Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kronprins Gustav Adolfin hylyn vedenalainen puisto saadaan sittenkin auki vielä tällä kesäkaudella

Kronprins Gustav Adolfin hylyn vedenalainen puisto saadaan sittenkin auki vielä tällä kesäkaudella


Museovirasto ei voinut tiukan taloustilanteensa vuoksi avata Helsingin edustalla, Kronprins Gustav Adolfin hylyllä sijaitsevaa vedenalaista puistoa keväällä. Nyt puisto saadaan sittenkin avattua, sillä apuun ovat rientäneet Helsingin kaupungin liikuntavirasto ja Sea Safety Scandinavia Oy. Vedenalainen puisto avataan 1. syyskuuta. Puisto suljetaan marras-joulukuussa säiden mukaan.

Museovirasto perusti linjalaiva Kronprins Gustav Adolfin hylylle vedenalaisen puiston vuonna 2000. Historiallisesti merkittävälle laivanhylylle perustettu puisto on Suomen ja Itämeren alueen ensimmäinen. Puistoon on rakennettu opasköyden avulla ohjattu reitti, jonka varrella on hylyn rakenteesta ja historiasta kertovia opastauluja.

Puistossa vierailee vuosittain jopa satoja sukeltajia. Sinne on vapaa pääsy niin sukellusseuroilla kuin kaupallisillakin toimijoilla, jotka ovat vieneet sinne asiakkaitaan sukeltamaan. Puisto on suosittu, koska se sopii kohteeksi monen tasoisille sukeltajille. Helsingin kaupungin edustalla sijaitsevana se on myös kohtuullisen helposti saavutettavissa, vaikka sijaitseekin avoimella, tuulialttiilla paikalla.

Osa puiston hoitoa ja turvallisen sukeltamisen edellytys on veneiden kiinnittymisen ja sukeltajien laskeutumis- ja nousuköysien ja poijujen asentaminen keväällä. Kun Museovirasto ei voinut sitä kustannussyistä tänä keväänä tehdä ja tiedotti puiston suljettuna pitämisestä, virasto sai useita yhteydenottoja, joissa tarjottiin apua puiston avaamiseksi. Helsingin kaupungin liikuntaviraston ja Sea Safety Scandinavia Oy:n yhteydenotto johti siihen, että Museovirasto on nyt solminut niiden kanssa sopimuksen puiston avoinna pidosta, hoidosta ja hylyn kunnon tarkkailusta. Kronprins Gustav Adolfin hylyn vedenalainen puisto avataan sukeltajille jälleen 1.9.2015.

Helsinki merellisenä kaupunkina haluaa olla mukana säilyttämässä vedenalaista kulttuuriperintöä. Liikuntaviraston ja Museoviraston yhteistyö vedenalaisen puiston toiminnan turvaamisessa on tästä hyvä esimerkki. Liikuntavirasto on toimittanut puistoon mm. poijuja, ketjuja ja köyttä. Lisäksi puiston sukellustarvikkeita varastoidaan talvikauden yli liikuntaviraston tiloissa.

Sea Safety Scandinavia Oy on turvallisuusalan yritys, jonka keskeistä toimialaa ovat virkistys- ja ammattisukellus. Yritys haluaa olla tietotaidollaan mukana ylläpitämässä ja kehittämässä vedenalaista puistoa yhteistyössä Museoviraston kanssa. Sea Safety Scandinavia Oy on ottanut vastatakseen kaikista käytännön järjestelyistä, jotka mahdollistavat vedenalaisen puiston avaamisen. Niitä ovat mm. veneiden kiinnityspoijun ankkurointi pohjapainoihin, sukeltajien laskeutumispoijujen kiinnittäminen pohjapainoihin, puiston vedenalaisten opasteiden puhdistus ja tarkastus, turvallisuuteen liittyvien rakenteiden tarkastus ja uusiminen sekä vieraskirjan sivujen uusiminen ja infotekstien kiinnittäminen poijuihin. Yritys on antanut em. tehtäviin henkilöstön ja kaluston, jolla työt on suoritettu. Rakenteita myös tarkkaillaan koko puiston aukiolokauden.

Museoviraston, Helsingin kaupungin liikuntaviraston ja Sea Safety Scandinavia Oy:n sopimuksella tähdätään myös pitempiaikaiseen yhteistyöhön. Vedenalaisessa puistossa voidaan yhdistää sukellusharrastus, matkailu ja kulttuurihistoria ainutlaatuisella tavalla. Avoinna oleva, turvallinen ja hoidettu vedenalainen puisto monipuolistaa myös matkailua sekä tarjoaa elämyksiä kaikille siellä vieraileville sukeltajille, niin aloittelijoille kuin kokeneillekin. Tavoitteena on tehdä Kronprins Gustav Adolfin hylyn vedenalaisesta puistosta Helsingin helmi, jota yhteistyön avulla voidaan entistä laajemmin esitellä myös kansainvälisillä foorumeilla.

Kronprins Gustav Adolfin hylky


Kronprins Gustav Adolfin vedenalainen puisto on muisto vuoden 1788 Kustaa III:n sodan aikaisesta kaappausdraamasta. Ruotsalainen linjalaiva Kronprins Gustav Adolf räjähti, upposi ja miehistö joutui sotavangeiksi. Hylky, joka löydettiin vuonna 1995, sijaitsee Harmajan majakasta muutaman merimailin lounaaseen Helsingin kaupungin vesialueella. Aluksen jäänteet makaavat 18-20 metrin syvyydessä ja ovat levinneet noin 100 m x 100 m suuruiselle alueelle. Hylystä on nostettu tutkimustarkoituksessa kolme raudasta valettua tykkiä, laivan varusteita ja aseiden osia. Suuri osa laivan tykeistä on edelleen paikallaan hylyssä.

Kronprins Gustav Adolfin vedenalaisen puiston verkkosivut

Lisätietoja Museoviraston, Helsingin kaupungin liikuntaviraston ja Sea Safetyn yhteistyöstä

Museovirasto:
Tutkija Minna Leino, puh. 0295 33 6215, minna.leino@museovirasto.fi
Tutkija Riikka Alvik, puh. 0295 33 6220. riikka.alvik@museovirasto.fi
www.museovirasto.fi

Helsingin kaupungin liikuntavirasto:
Viestintäpäällikkö Essi Eranka, puh. 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi,
www.hel.fi/liikunta

Oy Sea Safety Scandinavia Ltd:
Toimitusjohtaja Kalevi Flinck, puh. 040 900 3010, kalevi.flinck@seasafety.net,
www.seasafety.net

Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Julkaistaessa on mainittava valokuvaajan nimi. Muu käyttö on kielletty.
Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.
Köysipolku
Kronprins Gustav Adolfin hylkyä kiertää köysipolku, jonka varrella on opastauluja. Kuva: Petteri Viljakainen 2015

KöysipolkuOpastauluHylkypuiston poijut
Kronprins Gustav Adolfin hylkyä kiertää köysipolku, jonka varrella on opastauluja. Kuva: Petteri Viljakainen 2015
Hylkypuiston avoinna pitoon kuuluu myös opastaulujen puhdistaminen kasvillisuudesta. Kuva: Petteri Viljakainen 2015
Hylkypuisto sijaitsee avomerellä Helsingin edustalla. Kuva: Kalevi Flinck 2015


 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto