Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Valinnoilla kohti kestävämpää museotoimintaa

Valinnoilla kohti kestävämpää museotoimintaa


Museot ovat monimuotoisen yhteiskunnan keskeinen kulttuurinen voimavara. Ne tarjoavat identiteeteille rakennusaineita sekä lisäävät ympäristö- ja historiatietoisuutta. Museoalan ammattilaiset kokoontuvat 24.–25. syyskuuta Helsinkiin pohtimaan vaihtoehtoja ja valintoja, jotka vaikuttavat museotyöhön nyt ja tulevaisuudessa. Museoviraston järjestämien Museoalan Teemapäivien aihe on tänä vuonna ”Uskalla valita”. Rohkeiden valintojen puolesta Teemapäivillä puhuu myös yhdysvaltalainen verkko- ja digistrategi Michael Edson.

Museoilta odotetaan yhä aktiivisempaa osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun. Seminaarissa nostetaan esiin ajatuksia, ideoita ja keinoja, joiden avulla museot voivat toimia entistä avoimemmin ja yhteisöllisemmin sekä tukea kestävää kehitystä.

Pystyykö museo itse määrittelemään toimintansa?


Museotyö on muutoksessa, ja museoilta odotetaan selkeämpää profiloitumista. Museopalveluiden kysyntä on vilkastunut ja moninaistunut. Museot joutuvat arvioimaan asiantuntijoidensa toimintatapoja ja rooleja uudelleen. Myös kokoelmatyötä tehdään uudenlaisten eettisten kysymysten ympärillä. Alalle elintärkeä julkinen rahoitus on kuitenkin vähenemässä.

Teemapäivien puheenvuoroissa ja keskusteluissa näkökulmina ovat avoimuus, tasa-arvo, osallisuus ja kestävyys.

Onko internet pelkkää pimeää ainetta museoille?


Seminaarin pääpuheenvuoron pitää yhdysvaltalainen Michael Edson (Open Knowledge and Council on Libraries and Information Resources), joka on avoimen tiedon ja digitaalisen kulttuuriperinnön edelläkävijä. Internetissä olevan tiedon määrä kasvaa räjähdysmäisesti, ja lukuisat ihmiset osallistuvat globaalisti sen tuottamiseen. Internetissä piilee valtava tietopotentiaali myös museoille. Suurin osa tästä tiedosta on kuitenkin pimennossa, hajaantuneena erilaisten instituutioiden ja yhteisöjen ylläpitämille verkkosivuille. Michael Edson kutsuu tätä tietopotentiaalia internetin ”pimeäksi aineeksi”. Se on tunnistettu, mutta sen tarjoamia mahdollisuuksia ei täysin tunneta.

Edson puhuu erityisesti avoimen sisällön ja strategisesti rohkeiden valintojen puolesta. Miten yksittäiset museotoimijat, kirjastot ja arkistot voivat hyödyntää internetissä piilevää voimaa? Kuka tästä voi hyötyä? Mitä askelia menestykseen tarvitaan?

Michael Edson puhuu seminaarissa otsikolla ”Dark Matter” torstaina 24.9.2015.

Museoalan Teemapäivät pidetään 24.–25.9.2015 Helsingissä Aleksanterin teatterissa. Seminaarin järjestelyistä vastaa Museovirasto.

Teemapäivien ohjelma
Teemapäivien verkkosivut
Teemapäivät Facebookissa
Teemapäivät Twitterissä: #teema15
Teemapäivät Instagramissa: @museoalanteemapaivat

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan Teemapäiville.

Lisätietoa Teemapäivistä:
Kehittämisjohtaja Pirjo Hamari, 0295 33 6005, pirjo.hamari@museovirasto.fi
Erikoisasiantuntija Janne Tielinen, 0295 33 6147, janne.tielinen@museovirasto.fi
Aamiaiskeskustelu Museo2015 Lonardi CC-BY SA
Monimuotoiset keskustelut ovat tärkeä osa Museoalan Teemapäiviä. Kuva vuoden 2014 päiviltä. Kuva: Pia Lonardi, Museovirasto


Teema15 pieni logo


 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto