Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
”Pakolainen, evakko, ihminen” –näyttely kertoo turvan ja uuden elämän etsijöistä ennen ja nyt

”Pakolainen, evakko, ihminen” –näyttely kertoo turvan ja uuden elämän etsijöistä ennen ja nyt


Kansallismuseossa on avoinna Museoviraston Kuvakokoelmien pop up –näyttely ”Pakolainen, evakko, ihminen”. Näyttelyssä on kuvia pakolaisista, evakoista, maahanmuuttajista ja siirtolaisista: ihmisistä, jotka ovat vuosikymmenten kuluessa tulleet Suomeen tai lähteneet Suomesta. Kuvat ovat pääasiassa 1920-1990 -luvuilta. Vanhimmat kuvat ovat vuodelta 1893 ja uusimmat kuvat vuodelta 2015.

Kuvat ovat Museoviraston Kuvakokoelmista ja Journalistisesta kuva-arkistosta JOKA:sta. Vanhimmissa kuvissa vuodelta 1893 suomalaisia siirtolaisia on lähdössä S/S Uranialla Isoon-Britanniaan, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Näyttelyssä on myös ensimmäisiin, Chilestä ja Vietnamista 1970-luvulla tulleisiin kiintiöpakolaisiin liittyviä kuvia 1970-luvulta.

Tämän päivän pakolaiskriisiä on kuvannut Helsingin Sanomien valokuvaaja Kaisa Rautaheimo. Hänen kuvansa kertovat tarinaa niistä kymmenistä tuhansista turvapaikanhakijoista, jotka nyt etsivät turvaa ja uutta elämää Suomesta.

Näyttelyyn, joka on avoinna Kansallismuseon pohjakerroksessa 6.3.2016 saakka, on vapaa pääsy.
Vietnamin pakolaisia 1988_Pekka Nieminen JOKA MV
Vietnamilaiset pakolaiset leikkivät lumisotaa Kotorannan vastaanottokeskuksessa Nurmijärvellä 4.2.1988. Uusi pakolaisryhmä saapui Suomeen edellisenä päivänä.
Kuva: Pekka Nieminen / Pressfoto Zeeland / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museoviraston Kuvakokoelmat

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto