Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Teollinen perintö esillä Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä

Teollinen perintö esillä Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä


Euroopan kulttuuriympäristöpäivien pääviikonloppua vietetään tänä syksynä 11.-13.9. jolloin eri puolilla Suomea järjestetään kymmeniä tapahtumia. Koko Euroopassa tapahtumia järjestetään kymmeniä tuhansia. Vuoden 2015 teema on Teollisuuden ja tekniikan perintö. Teollisuuden ympäristöt, rakennukset ja koneet ovat vuosisatoja vaikuttaneet eri paikkakuntien identiteettiin. Teollinen perintömme kertoo muutoksen, kehityksen ja luovuuden tarinaa sekä valottaa entisajan työtä ja elämää.

Ohjelmistossa on mukana tänä vuonna esimerkiksi Varkauden teollisuudesta kertova näyttely, useita kävelykierroksia Tampereella ja Innostu kulttuuriympäristöstäsi! -tapahtumasarja Keski-Suomessa. Pääkaupunkiseudulla teolliseen perintöön voi tutustua esimerkiksi Vantaan Tikkurilassa, Helsingin Sörnäisissä tai Tekniikan museolla. Teollisuuden esittelyn hengessä tämän vuoden tapahtumissa pääsee tutustumaan myös moneen tehtaaseen ja ruukkialueeseen. Kaikkiaan tapahtumia on noin 50 kunnassa.

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT MUSEOVIRASTOSSA


Teollisuuden ja tekniikan historiaa Museoviraston kirjaston kokoelmissa

Torstaina 10.9.2015 klo 16.30-17.30 järjestetään Museoviraston kirjastossa (Sturenkatu 2a, Helsinki) kierros, jonka aikana tutustutaan tekniikan ja teollisuuden historiaan kirjaston kokoelmissa. Vapaa pääsy.

Kirjastossa on 10.9.-9.10.2015 esillä myös pieni teollisuusperintö-teemaan liittyvä kirjanäyttely.

Hämeen linnassa esitellään bastioneja ja suljettuja kolkkia

Hämeen linnan bastionijärjestelmään voi tutustua eversti Axel Magnus von Arbinin ja rouva Åkerhjelmin opastuksella. Vallikierrokset, joilla on säävaraus, lähtevät Hämeen linnan museokaupalta 12.9.2015 klo 11.30, 13.30 ja 15.00. Liput 8 / 6 / 4 €.

Kolot ja kolkat -kierroksilla pääsee tutustumaan paikkoihin, jotka normaalisti ovat yleisöltä suljettuja. Kierros ei sovellu henkilöille, joilla on ahtaanpaikankammo. Lisäksi kierros vaatii hyvää liikuntakykyä ja mukavia kävelykenkiä. Hämeen linnan museokaupalta lähteviä kierroksia järjestetään 12.9.2015 puolen tunnin välein klo 18.00-20.30. Liput 8 / 6 / 4 €.  Paikkoja Hämeen linnan kolot ja kolkat -kierroksille on rajoitetusti, joten varaa lippusi osoitteesta: https://www.webropolsurveys.com/S/A08B2B351CB5139A.par

Teollinen perintö – säilyttämisen arvoista vai ruma rasite?

Museoviraston ”Puhutaan perinnöstä”-keskustelusarjan toisessa osassa kysytään, miten suhtautua teollisuuteen ja teknologiaan ajassa, jossa suuria kysymyksiä ovat ilmastonmuutos, resurssien viisas käyttö sekä luonnon- ja ympäristönsuojelu. Millaisia teollisen perinnön fyysisiä muotoja tai innovaatioita haluamme välittää tuleville polville? Onko teollisuuden ja tekniikan kulttuuriperintö rumaa, likaista tai peräti vaarallista? Kaikille avoin keskustelutilaisuus järjestetään Kansallismuseon auditoriossa tiistaina 22.9. klo 18–20. Alustajina ovat professori Timo Airaksinen ja FT Ilkka Herlin. #puhutaanperinnosta

FAKTA: Euroopan kulttuuriympäristöpäivät
  • Tavoitteena on lisätä tietoa kulttuuriympäristön monimuotoisuudesta. Tapahtumien avulla herätetään keskustelua sekä edistetään paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta ja arvostusta.
  • Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta.
  • Joka syksy 50 maassa noin 20 miljoonaa ihmistä osallistuu kulttuuriympäristöpäivien tapahtumiin.
  • Pääviikonloppua vietetään Suomessa 11.-13.9., tapahtumia järjestetään ympäri Suomen.
  • Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

Tapahtumat Suomessa

Lisätietoja Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu
Lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu jatkuu 15. lokakuuta asti.

Council of Europe: European Heritage Days

Euroopan tapahtumat

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät Facebookissa

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät Twitterissä

Sosiaalisessa mediassa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia ja uutisia voi seurata tunnisteella #kulttuuriympäristöpäivät.

Lisätietoja:
koordinaattori Jonina Vaahtolammi, jonina.vaahtolammi@kotiseutuliitto.fi, puh. (09) 612 6320 
Teollisuusperintöaiheisia kirjoja
Kirjastossa on 10.9.-9.10.2015 esillä myös pieni teollisuusperintö-teemaan liittyvä kirjanäyttely. Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto