Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Olavinlinnan uusi perusnäyttely, lasten työpaja ja esteetön reitti Vesiportin bastioniin ovat valmistuneet

Olavinlinnan uusi perusnäyttely, lasten työpaja ja esteetön reitti Vesiportin bastioniin ovat valmistuneet


Olavinlinnassa avautuu tänään uusi linnan historiasta kertova perusnäyttely, jossa on erityisesti panostettu saavutettavuuteen. Linnan pohjakerroksessa sijaitsevaan näyttelytilaan on mahdollista tulla myös pyörätuolilla ja moniaistinen esitys on suunniteltu palvelemaan kaikkia linnan menneisyydestä kiinnostuneita. Samalla Olavinlinnaan on rakennettu esteetön reitti ensimmäiselle pihalle Vesiportin bastioniin sekä lapsille historiasta kertova työpaja ”Pikku herttuan sali”.

Uusi perusnäyttely sisältää mm. 3D-tulostettuja, kosketeltavia pienoismalleja linnasta sekä kosketeltavia kopioita museoesineistä. Kosketeltavien esineiden kautta linnan historia ja esineet avautuvat etenkin näkövammaisille täysin uudella tavalla. Toisaalta näyttelyn moniaistisuudesta hyötyvät kaikki muutkin kävijät. Tässä laajuudessa 3D-tulostettuja kosketeltavia esineitä ei suomalaisessa museossa ole vielä tähän mennessä tuotettu.

Linnan ylempien kerrosten tiloista on tehty esittelyfilmi, joka kertoo, millaista elämä linnassa on eri aikakausina ollut. Esittelyfilmin avulla linnaan voivat tutustua myös ne kävijät, joille kulku Vesiportin bastionia pidemmälle on mahdotonta tilojen vaikeakulkuisuuden vuoksi.

Lisäksi on toteutettu ”Pikku herttuan sali” -työpaja, joka on lapsille suunnattu toiminnallinen työpaja. ”Pikku herttuan salissa” lapset ja miksei aikuisetkin voivat eläytyä elämään linnassa mm. kattamalla voudin pöydän perinteisillä astioilla ja ruuilla, pukeutumalla aikakauden vaatteisiin tai sotilaan varusteisiin, tekemällä historiallisia karttapalapelejä, rakentamalla oman linnan puupalikoista, kutomalla pystykangaspuilla ja leikkimällä linnan tornin muotoisella nukketalolla.

Linnanpäällikön pöytä

Pikku herttuan sali -työpajassa voi kattaa linnanpäällikön pöydän, istua linnanpäällikön tuoliin tai kokeilla haarniskanosia. Kuva: Jouni Marjamäki, Kansallismuseo.

Samalla Olavinlinnaan on rakennettu esteetön reitti ensimmäiselle pihalle Vesiportin bastioniin Museoviraston ja Senaatti-kiinteistöjen yhteistyönä. Reitti on edellyttänyt Olavinlinnalta uusia fyysisiä esteettömyysratkaisuja: linnan ponttonisillan kumpaankin päähän on rakennettu uudet puiset kulkuluiskat, Vesiportin bastionin pihakiveystä on uusittu ja näyttelytilojen kynnyksiä on madallettu. Kaikki ratkaisut on tehty linnan suuri kulttuurihistoriallinen arvo huomioiden ja alkuperäisrakenteisiin kajoamatta. Tehdyistä parannuksista hyötyvät etenkin pyörätuolilla ja rollaattorin kanssa liikkuvat sekä muut huonosti liikkuvat henkilöt. Linnan esteettömyyden asteittaisesta parantamisesta on suuri hyöty myös linnassa joka kesä järjestettäville Savonlinnan oopperajuhlille.

Osana linnan saavutettavuuden parantamista Kansallismuseossa on myös tehty päätös siitä, että pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkuvat pääsevät avustajineen Olavinlinnan perusnäyttelyyn maksutta.

Uusi näyttely, työpaja ja esteetön reitti on toteutettu ”Olavinlinnan saavutettava näyttely ja lasten työpaja” -hankkeessa, joka sai rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta ja sen rahoittajaviranomaisena toimi Etelä-Savon maakuntaliitto.

Lehdistökuvat


Lisätietoja
Perusnäyttelystä ja ”Pikku herttuan sali” -työpajasta: intendentti Jouni Marjamäki, puh. 040 128 6344, jouni.marjamaki@nba.fi
Esteettömästä reitistä: rakennuttaja Janne-Pekka Niininen, puh. 040 128 6177, janne-pekka.niininen@nba.fi
Kosketeltavista 3D-esineistä ja pienoismalleista: Vaihtoehto Vitriinille -hanke, Kaisa Penttilä, puh. 050 5965 013, kaisamarketta.penttila@gmail.com


Esteetön reitti Olavinlinnan Vesiportin bastioniin

Rakennuttaja: Johanna Nordman ja Janne-Pekka Niininen, Museovirasto sekä Marianne Seppälä, Senaatti-kiinteistöt
Rakennuttajakonsultti ja valvoja: Jarmo Eevala, Suomen Controlteam Oy
Antikvaarinen valvonta ja rakennushistorialliset esiselvitykset: Päivi Hakanpää, Museovirasto
Mittausdokumentointi: Janne Hymylä ja Tiivo Uuksulainen, Museovirasto
Esteettömyysasiantuntijat: Kirsti Pesola, Esteettömyyskeskus / Invalidiliitto ja Savonlinnan kaupungin vammaisneuvosto
Arkkitehtisuunnittelu: Johanna Luhtala, Arkkitehtitoimisto Schulman Oy
Rakennesuunnittelu: Simo-Pekka Valtonen, Insinööritoimisto Lauri Mehto Oy
Sähkösuunnittelu: Jyri Kemppinen, Sähköinsinööritoimisto Kemppinen Oy
Pääurakoitsija: Rakennusliike Terho Kaskinen Oy
Kiviurakoitsija: Kivityö Kaseva Oy
Sähköurakoitsija: Sähkötoimisto Kenttälä Oy

Olavinlinnan uusi perusnäyttely

Näyttelyn ja lasten työpajan tuottajat: Jouni Marjamäki ja Antti Airaksinen, Kansallismuseo
Näyttelyarkkitehtuuri: Taina Väisänen ja Seija Kuusinen, N.e.o Ark
Graafinen suunnittelu: Joel Peltonen
Kuvittaja: Ossi Hiekkala, Archipictor
Esittelyfilmi: Obscure Entertainment

Perusnäyttelyn kosketeltavat esineet

Tuottaja: Kaisa Penttilä, Vaihtoehto Vitriinille -hanke
Linnojen mallinnus: Simo Kotoaro
Haptinen konsultointi: Ritva Kannel
Mitalien ja Pyhän Olavin patsaan mallinnus: Versoteq
Mitalien valanta: Koruvalimo Raiskinen
Kohokartan suunnittelu: Piia Rossi
Kohokartan muovityöt: Muovikilpi Oy

Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Julkaistaessa on mainittava valokuvaajan nimi. Muu käyttö on kielletty.
Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

Käyntiluiska2
Olavinlinnan pääportin puoleinen uusi käyntiluiska peittää alleen vanhat portaat. Kuva: Jouni Marjamäki, Kansallismuseo.
Vesiportin bastioni
Vesiportin bastionin mukulakivipinta on muutettu liuskekiviseksi kulkemisen helpottamiseksi. Kuva: Jouni Marjamäki, Kansallismuseo.
Pienoismalli
3D-tulostettu kosketeltava 1730-luvun linnan pienoismalli. Kuva: Jouni Marjamäki, Kansallismuseo.
Perusnäyttely
Uusi perusnäyttely aikajanamuotoinen moniaistinen kokemus linnan historiasta. Kuva: Jouni Marjamäki, Kansallismuseo.
Raha-aarre2
Olavinlinnan raha-aarre on palautettu takaisin linnaan Kansallismuseossa tehdyn konservoinnin jälkeen. Kuva: Jouni Marjamäki, Kansallismuseo.
Raha-aarre
Vitriineissä on Olavinlinnan raha-aarre ja Olavinlinnan valtauksesta kertova mitali vuodelta 1714. Kuva: Jouni Marjamäki, Kansallismuseo.
Linnanpäällikön pöytä
Pikku herttuan sali -työpajassa voi kattaa linnanpäällikön pöydän, istua linnanpäällikön tuoliin tai kokeilla haarniskanosia. Kuva: Jouni Marjamäki, Kansallismuseo.
 
Pikku herttuan sali
Pikku herttuan sali -työpajassa voi tehdä Tottin suvun vaakunakuviota pystykangaspuilla.
Kuva: Jouni Marjamäki, Kansallismuseo.


 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto