Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Museovirasto uudisti Museotilasto-verkkopalvelun – vuositaulukot julkaistu avoimena tietona

Museovirasto uudisti Museotilasto-verkkopalvelun – vuositaulukot julkaistu avoimena tietona


Museotilasto2013Museovirasto on avannut uudistetun Museotilasto-verkkopalvelun osoitteessa www.museotilasto.fi. Palvelussa voi tarkastella tietoja Suomen 154:n päätoimisesti ja ammatillisesti hoidetun museon toiminnasta, taloudesta ja henkilökunnasta tilastohaun, avoimena tietona julkaistujen taulukoiden ja vuosittaisten tilastojulkaisujen avulla.

Museoalaa koskevan tilaston kerääminen ja tilastoinnin kehittäminen on yksi Museoviraston lukuisista lakisääteisistä tehtävistä. Päätoimisesti ja ammatillisesti hoidetut museot vastaavat joka vuosi edellistä vuotta koskevaan tilastokyselyyn.

Museotilasto-verkkopalvelun uudistamisessa on parannettu tiedon saavutettavuutta, käytettävyyttä ja hyödynnettävyyttä kiinnittämällä erityistä huomiota palvelun hakutoimintoihin ja tiedon julkaisemiseen avoimena datana.

Tilastohaun kautta voi hakea tietoa mm. museokäynneistä, yleisötyöstä, kokoelmista, näyttelyistä, henkilöstöstä ja taloudesta vuodesta 2007 alkaen. Tietoja voidaan tarkastella museokohtaisesti, kysymyskohtaisesti tai kyselykohtaisesti. Verkkopalvelu tarjoaa myös vuosittaiset tilastojulkaisut sekä vuosittaiset taulukot Excel- ja csv-tiedostoina. Taulukot on julkaistu avoimena tietona CC-BY -lisenssillä, joka sallii tilastotiedon vapaan käytön edellyttäen, että alkuperäislähteeseen viitataan.

Tilastotiedon avaamisella odotetaan saatavan sille uudenlaista käyttöä, mutta myös uutta tietoa niin museoiden kuin viranomaistenkin käyttöön. Tilastotiedon avaaminen mahdollistaa tiedon yhdistämisen muihin tietoihin, jolloin voidaan saada tietoa esimerkiksi museoiden alueellisesta merkityksestä.

Museotilasto on arvokas tietovaranto Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toiminnasta. Uudistetun verkkopalvelun kautta se on entistä paremmin käytettävissä ja hyödynnettävissä.

Tietojen avaamiseen ja Museotilasto-verkkopalvelun uudistamiseen liittyvät kommentit ovat tervetulleita. Niitä voi lähettää Museovirastoon osoitteella museotilasto@nba.fi.

Museotilasto-verkkopalvelu www.museotilasto.fi

Lisätietoja antavat:
Erikoisasiantuntija Eija Liukkonen, puh. 040 128 6009, eija.liukkonen@nba.fi
Erikoisasiantuntija Tapani Sainio, puh. 040 128 6014, tapani.sainio@nba.fi

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto