Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Puhutaan perinnöstä -tilaisuuksien ensimmäisenä teemana kulttuuriperintö ja kriisit

Puhutaan perinnöstä -tilaisuuksien ensimmäisenä teemana kulttuuriperintö ja kriisit


Kulttuuriperintö ja talous tunnusMuseovirasto järjestää tänä vuonna yleisölle avoimia keskustelutilaisuuksia, joissa käsitellään kulttuuriperintöön liittyviä aiheita eri näkökulmista. ”Puhutaan perinnöstä” -sarjan ensimmäisessä tilaisuudessa keskustellaan kulttuuriperinnöstä ja kriiseistä. Aiheesta alustavat toimittaja Rauli Virtanen sekä pääjohtaja Juhani Kostet ja erikoisasiantuntija Stefan Wessman Museovirastosta.

Luonnonkatastrofit, sodat ja muut konfliktit ovat osaltaan vaikuttamassa siihen, miten ja millainen kulttuuriperintö säilyy perinnöksi tuleville sukupolville. Aivan viime ajoiltakin on esimerkkejä luonnon ja ihmisen aiheuttamista kriiseistä, joissa korvaamattoman arvokasta kulttuuriperintöä on tuhoutunut tai jopa tarkoituksellisesti tuhottu.

”Puhutaan perinnöstä” -sarjan ensimmäisessä tilaisuudessa pohditaan kriisien vaikutusta kulttuuriperintöön. Monia palkintoja toimittajantyöstään saaneella Rauli Virtasella on vuosikymmenten kokemus työskentelystä kriisialueilla. Hän on myös todellinen maailmankansalainen, joka toivoo voivansa kirjoituksillaan ja raporteillaan edistää rauhan syntymistä ja säilymistä.

Pääjohtaja Juhani Kostet ja erikoisasiantuntija Stefan Wessman kertovat Suomen roolista kulttuuriperinnön vaalimisessa UNESCOn maailmanperintökomitean jäsenenä. Maailmanperintöluetteloon valitaan kulttuuri- ja luonnonperintökohteita, jotka ovat poikkeuksellisen merkittävä todiste olemassa olevasta tai jo hävinneestä kulttuurista. Ehdokkaita uusiksi kohteiksi luetteloon on paljon enemmän kuin mitä sinne voidaan ottaa. Kyse on siis aina myös valinnasta, siitä, mitä pidetään erityisen merkittävänä tai säilyttämisen arvoisena.

”Puhutaan perinnöstä” -keskustelusarjan ensimmäinen tilaisuus ”Kulttuuriperintö ja kriisit” järjestetään Kansallismuseon auditoriossa (Mannerheimintie 34, Helsinki) tiistaina 12.5.2015 klo 18–20. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Keskustelusarja saa jatkoa syksyllä, jolloin alustusten teemoina ovat mm. teollisuuden kulttuuriperintö sekä kulttuuriperintö osana hyvinvointia.

Lisätietoja keskustelusarjan ensimmäisestä tilaisuudesta ”Kulttuuriperintö ja kriisit” antaa Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet, juhani.kostet@nba.fi

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto