Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Suomen kansallismuseon perusnäyttely uudistetaan - arkkitehtuurisuunnitelman kilpailutus on käynnistynyt

Suomen kansallismuseon perusnäyttely uudistetaan - arkkitehtuurisuunnitelman kilpailutus on käynnistynyt


Suomen kansallismuseo on vahvasti uudistumassa ja luomassa uutta profiilia. Merkittävä osa uudistusta on museon perusnäyttelyn uudistaminen. Uudistus on myös itsenäisyyden juhlavuoden päähanke Kansallismuseossa. Perusnäyttelyn uudistushanke on ainutlaatuinen suomalaisessa museokentässä ja kansainvälisestikin kiinnostava. Tavoitteena on, että uusi näyttely kertoo modernin Suomen olemusta avaavalla tavalla maamme kehittymisestä esihistoriasta nykypäivään. Museovirasto / Suomen kansallismuseo on käynnistänyt perusnäyttelyn arkkitehtuurisuunnittelun hankinnan EU-tason kilpailutuksena. Arkkitehtuurisuunnittelun tulee muodostaa tuore visuaalinen ja tilallinen kokonaisuus, joka on harmoniassa historiallisen rakennuksen perusluonteen ja kauneusarvojen kanssa sekä vahvistaa osaltaan niiden vaikutusta.

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistoriallinen museo, joka ylläpitää museotoimintaa Kansallismuseossa sekä kymmenessä muussa museo- ja nähtävyyskohteessa eri puolella Suomea. 

Vuonna 1910 valmistunut ja 1916 yleisölle avattu Kansallismuseo on kokoelmien laajuuden ja laadun, museon historian sekä kävijämäärien näkökulmasta Suomen merkittävin kulttuurihistoriallinen museo, johon kiinnittyy vahvoja kansallisia tunnesiteitä koko sen historian ajalta. Kansallismuseon syntyvaiheet liittyvät Suomen suuriruhtinaskunnan pyrkimyksiin irtautua Venäjän keisarikunnan venäläistämispolitiikasta, ja vastavalmistunut museo nimitettiin Kansallismuseoksi heti Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917. Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen suunnittelema museorakennus on suomalaisen kansallisromanttisen arkkitehtuurin keskeisin toteutettu kohde ja museoksi suunniteltu rakennus.

Osana koko Kansallismuseon palvelukonseptia uuden perusnäyttelyn tulee tarjota tietoa, tekemistä, kokemista ja kauneutta. Kävijän tulee tuntea, että vierailu sekä virkisti että herätti kiinnostuksen Suomen ja suomalaisuuden historiaan ja kulttuuriin.

Kansallismuseon perusnäyttelyn arkkitehtuurisuunnittelun hankinta sisältää perusnäyttelyn rakenteellisen, materiaalisen, arkkitehtonisen muodonannon ja visuaalisen ulkoasun suunnittelun mukaan lukien esineiden, digitaalisten aineistojen, äänen ja valon ym. kerronnan välineiden rytmittyminen näyttelyssä. Suunnittelutyö käsittää piirrokset sekä muut toteutuksen edellyttämät dokumentit tilankäytöstä, kalustuksesta, näyttelyrakenteista ja rakennustavasta, visuaalisista oheiselementeistä sekä näyttelygrafiikasta. Perusnäyttelyn kokonaispinta-ala on 2055 m². Hankinnan sisältö on kuvattu tarkemmin hankinta-asiakirjoissa.

Hankintailmoitus HILMAssa  
Tiedot Kansallismuseon perusnäyttelyn arkkitehtuurisuunnittelun hankinnasta sekä osallistumiseen tarvittavat tiedot

Osallistumishakemus kilpailutuksen ensimmäiseen vaiheeseen on toimitettava viimeistään 21.8.2015.

Lisätietoja Kansallismuseon perusnäyttelyn uudistuksesta antaa näyttelypäällikkö Minerva Keltanen, puh. 0295 33 6463, minerva.keltanen@kansallismuseo.fi

KM freskot 300 x

Kansallismuseon keskihallin Kalevala-aiheiset freskot, Akseli Gallen-Kallela 1928.
Kuva: Arno de la Chapelle, Museovirasto

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto