Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Museovirasto perustaa kokoelma- ja konservointikeskuksen Vantaalle

Museovirasto perustaa kokoelma- ja konservointikeskuksen Vantaalle


Museovirasto perustaa uuden kokoelma- ja konservointikeskuksen Vantaalle. Senaatti-kiinteistöt vuokraa tilat entisestä varastokiinteistöstä Vantaan Hakkilassa ja vuokraa ne edelleen Museovirastolle. Tiloihin keskitetään eri puolille eteläistä Suomea väliaikaisiin tiloihin varastoidut kokoelmat ja osa Orimattilan keskusvarastossa olevista esineistä. Säilytystilojen yhteydestä vuokrataan tilat myös Suomen kansallismuseon konservointilaitosta ja vettyneen materiaalin konservointia varten. Konservointilaitoksen nykyiset toimitilat Kansallismuseon piharakennuksessa on tarkoitus muuttaa Kulttuurien museon näyttelytilaksi.

Tällä hetkellä Museoviraston kokoelmien keskusvarasto sijaitsee Orimattilassa, jonne pääosa kokoelmien säilyttämisestä on keskitetty. Keskusvarasto on Senaatti-kiinteistöjen ja Museovirasto on tiloissa vuokralla. Orimattilan lisäksi kokoelmia on sijoitettu eri puolilla Etelä-Suomea sijaitseviin muihin säilytystiloihin.  Museoviraston tavoitteena on keskittää kokoelmien säilytys mahdollisimman harvoihin paikkoihin sekä parantaa kokoelmapalveluita.

Säilytystilaa tarvitaan lisää suljettujen museokohteiden, mm. Pukkilan kartanon ja Anjalan kartanon kokoelmien säilytykseen ja myös siksi, että Orimattilan keskusvarasto on täynnä. Kokoelmien ja konservointilaitoksen sijoittaminen samaan paikkaan on kokoelmien säilytyksen ja logistiikan kannalta tarkoituksenmukainen ratkaisu.

Eduskunta on myöntänyt vuoden 2015 ensimmäisessä lisätalousarviossa Museovirastolle 2,2 miljoonan euron vuokravaltuuden tilojen vuokraamiseksi kokoelma- ja konservointikeskusta varten. 

Kokoelma- ja konservointikeskuksen tilahaku toteutettiin vuonna 2014 Museoviraston ja Senaatti-kiinteistöjen yhteistyönä.  Sopivaksi kohteeksi valikoitui Capman Oy:n omistama, entinen Inexin varastokiinteistö Vantaan Kanervantiellä. Senaatti-kiinteistöt vuokraa kiinteistöstä Museovirastolle kokoelmien säilytystilaa ja konservointitilaa yhteensä noin 16 000 m2. Vuokrakustannukset ovat 2,2 miljoonaa euroa vuodessa. Museovirasto sijoittaa Vantaan kokoelma- ja konservointikeskukseen Kansallismuseon kokoelmien esineistöä, arkeologisia maalöytöjä sekä Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n kokoelmat. Kokoelmien siirrot alkavat vuonna 2016 ja kestävät pitkään. Kansallisesti merkittävien ja hauraiden esineiden siirtäminen on hidasta.

Vantaan kiinteistön tiloissa on laajennusmahdollisuus porrastettua käyttöönottoa varten mikä mahdollistaa myös muiden museoiden kokoelmien sijoittamisen kokoelmakeskukseen. Yhteiskäyttö toisi taloudellista ja toiminnallista synergiaetua kaikille osapuolille. Alustavan kyselyn mukaan muut pääkaupunkiseudun museot ovat kiinnostuneita ostamaan Museovirastolta sekä esineiden säilytyspalveluja että konservointipalveluita jolloin esim. kalliita laitteita voidaan hyödyntää tehokkaasti. Laajennusmahdollisuuden johdosta säilytystilaa voidaan joustavasti tarjota muiden museoiden kokoelmille jo alusta alkaen.

Lisätietoja
Kokoelma- ja konservointikeskus -kiinteistöhankkeesta: osastonjohtaja Ilari Kurri, puh. 040 128 6231, ilari.kurri@nba.fi
Suomen kansallismuseon kokoelmapalveluista: kokoelmajohtaja Eija-Maija Kotilainen, puh. 040 128 6431, eija-maija.kotilainen@nba.fi
Kokoelma- ja konservointikeskus Vantaalla
Kiinteistö, johon kokoelma- ja konservointikeskus perustetaan, on toiminut aikaisemmin Inexin varastona. Kuva: Capman Oy

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto