Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Anne Pohtamon kisapuvusto esillä Miss Universum 1975 -näyttelyssä Tamminiemessä

Anne Pohtamon kisapuvusto esillä Miss Universum 1975 -näyttelyssä Tamminiemessä


Anne Pohtamo valittiin Miss Universumiksi San Salvadorissa 40 vuotta sitten 19.7.1975. Kansallismuseo hankki vuonna 2014 Anne Pohtamo-Hietasen vaatekokoelman, johon kuuluu Miss Suomi 1975 kruunajaispuku sekä Miss Universum 1975 kilpailu- ja kiertuepuvusto.

Kansainvälistä muotia edustavat mm. Diorin aamutakkiasu sekä Roberto Cavallin suunnittelema cocktail-asu. Miss Universum -kilpailupuvut ovat Rauni Palosen suunnittelemia ja Kirjokankaan valmistamia. Näyttelyssä nähdään myös Miss Universumin 1975 kruunajaispuku valtikkoineen ja kruunuineen.

Miss Universum 1975 -näyttely on toteutettu yhteistyössä Anne Pohtamo-Hietasen kanssa, joka täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Näyttelyssä kerrotaan myös samaan aikaan Helsingissä olleesta ETYK huippukokouksesta ja esitellään Anne Pohtamon missivuotta. Näyttelystä ilmestyy kuvitettu julkaisu. Näyttelyyn liittyy runsaasti yleisötapahtumia.

Näyttelyn asut ovat esillä Tamminiemessä aidoissa 1970-luvun interiööreissä. Yläkerrassa esitellään Miss Suomi -kilpailun iltapuku ja Miss Universum -kilpailun kenraaliharjoitus- ja loppukilpailupuvut, kruunun luovutuspuku 1976 sekä Diorin aamutakki- yhdistelmäasu. Alakerrassa ovat esillä Miss Universum -toimikunnan lahjoittamat asut sekä Presidentinlinnan itsenäisyyspäivänvastaanotolla 1975 käytetty iltapuku.

Lisätietoja Anne Pohtamo-Hietasen pukukokoelmasta Kansallismuseon kokoelmissa

Lisätietoja näyttelyn sisällöstä:
näyttelypäällikkö Minerva Keltanen, Kansallismuseo, p. 040 128 6463, minerva.keltanen@nba.fi

näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila, Kansallismuseo, p. 040 128 6362,
aino-maija.kaila@nba.fi

Lehdistökuvat


Lehdistötiedote
Taustamateriaalia
Miss Universum Anne Pohtamo
Miss Universum 1975 Anne Pohtamo. Kuva: Lehtikuva / United International Press.


 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto