Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Vrouw Marian virtuaalisimulaatiolle erikoismaininta Europa Nostra -kilpailussa

Vrouw Marian virtuaalisimulaatiolle erikoismaininta Europa Nostra -kilpailussa


Museoviraston Vrouw Maria veden alla -hanke, jossa kehitettiin Aalto-yliopiston Medialaboratorion kanssa yhteistyössä interaktiivinen 3D-virtuaalisimulaatio maailmanlaajuista kiinnostusta herättäneestä hylystä, on saanut erikoismaininnan Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteisen Europa Nostra Awards 2015 -kilpailussa tutkimuksen ja digitalisoinnin luokassa.  Vrouw Maria -simulaatio on täysin uusi tapa visualisoida vedenalaista maailmaa ja tehdä sitä saavutettavaksi. Europa Nostra -palkinnot jaettiin Euroopan kulttuuriperintöpalkintojuhlassa Oslossa 11. kesäkuuta.

Museoviraston Vrouw Maria veden alla -hankkeen (2009–2012) yhtenä tavoitteena oli tehdä Vrouw Marian-hylky helpommin saavutettavaksi. Hankkeessa kehitetty simulaatio esittelee vuonna 1771 uponneen kauppalaivan hylyn ja sitä ympäröivän vedenalaisen maiseman sekä äänimaiseman ennen näkemättömällä tavalla interaktiivista virtuaalitekniikkaa käyttämällä. Simulaation avulla pääsee tekemään vedenalaisen maisemaretken Vrouw Marialla ja näkee vedenalaisen laakson maiseman, jossa hylky sijaitsee ja jota yksikään ihminen ei todellisuudessa pysty havaitsemaan kokonaisuudessaan.

Simulaatiossa huono vedenalainen näkyvyys sekä ihmisen huonokuuloisuus veden alla voitiin häivyttää. Simulaation käyttäjä voi liiketunnistimen avulla navigoida hylyllä ja sen ympäristössä. Simulaatio sisältää 14 tietopistettä, joissa kerrotaan lisää hylystä ja sen maisemasta videoiden, valokuvien, tekstin ja ääninäytteiden avulla.

Simulaation tuottivat yhteistyössä Museovirasto ja Aalto yliopiston Medialaboratorio. Sen tekemisessä oli mukana eri alojen asiantuntijoita, mm. arkeologeja, historiallisen laivanrakennuksen asiantuntijoita, meribiologeja, arkkitehtejä, näyttelysuunnittelijoita, vedenalaisen akustiikan asiantuntijoita sekä virtuaalitekniikan asiantuntijoita.

Simulaatio käytössä Merimuseossa heinäkuun puolivälistä lähtien


Simulaatio esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 Suomen merimuseon näyttelyssä ”Mereen menetetyt – Vrouw Marian ja St. Mikaelin tarina”. Parasta aikaa simulaatio on esillä Schleswig-Holsteinin Landesmuseumissa Schloss Gottorfissa näyttelyssä ”Von Degen, Segeln und Kanonen – der Untergang der Prinzessin Hedvig Sofia”. Suomen merimuseossa Merikeskus Vellamossa näyttely avataan 13.11.2015 nimellä ”1715. Taistelu Itämerestä”.

Simulaatiota pääsee käyttämään Merimuseossa jo sitä ennen, sillä sen kopio on museokävijöiden käytössä Merimuseon perusnäyttelyssä heinäkuun puolivälistä lähtien.
Suomen merimuseon / Merikeskus Vellamon aukioloajat ja pääsymaksut

Lisätietoja Vrouw Maria 3D-virtuaalisimulaatiosta antavat:
Museovirastossa intendentti Sallamaria Tikkanen, puh. 040 128 6312, sallamaria.tikkanen@nba.fi
Aalto-yliopistossa professori Lily Diaz-Kommonen, puh. 040 725 6925, lily.diaz@aalto.fi

Lisätietoja Europa Nostra kilpailusta antaa johtaja Tiina Mertanen, puh. 040 128 6481, tiina.mertanen@nba.fi
Vrouw Maria Simulaatio
Simulaatio esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 Suomen merimuseon näyttelyssä ”Mereen menetetyt – Vrouw Marian ja St. Mikaelin tarina”. Heinäkuun 2015 puolivälistä lähtien se on jälleen museokävijöiden käytössä Merimuseossa Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Kuva: Erik Tirkkonen, Museovirasto

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto