Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kronprins Gustav Adolfin hylkypuisto on tänä kesänä suljettu

Kronprins Gustav Adolfin hylkypuisto on tänä kesänä suljettu


Kronprins Gustav Adolfin hylyllä Helsingin edustalla sijaitseva vedenalainen puisto on kesäkaudella 2015 suljettu. Museovirasto ei voi kustannussyistä viedä kohteelle turvallisen sukeltamisen edellyttämiä kiinnityspoijuja.

Museoviraston perustama Kronprins Gustav Adolfin hylkypuisto on Suomen ja Itämeren ensimmäinen kulttuurihistoriallinen vedenalainen puisto. Se perustettiin vuonna 2000. Puistoon on rakennettu opasköyden avulla ohjattu reitti, jonka varrella on hylyn rakenteesta ja historiasta kertovia opastauluja. Museoviraston resurssit eivät enää riitä puiston hoitoon ja avaamiseen.

Kronprins Gustav Adolfin hylkypuisto on muisto vuoden 1788 Kustaa III sodan aikaisesta kaappausdraamasta. Ruotsalainen linjalaiva Kronprins Gustav Adolf räjähti, upposi ja miehistö joutui sotavangeiksi. Hylky, joka löydettiin vuonna 1995, sijaitsee Harmajan majakasta muutaman merimailin lounaaseen. Aluksen jäänteet makaavat 18-20 metrin syvyydessä ja ovat levinneet noin 100 m x 100 m suuruiselle alueelle. Museovirastosta muistutetaan, että hylkyyn ei saa ankkuroitua, koska se vahingoittaa hylkyä.

Kronprins Gustav Adolfin hylkypuistoon voi tutustua videolla, joka on osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=KObgQrrXnK4&feature=youtu.be

Lisätietoja: osastonjohtaja Ilari Kurri, puh. 040 128 6231, ilari.kurri@nba.fi
Gustav Adolfin hylkypuisto
Sukeltaja Kronprins Gustav Adolfin hylkypuistossa. Kuva: Riikka Alvik, Museovirasto


 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto