Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Hämeenlinnan Linnanniemen toiminta uudistuu ja monipuolistuu

Hämeenlinnan Linnanniemen toiminta uudistuu ja monipuolistuu


Linnanniemen alueen museotoimintoja on kehitetty vuodesta 2011 lähtien erilaisten hankkeiden avulla. Viimeinen Museoviraston ja Kansallismuseon vetämä työryhmä jätti loppuraporttinsa kesäkuussa 2015. Nyt raportissa esitettyjä käytännön toimia ja uudistuksia aletaan toteuttaa. Hämeen linnaan saadaan jatkossa Museoviraston ja Hämeenlinnan kaupungin yhteistyönä mielenkiintoisia, kansainvälisen tason näyttelyitä. Linnan sisällöstä vastaa jatkossa Kansallismuseo. Samassa yhteydessä Hämeenlinnan historiallinen museo muuttaa kaupungin keskustaan keskelle kaupunkilaisten arkea.

Hämeenlinnan kaupungin kannalta merkittävä uudistus koskee Historiallisen museon toiminnan muutosta. Museo muuttaa pois Linnanniemen alueelta. Uudet tilat vuokrataan Skogsterin talosta Hämeenlinnan keskustasta. Toiminnan muutoksella pyritään saamaan museolle asukkaiden arkea ja keskustaa elävöittävä vaikutus, ja tuomaan historia ja menneisyys osaksi jokapäiväistä hämeenlinnalaista elämää. Uusi konsepti on ainutlaatuinen koko Suomessa, ja siitä toivotaan pioneerihanketta koko maan museokentälle.

Linnaniemellä on merkittävä rooli Hämeenlinnan kaupungin matkailulle ja elinkeinoelämälle sekä asukkaiden palveluiden rikastuttajana. Hämeen linna on keskeinen elementti ja merkittävä erottautumistekijä myös uudessa kaupunkibrändissä ja kaupungin visiossa historia on olennainen voimavara. Linnanniemen hallintomalli ja toimijoiden roolit tulevat tarkentumaan syksyn aikana. ”Hämeenlinnan kaupungin ja Museoviraston yhteistyö toimintojen mahdollistajana on keskeinen, ja onnistuessaan hankkeella on vaikutuksia alueen työllisyyteen, talouteen ja hyvinvointiin”, toteaa Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet.

Kansallismuseo vastaa Museoviraston museotoiminnasta. Tavoitteena on, että Linnanniemestä muodostuu kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen kohde, jossa laadukkaat kulttuuri-, opetus- ja hyvinvointipalvelut elävöittävät kulttuurihistoriallista kokonaisuutta. Valtakunnallisesti ja kansallisesti merkittävän Hämeen linnan ohjelmatoiminta on osa Kansallismuseon ydintehtävää. ”Linnaan tarvitaan tämän päivän yleisöä kiehtovaa nähtävää, ainutlaatuisia tapahtumia ja kansainvälisen tason näyttelyitä sekä kokonaisvaltaista museokokoemusta rikastuttavia kaupallisia palveluita”, visioi Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila. 

Kansallismuseo valmistautuu vahvalla panostuksella Hämeen linnan ohjelmatoiminnan kehittämiseen. Keväällä 2016 avataan kansainvälisesti merkittävä haarniskanäyttely, joka esittelee mittavan kokoelman 1500-1700-lukujen haarniskoja ja aseita. Esineet tulevat Itävallan Grazista, ja näyttelyyn tulee myös yksi maailman harvoista kokonaisena säilyneistä hevosen haarniskoista, lasten haarniskoja sekä aikansa aseita. Haarniskoista löytyy linkki myös Suomen historiaan, kun hakkapeliitat käyttivät haarniskoja 30-vuotisessa sodassa. Hämeen linna tarjoaa ainutlaatuisen ja aidon ympäristön näyttelyn esineille. Näyttelyn yhteydessä järjestetään runsas oheisohjelmatarjonta keskiaikaisine pitoineen, markkinoineen ja turnajaisineen. 


Lisätietoja:
Pääjohtaja Juhani Kostet, Museovirasto, puh. 0295 33 6001, juhani.kostet@museovirasto.fi

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, Hämeenlinnan kaupunki, 03 621 2900 timo.kenakkala@hameenlinna.fi

Ylijohtaja Elina Anttila, Kansallismuseo, puh. 0295 33 6131, elina.anttila@kansallismuseo.fi

Museonjohtaja Tuulia Tuomi, Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, puh. 03 621 2851, tuulia.tuomi@hameenlinna.fi

Toimitusjohtaja Mervi Käki, Linnan Kehitys, puh. 040 742 4054, mervi.kaki@linnan.fi


Hämeenlinnan kaupungin logoMv logo su-ru rgbKansallismuseon pystylogo

Hämeen linna.
Hämeen linna. Kuva: Museovirasto

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto