Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät nostavat esiin porukan paikat

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät nostavat esiin porukan paikat


Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu 2016Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna teemalla ”Porukan paikat, yhteiset ympäristöt”. Teemavuosi on nyt avattu ja myös Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu lapsille ja nuorille on käynnistynyt. Kilpailun teemana tänä vuonna on ”Meidän paikka”.

Kulttuuriympäristöpäivät on jokavuotinen Euroopan laajuinen tapahtuma, joka kokoaa ihmiset yhteen juhlimaan omaa kulttuuriympäristöään ja -perintöään. Suomessa kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat keskittyvät syyskuun toiseen viikonloppuun 9.-11.9.2016, jolloin paikalliset toimijat järjestävät avointen ovien päiviä, opastettuja kierroksia ja muita tapahtumia. Tapahtumia voivat järjestää ketkä tahansa asiasta kiinnostuneet, esimerkiksi museot, koulut, virastot, yhdistykset ja yksityiset ihmiset.

Euroopassa kymmeniin tuhansiin tapahtumiin osallistuu jopa 30 miljoonaa ihmistä. Suomessakin tapahtumiin osallistuu tuhansia ihmisiä. Tapahtumat saavat Euroopan laajuista huomiota.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien verkkosivut

Sosiaalisessa mediassa #kulttuuriympäristöpäivät

Hyvä ympäristö on kaikkien oikeus ja vastuulla


Teemavuosi käynnistettiin ympäristöministeriössä 17. helmikuuta järjestetyssä tilaisuudessa. ”Me kaikki kuulumme lukuisiin erilaisiin yhteisöihin. Tapaamme toisiamme paikoissa, jotka ovat muodostuneet meille tutuiksi ja tärkeiksi. Käytämme, ylläpidämme, kunnostamme ja kehitämme näitä meille tärkeitä ympäristöjä. Toivon, että teemavuosi kannustaa yhteisöjä vaalimaan heille tärkeitä paikkoja,” maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoi teemavuoden avajaispuheessaan. ”Kaikki ovat tervetulleita järjestämään erilaisia tapahtumia kulttuuriympäristöpäiville syyskuussa sekä toimimaan yhteisen ympäristömme puolesta,” ministeri Tiilikainen kannusti.

Kilpailu kannustaa lapsia ja nuoria tutkimaan lähiympäristöään


Osana kulttuuriympäristöpäiviä järjestetään Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu, jonka tarkoitus on innostaa lapsia ja nuoria vaikuttamaan kulttuuriympäristöön nyt ja tulevaisuudessa. Kilpailu kannustaa lapsia ja nuoria havainnoimaan, tutkimaan ja arvioimaan lähiympäristöään. Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun vuoden 2016 otsikko on Meidän paikka. Kilpailuaika alkaa 17.2.2016 ja päättyy 14.10.2016.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuohje

Suomessa ympäristöministeriön hallinnoimia Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä koordinoidaan Suomen Kotiseutuliitosta. Työssä ovat mukana Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo, Suomen Kotiseutuliitto, etunimi.sukunimi@kotiseutuliitto.fi, puh. 040 733 7033
Suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 0295 250 095

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto