hakanpää, Museovirasto.
Valmis aita parantaa vallihaudan turvallisuutta. Kuva: Sanna Ihatsu, CasaCo Oy.


 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto