Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Suomen merimuseossa talvisten väylien avaajista kertova näyttely

Suomen merimuseossa talvisten väylien avaajista kertova näyttely


Suomen merimuseon toteuttama Voimalla liikkeelle! -näyttely (13.3. - 23.8.2015) avautuu Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Näyttely esittelee 1950-luvulla rakennetun jäänmurtaja Voiman, joka avustaa edelleen talvisilla merillämme kulkevia aluksia. Valmistuessaan Voima oli erittäin uudenaikainen ja voimakas alus, jota kutsuttiin jättiläisjäänsärkijäksi. Voimassa oli ensimmäisenä kaksi keulapotkuria, jotka tehostivat jäänmurtokykyä ja tekivät aluksesta ennennäkemättömän ketterän.

Näyttelyn toisena päätähtenä on maaliskuussa 1944 valmistunut ja jo seuraavana talvena Neuvostoliitolle sotakorvauksena luovutettu satamajäänsärkijä Turso. Alus kuului niihin 104 alukseen, jotka Suomi joutui luovuttamaan Neuvostoliitolle jatkosodan päätyttyä. Turso lukeutui näistä arvokkaimpiin. Jääpatojen murtamisesta kunniakirjankin saanut Taifuniksi uudelleennimetty alus hankittiin takaisin Suomeen vuonna 2004 ja entisöitiin monen asialle omistautuneen tahon yhteisin ponnistuksin. Nyt Turso höyryää jälleen vanhalla nimellään Suomen lipun alla.

Näyttelyssä kerrotaan myös legendaarisesta laivanrakennusinsinööri K. Albin Johanssonista, joka on ollut suunnittelemassa sekä Voimaa että Tursoa.

Näyttely on tehty yhteistyössä Voiman ja Turson nykyisten varustajien eli Arctia Shipping Oy:n ja Satamajäänsärkijä S/S Turso yhdistys ry:n kanssa. Mukana on ollut myös Voiman miehistö ja Helsingin yliopiston merihistorian oppiaine.

Voima avustaa.
Jäänmurtaja Voima avustaa laivasaattuetta talvisella merellä. Kuva: Suomen merimuseon kuvakokoelmat.

Liikkeelle!-hankkeen ensimmäinen näyttely

Liikkeelle! on Trafiikki-museoiden eli liikenteen ja viestinnän erikoismuseoiden yhteinen verkostonäyttelyhanke. Museoiden näyttelyt käsittelevät jälleenrakennuskauden (1945–1975) Suomea eri teemoin, joita ovat mm. evakot ja siirtolaisuus, risteily- ja lentomatkailu, talvimerenkulku ja Interrail. Yhteensä kahdeksan erilaista Liikkeelle!-näyttelyä avautuu kevään 2015 aikana Trafiikki-museoissa. Näistä Voimalla liikkeelle! on ensimmäinen.

Näyttelyiden aihe on ajankohtainen, sillä keväällä 2015 (27.4.2015) tulee kuluneeksi 70 vuotta toiseen maailmansotaan liittyvien sotatoimien päättymisestä Suomessa ja jälleenrakennusajan alkamisesta. Ajallisesti näyttelyt kertovat sodan jälkeisistä vuosista ulottuen aina ETYK-kokoukseen asti. Näyttelyiden sisältö tarjoaa monipuolisia näkökulmia erityisesti 1950- ja 1960-luvun viestintä- ja liikennekulttuurin ilmiöiden vertailuun suhteessa nykypäivään.

Lehdistökuvat

Lisätiedot:
amanuenssi Erik Tirkkonen, 040 128 6494, erik.tirkkonen@nba.fi

Näyttelyn oheisohjelma Suomen merimuseossa SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto