Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Mistä tulet t-paita? Kuka keksi kellon? - Kilpailu innostaa lapsia ja nuoria tutustumaan tekniikan perintöön

Mistä tulet t-paita? Kuka keksi kellon? - Kilpailu innostaa lapsia ja nuoria tutustumaan tekniikan perintöön


Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuMistä esineet ja tavarat, joita kannamme taskuissamme ja käytämme, oikein tulevat? Millaisia tuotteita omalla paikkakunnallamme on tehty? Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu innostaa lapsia ja nuoria tutustumaan tavaroiden tarinoihin ja elinkaareen. Kilpailun voittajaryhmä palkitaan 500 eurolla ja kaikki kilpailutyöt ladataan Euroopan laajuiselle verkkosivulle. Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Päivien vuoden 2015 teema on Teollisuuden ja tekniikan perintö.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun voi osallistua kertomalla jonkun teollisesti tuotetun esineen tai tavaran tarinan. Kilpailutyöt ladataan Euroopan laajuiselle verkkosivulle www.europeanheritagedays.com.

Osallistua voivat vähintään kahden hengen ryhmät, joiden jäsenet ovat syntyneet vuonna 1997 tai sen jälkeen. Ryhmä voi muodostua esimerkiksi harrastus- tai kaveriporukasta, koululuokasta tai opiskelijaryhmästä. Kilpailun voittajana palkitaan yksi ryhmä 500 eurolla. Kilpailuun voi osallistua 15. lokakuuta asti. Kilpailumateriaali on saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi.

Lue lisää kilpailusta

Suomessa vuodesta 2013 järjestetty Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on levinnyt myös Ruotsiin, jossa kilpailu järjestetään tänä vuonna ensimmäisen kerran. Ruotsissa kilpailun järjestää Riksantikvarieämbetet.

Suomen teollinen perintö esillä syyskuussa


Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Päivien vuoden 2015 teema on Teollisuuden ja tekniikan perintö. Teollisuuden ympäristöt, rakennukset ja koneet ovat vuosisatoja vaikuttaneet eri paikkakuntien identiteettiin. Vuoden 2015 aikana nostetaan teollisuus esille osana kansallista ja eurooppalaista arvokasta kulttuuriperintöä.

Yhdistykset, museot, koulut ja muut kiinnostuneet tahot ovat tervetulleita järjestämään kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia. Tapahtumat voivat liittyä vuositeemaan tai yleisesti kulttuuriympäristöön. Tapahtumien pääviikonloppu on 11.-13. syyskuuta, mutta ohjelmaa voi järjestää myös muina ajankohtina. Tervetuloa mukaan.

Lue lisää Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä


Lue lisää vuositeemasta 2015

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät
  • Tavoitteena on lisätä kulttuuriympäristöön liittyvää ymmärrystä ja arvostusta sekä innostaa toimimaan kulttuuriympäristön säilymisen ja hyvän hoidon puolesta.
  • Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Joka syksy 50 maassa noin 20 miljoonaa ihmistä osallistuu kulttuuriympäristöpäivien tapahtumiin.
  • Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat Museovirasto, Opetushallitus, Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry. ja ympäristöministeriö.
  • Kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2015 teema on Teollisuuden ja tekniikan perintö. Tapahtumien pääviikonloppu on 11.-13.9.2015.

Lisätietoja:

Koordinaattori Jonina Vaahtolammi, Suomen Kotiseutuliitto, puh. (09) 612 63226, erp@kotiseutuliitto.fi
Toiminnanjohtaja Hanna Lämsä, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry, puh. 040 128 0818, etunimi.sukunimi@kulttuuriperintokasvatus.fi (Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu)

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto