Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Hvitträskin uusi näyttely kertoo kansainvälisen taiteilijapiirin seuraelämästä

Hvitträskin uusi näyttely kertoo kansainvälisen taiteilijapiirin seuraelämästä


”Hvitträskin vieraat” -näyttelyssä esitellään kuvin ja äänin Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen seuraelämää Hvitträskin taiteilijahuvilassa. Näyttely tuo esille arkkitehtien toimintaan eri tavoin vaikuttanutta kansainvälistä ystäväpiiriä, johon lukeutui monien eri taiteenlajien aikansa tunnetuimpia edustajia. Näyttely on avoinna Hvitträskissä 17.4.–13.9.2015.

Elämää Hvitträskissä leimasi yhteisöllisyys, joka ylitti työn ja vapaa-ajan rajat ja jonka piiriin kuuluivat niin työntekijät kuin talon isäntäväki. Monet ystävistä ja perheenjäsenistä olivat myös toimiston taiteellisia yhteistyökumppaneita, asiakkaita tai liikepartnereita. Talon päärakennuksessa ja pihapiirissä oleskeli vuosien aikana toimiston pitkäaikaisia työntekijöitä ja vieraita. Ystäväpiiriin lukeutuivat lisäksi monet Vitträsk-järven naapurihuviloiden taiteilija-asukkaat.

Näyttely sisältää eri teemoja joiden kautta esitellään harvemmin nähtyjä valokuvia ja karikatyyreja Hvitträskin asukkaista ja vieraista – kuvataiteilijoista, arkkitehdeista, muusikoista ja kirjailijoista. Hvitträskin elämään kuuluivat kiinteänä osana myös erilaiset seurapelit ja ulkoliikunta, joita esitellään valokuvin ja taiteilijakodin historiaan kuuluvin esinein. Näyttelyn äänimaailmassa kuuluvat talossa asuneen aikalaisarkkitehti Frans Nybergin muistelmat sekä talossa vierailleiden Jean Sibeliuksen, Robert Kajanuksen ja Gustav Mahlerin musiikillinen tuotanto.

Myöhemmin keväällä avataan vielä Suomessa järjestetystä Pohjoismaisesta arkkitehtikokouksesta 1909 kertova osio. Hvitträskin arkkitehdeilla oli kokouksen suunnittelussa ja toteutuksessa keskeinen rooli.

Näyttelyn on käsikirjoittanut FM Suvi Leukumaavaara ja näyttelysuunnittelusta on vastannut Kansallismuseon graafinen suunnittelija Raija Pirilä.


Lisätietoja
Näyttelykoordinaattori Erika Kare, Kansallismuseo, erika.kare@nba.fi, puh. 040 128 6357
Tutkija Suvi Leukumaavaara, suvi.leukumaavaara@gmail.com, puh. 050 522 9273
Yhteistyöpäällikkö Marjut Lamminen, Kansallismuseo, marjut.lamminen@nba.fi, puh. 040 128 6452


Hvitträsk, Hvitträskintie 166, 02440 Luoma (Kirkkonummi)
www.hvittrask.fi
Museo avoinna: –30.4. ke–su klo 11–17, ma–ti suljettu; 1.5.–30.9. päivittäin klo 11–17; 1.10.–20.12. ke–su 11–17, ma–ti suljettu.


Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.
Saarisen ja Marotin perheet

Saaristen vieraatVieraita Hvitträskissä
Eliel Saarinen, Loja Saarinen, Olga Gummerus-Ehrström ja muita, Kuva: Cranbrook Archives.
Eric O. W. ”Bucklan” Ehrström, Olga Gesellius ja muita vieraita Hvitträskissä, Kuva: Cranbrook Archives.
Saarisen ja Marotin perheetJuhlapöytä
Eliel Saarinen ja Géza Maróti perheineen sekä Siiri Saarinen Hvitträskissä, Kuva: Cranbrook Archives.
Juhlapöytä eteläterassilla, Kuva: Cranbrook Archives.


 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto