Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Hämeen linnassa kaksi Sibelius-juhlavuoden näyttelyä

Hämeen linnassa kaksi Sibelius-juhlavuoden näyttelyä


Hämeen linnassa avautuu 20.3.2015 kaksi Sibelius-aiheista näyttelyä. Näyttelyt Janne – Kohtaamisia Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden maailmassa sekä Sibeliuksen maisema on toteutettu yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon ja valokuvataiteilija Taneli Eskolan kanssa. Molemmat näyttelyt ovat avoinna 20.3.2015 – 20.3.2016.

Janne – Kohtaamisia Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden maailmassa -näyttelyssä pääosassa ei ole suuri säveltäjä, vaan ihan tavallinen ja kuitenkin hyvin erityinen hämeenlinnalainen poika, joka syntyi Ruusukorttelissa ja leikki Tähtipuistossa.

Tarinan taustalla esiintyvät kaupungin asukkaat sekä itse kaupunki, jonne Suomen ensimmäinen rautatie toi matkustajia hitaasti puksuttavalla junalla. Täällä kasvoi uneksiva ja joskus hankalakin koulupoika, joka löysi oman roolinsa orkesterin virittäessä soittimiaan.

Graafikko Annastiina Mäkitalon kuvitus, jossa pikku Janne ja Pehr-setä katselevat tähtiä, johdattaa kävijät moniaistiseen tilaan. Tässä tilassa, jonka arkkitehtuuri viittaa avaruuteen, kävijä voi eläytyä Jannen maailmaan värien, äänien, tuoksujen, liikkeen, kosketuksen ja valaistuksen kautta.

Valokuvanäyttelyssä Sibeliuksen maisema Taneli Eskolan valokuvataide saa rinnalleen säveltäjämestarin ajatelmat, jotka kertovat erilaisista elämäntilanteista, vuodenajoista ja miljöistä. Maisema on kuin aikakone, joka voi viedä katsojan niin säveltäjän nuoruudenmaisemiin Hämeessä kuin Tuusulan taiteilijayhteisön tunnelmiin Järvenpäähän. Esillä on otoksia 1970-luvulta tähän päivään.

Lisätietoja
Näyttelykoordinaattori Erika Kare, Hämeen linna, erika.kare@nba.fi, p. 040 128 6357
Tutkija Inka-Maria Laitila, Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, inka-maria.laitila@hameenlinna.fi, p. 03 6212 841
Valokuvataiteilija Taneli Eskola, taneli.eskola@aalto.fi


Hämeen linna, Kustaa III:n katu 6, Hämeenlinna
Museo avoinna: - 30.4. ti-pe klo 10-16, la-su klo 11-16, ma suljettu. 2.5. - 31.5. ma-pe klo 10-16, la-su klo 11-16. 1.6. - 14.8. klo 10-17 joka päivä. 15.8. - 15.12. ti-pe klo 10-16, la-su klo 11-16, ma suljettu. www.hamecastle.fi

Janne vauvana
Puolitoistavuotias Jean Sibelius. Kuva: Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo.


Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.

Janne vauvana
Puolitoistavuotias Jean Sibelius. Kuva: Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo.


Sibeliuksen muotokuva
Jean Sibeliuksen muotokuva. Kuvaaja Yousuf Karsh, reprokuva Taneli Eskola.
Janne pianon alla
Janne pianon alla. Graafikko Annastiina Mäkitalon kuvitusta Janne – Kohtaamisia Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden maailmassa.
Järvimaisema
Järvimaisema. Kuva: Taneli Eskola.
Tabula rasa
Tabula rasa. Kuva: Taneli Eskola.
 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto