Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Teollinen perintö – säilyttämisen arvoista vai ruma rasite?

Teollinen perintö – säilyttämisen arvoista vai ruma rasite?


Museoviraston ”Puhutaan perinnöstä”-keskustelusarjan toisessa osassa kysytään, miten suhtautua teollisuuteen ja teknologiaan ajassa, jossa suuria kysymyksiä ovat ilmastonmuutos, resurssien viisas käyttö sekä luonnon- ja ympäristönsuojelu. Millaisia teollisen perinnön fyysisiä muotoja tai innovaatioita haluamme välittää tuleville polville? Onko teollisuuden ja tekniikan kulttuuriperintö rumaa, likaista tai peräti vaarallista? Yleisölle avoin tilaisuus järjestetään Kansallismuseon auditoriossa tiistaina 22.9. klo 18–20.

Professori Timo Airaksisen näkökulmana on tekniikan asema yhteiskunnassa, siihen liitetyt kielteiset ja myönteiset merkitykset sekä tekniikan suhde yhteiskunnan ja ihmisten arvoihin. Nämä kysymykset ovat yhä ajankohtaisempia resurssiviisautta ja kestävää kehitystä etsivässä maailmassa.

FT Ilkka Herlin puhuu siitä, mitä teollisuus on tai voisi olla kulttuuriperintönä. Hän pohtii, onko perintö voimavara vai rasite, voiko yrityskulttuuria kehittää traditioiden pohjalta ja onko kulttuuriperintö osa yritysten yhteiskuntavastuuta.

Timo Airaksinen on Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian professori. Hän on monipuolisen ja kansainvälisenkin akateemisen uransa ohella myös aktiivinen keskustelija. Timo Airaksinen on julkaisuissaan käsitellyt myös luonnon, ympäristön, tekniikan ja ihmisen suhteita.

Ilkka Herlin on Cargotec Oy:n hallituksen puheenjohtaja, sukutaustaltaan teollisuusmies, koulutukseltaan filosofian tohtori ja historioitsija. Hän on ollut julkisuudessa erityisesti Elävä Itämeri -säätiön (Baltic Sea Action Group) kautta tavoitteenaan edistää niin ihmisen kuin luonnon hyvinvointia.

Puhutaan perinnöstä -keskustelutilaisuus järjestetään Kansallismuseon auditoriossa (Mannerheimintie 34, Helsinki) tiistaina 22.9. klo 18–20. Tilaisuus on yleisölle avoin ja maksuton.
Tilaisuus on myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä (http://www.rakennusperinto.fi/kulttuuriymparistopaivat) , joiden teemana on tänä vuonna teollisuuden ja teknologian perintö.

Lisätietoja Puhutaan perinnöstä keskustelutilaisuudesta 22.9.2015:
osastonjohtaja Mikko Härö, Museovirasto, mikko.haro@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6241
Puhutaan perinnöstä

Tammerkosken teollisuusmaisema
Tammerkosken teollisuusmaisemaa. Kuva: Timo-Pekka Heima (125866:3)

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto