Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Hopea hohtaa jälleen Anne Pohtamon pokaalissa

Hopea hohtaa jälleen Anne Pohtamon pokaalissa


Anne Pohtamo valittiin Miss Suomeksi helmikuussa 1975, ja saman vuoden heinäkuussa hänet kruunattiin maailmankaikkeuden kauneimmaksi. Museoviraston Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n videolta voit katsoa, kuinka Kansallismuseon konservaattori saa Pohtamon 40 vuotta vanhan Miss Suomi -pokaalin kiiltämään.

Menneet vuodet näkyivät Anne Pohtamon Miss Suomi -pokaalissa. Hopeinen pinta oli tummunut niin, että koukeroiset kirjaimet ja vuosiluku vain vaivoin näkyivät pokaalin pinnalta. Suomen kansallismuseon konservaattori Pia Klaavun taitavissa käsissä pokaali sai takaisin entisen loistonsa.

Pohtamon Miss Suomi -pokaalia ja Miss Universum -pokaalia voi käydä katsomassa ”Miss Universum 1975” -näyttelyssä Urho Kekkosen museossa Tamminiemessä Helsingissä. Näyttely avataan 8. toukokuuta ja kestää joulukuun loppuun. Esillä on Pohtamon pukuja pääasiassa hänen Miss Universum -kilpailupuvustostaan. Samana kesänä, kun Pohtamo valittiin maailman kauneimmaksi, presidentti Urho Kekkonen avasi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin Helsingissä. Museoviraston Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n kokoelmista on Pohtamon kuvien lisäksi valittu Etyk-kuvia Tamminiemen näyttelyyn.

Kauneutta Suomesta – missikuvia Museoviraston kirjaston aulassa

Suomalaista naiskauneutta voi tulla ihailemaan myös Museoviraston kirjaston aulaan Helsingin Alppilaan, Sturenkatu 2a:han. Esillä on 8. toukokuuta lähtien Museoviraston Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n missikuvia vuosien varrelta. Museoviraston kirjasto on avoinna ti–pe 10–16, to 10–18, heinäkuussa suljettu.


Video: Konservaattori Pia Klaavu näyttää, kuinka Pohtamon pokaalin saa hohtamaan

Lisätietoja Miss Universum -näyttelystä:
näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila, Kansallismuseo, p. 040 128 6362, aino-maija.kaila@nba.fi

Lisätietoja Journalistinen kuva-arkisto JOKAsta:
amanuenssi Joanna Maltzeff, p. 040 128 6105, joanna.maltzeff@nba.fi
Miss Suomi -pokaallin puhdistus
Konservaattori Pia Klaavu puhdistaa Anne Pohtamon Miss Suomi -pokaalia Suomen kansallismuseon konservointilaitoksella keväällä 2015. Kuva: Tiina Oasmaa, Museovirasto.

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto