Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Museovirasto avasi verkossa saamelaiskulttuuria esitteleviä aineistoja

Museovirasto avasi verkossa saamelaiskulttuuria esitteleviä aineistoja


Labban lapinkylän poromiehiäMuseoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteisessä Finna-palvelussa 6000 kuvan otoksen, jossa on saamelaiskulttuuria esitteleviä valokuvia, grafiikan vedoksia ja piirustuksia.  Museoviraston ylläpitämässä Kulttuuriympäristön rekisteriportaalissa on julkaistu Samuli Paulaharjun käsikirjoituksia hänen vuonna 1914 tekemältään matkalta inarin- ja koltansaamelaisten pariin.

Museovirasto digitoi ja julkaisee aineistojaan kaikkien saavutettavaksi eri verkkopalveluissa. Aineistojen julkaisu tarjoaa mahdollisuuden tutustua hienoon kulttuuriperintöömme ajasta ja paikasta riippumatta. Kuvien julkaisua säätelee erityisesti henkilötietolain mukainen yksityisyyden suoja sekä tekijänoikeuslaki.

Finna-tiedonhakupalvelussa (www.finna.fi) nyt julkaistut saamelaiskuvat ovat enimmäkseen valokuvia 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä, mutta mukana on myös piirustuksia ja grafiikkaa. Varhaisimmat grafiikan vedokset ovat 1720-luvulta ja piirustukset 1840-luvulta. Uusimmat valokuvat ovat 1970-luvulta. Kuvat dokumentoivat niin Ruotsin, Norjan, Venäjän kuin Suomenkin saamelaiskulttuuria.

Saamelaiskuvat Finnassa


Museoviraston ylläpitämässä Kulttuuriympäristön rekisteriportaalissa on julkaistu digitoituna Samuli Paulaharjun alkuperäisiä käsikirjoituksia.  Kansanperinteen kerääjänä ja kirjailijana tunnettu Paulaharju (1875-1944) teki vuosikymmenien ajan laajoja keruumatkoja eri puolille Suomea. Kesällä 1914 hän teki matkan inarin- ja koltansaamelaisten pariin ja kokosi saamelaiskulttuuria koskevaa muistitietoa poronhoidosta, kalastuksesta ja metsästyksestä, rakennuksista ja käsitöistä. Keräämäänsä aineistoa hän hyödynsi monissa kirjoissaan.

Kulttuuriympäristön rekisteriportaali
Paulaharjun käsikirjoitukset löytyvät valitsemalla
Kulttuuriympäristön tutkimusraportit > kansatiede > tekijä: Samuli Paulaharju

Lisätietoja antavat:
Kuva-aineistosta: intendentti Hannu Häkkinen, puh. 040 128 6103, hannu.hakkinen@nba.fi ja intendentti Jaana Onatsu, puh. 040 128 6102
Käsikirjoituksista: intendentti Pirkko Hakala, puh. 040 128 6387


Finna-palvelussa on myös Suomen kansallismuseon esinekokoelmien 2 600 saamelaisesinettä

Nyt Finnassa julkaistun kuvamateriaalin lisäksi Museoviraston Kuvakokoelmissa on runsaasti myös muita saamelaiskulttuuriin liittyviä kuva-aineistoja. Niitä voi tilata nähtäväksi Museoviraston asiakaspalvelutilassa Sturenkadulla Helsingissä. Lisätietoja Museoviraston asiakaspalvelun verkkosivulta

Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa, niin saat sen ladattavaksi.

Panoraama Utsjoelta
Panoraama Utsjoelta, Niiles Vallen porokylän väki aidalla Faallisilla 1931. Kuva: Erkki Mikkola, Museovirasto (KK5065_35A)


Labban lapinkylän poromiehiä
Enontekiö, Kilpisjärvi. Labban lapinkylän poromiehiä Siilastuvan luona. Henkilöt vas. Nils Labba, Jouni Labba, Tuomas Labba ja heidän renkinsä Ruotsin Kaaresuvannon puolelta muuttanut Aslak Juuso. Juusosta tuli myöhemmin Suomen Käsivarren ehkä tunnetuin poromies ja oman lapinkylän, Juuson eli Kaijukan kylän, johtaja. Takana oik. maantieteen professori J. E. Rosberg. Kuva: Museovirasto (SUK843_1)


Vasanmerkintää Utsjoella
Vasanmerkintää Paistunturin paliskunnan poroaidalla Luomushjärven lähellä Utsjoella. Kuva: Antti Hämäläinen v.1948, Kuva: Museovirasto (SUK529_413)
Nainen pitelee komsiota
Norja, Lappi. Nainen pitelee komsiota. Käyntikorttikuva. Kuva: Museovirasto (SUK74_65)


Suoninyörin valmistusta
Petsamo, Suonikylä, Paij-Njaannamjaur, suoninyörin valmistusta. Kuva: Karl Nickul 1932, Kuva: Museovirasto (SUK262_8)


Paulaharju 991
Aukeama Samuli Paulaharjun käsikirjoituksesta ”Inarin lappalaisten käsitöistä”.
Paulaharju 999
Aukeama Samuli Paulaharjun käsikirjoituksesta ”Kuolan lappalaisten rakennuksista”.


 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto