Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Helge Heinosen lehtikuvakokoelma lahjoitettiin Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle

Helge Heinosen lehtikuvakokoelma lahjoitettiin Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle


Lehtikuvaaja Helge HeinonenMestarikuvaaja Helge ”Hele” Heinonen (1922 – 2012) tuli suomalaisille tutuksi viikkolehti Avusta, jonka valokuvaajana hän toimi 1960 - 1980-luvuilla. Monissa valokuvakilpailuissa palkitun Heinosen kokoelma sisältää arviolta 300 000 lehtikuvaa. Perikunta on lahjoittanut Helge Heinosen mittavan lehtikuvakokoelman Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle.

Helge Heinonen dokumentoi kamerallaan suomalaista elämänmenoa 1950-luvulta aina vuoteen 1984, jolloin hänelle myönnettiin taiteilijaeläke. Avun kuvaajana Heinonen kulki Suomea ristiin rastiin.  Hänen lehtikuvansa kertovat tavallisten suomalaisten tarinaa. Heinonen oli kameroineen paikalla myös isoissa uutistapahtumissa. Hän kuvasi esimerkiksi traagisia tunnelmia Pihtiputaalla maaliskuussa 1969 sen jälkeen, kun kahdeksan surmanluotia oli päättänyt neljän poliisin elämän.
 
300 000 lehtikuvan kokoelmaan mahtuu myös perhelehti Avun koko julkkiskaarti kirjailijoista iskelmälaulajiin. Heinonen otti kuvan, kun presidentti Kekkonen skoolasi 95 vuotta täyttäneen Ilmari Kiannon kanssa tämän sairasvuoteella. Myös kirjailijat Väinö Linna, F. E. Sillanpää ja Pentti Saarikoski löytyvät Heinosen kuvista. Erityisesti urheilu oli hänelle rakas aihe. Täysosuma on kuva Pentti Nikulasta, jonka seiväs katkeaa kolmeen osaan kisoissa Espoon Otahallissa vuonna 1961. Kuva voitti jaetun Vuoden lehtikuva -palkinnon.

Helge Heinosen ura kulki kirjapainon kemigrafista kameraseuralaiseksi, josta kasvoi itseoppinut, tunnettu ja tunnustettu lehtikuva-alan ammattilainen. Jo 1950-luvulla ollessaan kemigrafina sanomalehti Keskisuomalaisessa Heinonen kuvasi helsinkiläislehdille mm. Urheilun Kuva-aittaan. Vuosina 1957 - 1963 hän oli Kuluttaja-lehden kuvaaja. Seuraavat 21 vuotta hän työskenteli Apu-lehdessä.

Lehtikuvaaja Helge Heinonen oli koko ikänsä aktiivinen kameraseuralainen. Hän otti osaa useisiin näyttelyihin ja oli palkintosijoilla monissa koti- ja ulkomaisissa valokuvakilpailuissa.

Journalistinen kuva-arkisto JOKA perustettiin Museoviraston Kuvakokoelmien yhteyteen vuonna 2014. JOKA säilyttää ja julkaisee suomalaisia lehtikuvakokoelmia. Kuva-arkisto turvaa merkittävien lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmien säilymisen yhdessä muiden museoiden ja arkistojen kanssa ja vahvistaa lehtikuvan asemaa osana kulttuuriperintöä. JOKA:n kokoelmissa on jo runsaat 7 miljoonaa lehtikuvaa.

Katso videolta, mitä lehtikuvaaja Ari Heinonen kertoo isästään Helge Heinosesta: http://joka.nba.fi/fi/ajankohtaista
Helge Heinosen näytekokoelmaa voi selata osoitteessa: joka.kuvakokoelmat.fi


Lisätietoja:
amanuenssi Raija Linna, p. 040 128 6124, raija.linna@nba.fi
intendentti Inkamaija Iitiä, p. 0295 33 6125, inkamaija.iitia@museovirasto.fi

Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Julkaistaessa on mainittava valokuvaajan nimi. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

AsvaltintekijätDanny Armi ja IrwinKekkonen ja Kianto
Työmiehet levittävät asvalttia kuumana kesäpäivänä Helsingissä vuonna 1957.
Kuva: Helge Heinonen, JOKA, Museovirasto
Iskelmälaulajat Danny (vas), Armi Aavikko ja Irwin Goodman 3.10.1977.
Kuva: Helge Heinonen, JOKA, Museovirasto
Presidentti Urho Kekkonen nostaa maljan 95-vuotiaan kirjailija Ilmari Kiannon kunniaksi Auroran sairaalassa Helsingissä vuonna 1969. Oikealla kirjailijan poika, rovasti Otso Kianto.
Kuva: Helge Heinonen, JOKA, Museovirasto
Kesäyö KainuussaLaila Pullinen
Lehtikuvaaja Helge Heinonen
Kesäyö Kainuussa vuonna 1959.
Kuva: Helge Heinonen, JOKA, Museovirasto

Kuvanveistaäjä Laila Pullinen kädessään STEN-konepistooli.
Kuva: Helge Heinonen, JOKA, Museovirasto

Lehtikuvaaja Helge Heinonen vuonna 2005.
Kuva: Ari Heinonen, JOKA, Museovirasto

Namibiassa
New Yorkissa
Pentti Nikula 1961
Namibiassa.
Kuva: Helge Heinonen, JOKA, Museovirasto

World Trade Centerin (WCT) kaksoistornit Manhattanilla New Yorkissa. Kaksoistornit tuhoutuivat syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa vuonna 2001.
Kuva: Helge Heinonen, JOKA, Museovirasto

Pentti Nikulan Seiväs katkeaa kolmeen osaan hallikisoissa Otaniemessä Espoossa syksyllä 1961.
Kuva: Helge Heinonen, JOKA, Museovirasto

Sahdin valmistus

Oiva Koivunen valmistaa sahtia Vesivehmaalla vuonna 1976.
Kuva: Helge Heinonen, JOKA, Museovirasto
 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto