Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Pohjoismaiset asiantuntijat pohtivat digitaalisten kokoelmien käyttöä seminaarissa helmikuussa

Pohjoismaiset asiantuntijat pohtivat digitaalisten kokoelmien käyttöä seminaarissa helmikuussa


Pohjoismaiden ministerineuvoston kulttuuriyhteistyön strategian 2013-2020 yksi pääalue on Digitaalinen Pohjola. Suomi toimii tänä vuonna ministerineuvoston puheenjohtajana. Osana Suomen puheenjohtajuusvuotta ja kulttuurin sektoriohjelmaa järjestetään 9.-10.2.2016 Kansallismuseossa pohjoismainen seminaari "Digitaaliset kokoelmat – avoimempi Pohjola". Seminaarissa pohditaan digitaalisen kokoelmatyön kysymyksiä sekä museoiden verkostoitumisen merkitystä.

Seminaarin järjestävät museoiden tallennus- ja kokoelmatyön verkosto TAKO yhteistyökumppaneinaan pohjoismainen Norsam-verkosto, Työväenmuseo Werstas ja Kansallismuseo. Seminaari järjestetään opetus- ja kulttuuriministeriön ja Pohjoismaiden ministerineuvoston taloudellisella tuella. Ministeri Sanni Grahn-Laasonen tuo seminaariin opetus- ja kulttuuriministeriön tervehdyksen.

Digitaalisessa muodossa olevien kokoelmien käytön kysymyksiä tarkastellaan niin kokoelma- kuin yleisötyönkin näkökulmista. Pohjoismaiset museot ovat pitkälti samankaltaisessa vaiheessa keskustelussa digitoinnin mahdollisuuksien hyödyntämisestä, mutta eri maissa on kuljettu asiaan liittyvissä kokeiluissa hieman eri polkuja. Seminaarin keynote-puhujat ovat professori Dagny Stuedahl Norjan ympäristö- ja biotieteellisestä yliopistosta, tarkastaja Jacob Westergaard Madsen Tanskan Rock-museosta, museonjohtaja Susanna Pettersson Ateneumin taidemuseosta, ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä, digitaalinavigaattori Kajsa Hartig Nordiska museetista sekä kuraattori Helga Maureen Gylfadóttir Reykjavíkin kaupunginmuseosta.

Neljän pohjoismaisen puhujan esitelmissä kuullaan kiinnostavista digitaalisen aineiston käytön hankkeista ja niiden tuloksista. Kotimaisissa keynote-esitelmissä kuvataan mikä juuri nyt on ajankohtaista omassa museologisessa ja museopoliittisessa keskustelussamme. Toinen seminaaripäivä avaa näkökulmia suomalaisten museoiden kokoelmanhallinnassa meneillään oleviin hankkeisiin, joiden kautta avautuu vertailukohtia muista pohjoismaista saatuihin hankekuvauksiin ja niiden tuloksiin.

Paneelikeskustelussa pohditaan museoiden verkostoitumista digitaalisessa maailmassa. Pohjoismaiset kohtaamispisteet -nimisessä osiossa osallistujilla on mahdollisuus verkostoitua valtakunnanrajojen yli pohjoismaisella tasolla. Kuudessa aihepiireittäin toteutettavassa kohtaamispisteessä on mahdollisuus tutkailla yhteisiä museotyön intressejä tulevaa yhteistyötä silmälläpitäen ja solmia kontakteja, joita sellaisessa yhteistyössä tarvitaan. Yhdessä kohtaamispisteessä teemana on pohjoismainen rahoitus ja läsnä on asiantuntija Pohjoismaisesta Kulttuuripisteestä.

Kaikki seminaarin puhujat käyttävät esityksissään omaa äidinkieltään. Seminaarissa on täydellinen skandinaaviska – islanti – suomi -simultaanitulkkaus.

TAKO-verkoston pohjoismainen yhteistyöverkosto Norsam pitää seminaaria edeltävänä päivänä 8.2. kokouksen Kansallismuseossa.

Digitaaliset kokoelmat – avoimempi Pohjola -seminaarin ohjelma

Lisätietoja:
Kokoelmapäällikkö Teemu Ahola, teemu.ahola@tyovanemuseo.fi, puh. 050 440 1164
Amanuenssi Antti Metsänkylä, antti.metsankyla@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6384


TAKO on suomalaisten ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto.
TAKO-verkoston verkkosivut

Norsam on pohjoismaisten kulttuurihistoriallisten museoiden nykyajan ja lähimenneisyyden tallennuksen ja tutkimuksen verkosto.
Norsamin Facebook-sivut
Norsamin koordinointiryhmän jäseniä
Norsamin koordinointiryhmän jäseniä Digitaaliset kokoelmat – avoimempi Pohjola -seminaarin suunnittelukokouksessa Tanskassa lokakuussa 2015. Kuva: Tanskan Kansallismuseo.

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto