Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Mitä kuuluu Anne Pohtamo?

Mitä kuuluu Anne Pohtamo?


Anne Pohtamo kruunattiin maailmankaikkeuden kauneimmaksi heinäkuussa 1975. Vilahduksen missivuoden glamourista voi nähdä ensi toukokuussa, kun ”Miss Universum 1975” -näyttely avataan Tamminiemessä Helsingissä. Miss Universum -tittelistä on kulunut 40 vuotta. Museoviraston Journalistinen kuva-arkisto JOKA on tuottanut videohaastattelun, jossa Anne Pohtamo-Hietanen kertoo mitä hänelle tänään kuuluu.

Miss Suomi Anne Pohtamo kruunattiin Miss Universumiksi San Salvadorissa 19. heinäkuuta 1975. Hillityn charmikas 20-vuotias lähti edustamaan Suomea maailmalle. Miss Universum -titteli toi tullessaan matkoja, juhlia, kauniita vaatteita, korujen säihkettä ja salamavalojen välähdyksiä – ja pitkiä työpäiviä.

Anne Pohtamon kruunun, pokaalin, valtikan ja ihania missivuoden iltapukuja voi nähdä 8.5. – 31.12.2015 Suomen kansallismuseon ”Miss Universum 1975” -näyttelyssä Tamminiemessä.

Suomen kansallismuseon näyttelytiimi kokoontui ensimmäisen kerran Miss Universum -näyttelyä varten jo ennen joulua. Mutta ennen kuin pääsemme näkemään vilahduksen missivuoden glamourista, paljon on vielä tehtävää: yli kymmenen asiantuntijan ryhmä mm. huolehtii 40 vuotta vanhojen pukujen ja esineiden kunnostuksesta, säilyttämisestä, näyttelyn markkinoinnista, näyttelytekstien ja -julkaisun kirjoittamisesta, näyttelytilan rakenteista ja tekniikasta, valokuvien etsimisestä, digitoinnista ja vedostuksesta. Missivuoden kuvia etsitään Museoviraston Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n 7,5 miljoonan lehtikuvan joukosta.

Anne Pohtamo-Hietanen on ollut mukana suunnittelemassa ”Miss Universum 1975” -näyttelyä Tamminiemessä. Videohaastattelussa hän kertoo, mitä hänelle tänään kuuluu. Kevään mittaan Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n verkkosivuilta voi seurata, kuinka näyttelyn valmistelu edistyy, esimerkiksi kuinka konservaattori saa Miss Universum -pokaalin säihkymään.

Anne Pohtamo-Hietasen videohaastattelu on Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n verkkosivuilla.

Lisätietoja näyttelystä:
näyttelypäällikkö Minerva Keltanen, Kansallismuseo, p. 040 128 6463, minerva.keltanen@nba.fi
ja 30.3. alkaen näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila, Kansallismuseo, p. 040 128 6362, aino-maija.kaila@nba.fi

Lisätietoja Journalistinen kuva-arkisto JOKAsta:
amanuenssi Raija Linna, p. 040 128 6124, raija.linna@nba.fi
Anne Pohtamo-Hietanen
Anne Pohtamo-Hietanen Tamminiemessä 16.1.2015. Kuva: Tiina Oasmaa, Museovirasto.

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto