Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Seurasaaren Niemelän torppa avautuu konservoituna

Seurasaaren Niemelän torppa avautuu konservoituna


Seurasaaren ulkomuseoon ensimmäisenä siirretty rakennuskokonaisuus, Niemelän torppa, avautuu yleisölle kaksi vuotta kestäneen konservoinnin jälkeen. Ulkomuseon tämän kesän toinen uutuus on Haapaveden vaivaisukko, joka palasi Karunan kirkon kellotapuliin yli kymmenen vuoden poissaolon jälkeen. Tuttuun tapaan Seurasaaren kesässä on myös monipuolista kulttuuritarjontaa.

Niemelän torpan konservointitöiden aikana lähes kaikkien torpan rakennusten tuohi-malkakatot on uudistettu käsityönä. Lisäksi osa rakennuksista on kengitetty uudelleen vaihtamalla niiden alimmat hirret uusiin. Myös Niemelään kuuluvaa esineistöä on konservoitu.

Työt jatkuvat kesän aikana vielä torpan karjapihan puolella, jossa yleisöllä on mahdollisuus tutustua konservoinnin menetelmiin muun muassa heinäkuussa järjestettävien Käsityöpäivien aikana.

Karunan kirkkoon esille tuotu Haapaveden vaivaisukko on lajissaan ainoa Kansallismuseon kokoelmissa. Yleisön nähtävänä Seurasaaressa se on ollut viimeksi runsaat kymmenen vuotta sitten. Nyt ukko on konservoitu ja asetettu näytteille modernilla tavalla.

Ulkomuseon kesän kohokohdat ovat Käsityöpäivät 18.–19.7. ja Seurasaari soi 8.–16.8. Käsityöpäivät esittelevät perinteisiä käden taitoja tekstiili- ja lankatöistä rakennusten perinnekorjaamiseen. Seurasaari soi taas tuo ulkomuseon taloihin ja pihoille modernia kansanmusiikkia, tanssia ja työpajoja.

Uutta kesän ohjelmassa on kansallispukujen tuuletus 8.8. Tuona päivänä juhlistetaan suomalaisen kansallispuvun 150-vuotista historiaa ja tavoitteena on, että ulkomuseon alueella liikkuisi tuolloin kansallispuvun tuulettajia mahdollisimman monen maan ja kansallisuuden perinneasuihin pukeutuneina.

Lapsille Seurasaaren ulkomuseossa on omaa ohjelmaa juhannuksesta elokuuhun asti. Saunatontun omatoimikierroksella pääsee ratkomaan tehtäviä eri museotaloissa ja Kurssin Kaisan kesäaitassa voi kokeilla perinteisiä arkiaskareita, kuten kahvin jauhamista ja veden kantamista.

Lisätietoja:
intendentti Mikko Teräsvirta, puh. 040 128 6374, mikko.terasvirta@nba.fi
Seurasaaren ulkomuseon tapahtumakalenteri
Niemelän torppa
Niemelän torpan rakennusten kaikki tuohi-malkakatot on uusittu konservoinnin yhteydessä. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.


Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Julkaistaessa on mainittava valokuvaajan nimi. Muu käyttö on kielletty.

Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

Niemelän torpan aitat
Yleisö pääsee jälleen tutustumaan Niemelän torppaan kahden vuoden konservoinnin jälkeen. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.
Niemelän torpan pihapiiri
Niemelän torpan rakennukset muodostavat täydellisen pihapiirin samalla tavoin kuin aikanaan kotipaikkakunnallaan Konginkankaalla. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.
Niemelän torppa
Niemelän torpan rakennusten kaikki tuohi-malkakatot on uusittu konservoinnin yhteydessä. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.
Vaivaisukko
Haapaveden vaivaisukko on asetettu näytteille Karunan kirkon kellotapuliin yhdistäen vanhaa ja modernia. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.
Vaivaisukko2
Vaivaisukko on käynyt läpi perusteellisen konservoinnin. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.
 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto