Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Kansallismuseon torni korjataan ja pihan puita kaadetaan

Kansallismuseon torni korjataan ja pihan puita kaadetaan


Kansallismuseon tontilla tapahtuu tänä keväänä monenmoista. Museorakennuksen torni on odottanut korjausta pitkään, ja tänä keväänä alkavassa remontissa se kunnostetaan kivi kiveltä. Museon puistosta puolestaan kaadetaan vanhoja puita, joihin on iskenyt jalavanpakurikääpä.

Torni korjataan kivi kiveltä

Eduskuntatalon huputetun työmaan viereen kohoaa vielä korkeampi huppu, kun Kansallismuseon tornin ympärille aletaan huhtikuussa pystyttää rakennustelineitä

Kansallismuseon torni on odottanut korjausta jo vuosia. Luonnonkiviverhouksen takana oleva tiilimuuri on läpimärkä ja pääsisäänkäynnin yläpuoliset vuolukivikoristeet on jouduttu turvallisuussyistä suojaamaan verkolla. Vuonna 2014 toteutettu Museoviraston kiinteistöjen hallinnansiirto Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille on nyt mahdollistanut rahoituksen tälle pitkään kaivatulle korjaukselle yhdessä Suomen merkittävimmistä arvorakennuksista.

Kansallismuseo Soile Tirilä
Kansallismuseo. Kuva: Soile Tirilä.
Tarkkuutta ja erityisosaamista vaativa työ
Kansallismuseon torni korjataan samalla menetelmällä kuten jo aikaisemmin korjatut aikalaisrakennukset: Kallion kirkon torni, Turun taidemuseo, Tampereen tuomiokirkko ja viimeksi Helsingin rautatieaseman torni.  Kivet numeroidaan työn alussa huolellisesti ja irrotetaan sekä kuljetetaan varastoon odottamaan takaisinmuurausta. Tiiliseinästä poistetaan hapertunutta pintaa ja siihen tehdään tuuletuskanavisto rappausverkosta ja laastista muotoilemalla. Lopuksi graniittikivet kiinnitetään takaisin täsmälleen alkuperäisille paikoilleen. Pääurakoitsijana tornin peruskorjauksessa toimii IKJ Rakennus Oy. Julkisivujen lisäksi kunnostetaan tornin ikkunat, luukut, pellitykset ja välipohjat. Pääsisäänkäynnin vuolukivikoristeet ja pääovi konservoidaan.

Graniittijulkisivuja arvostettiin erityisesti 1900-luvun alun kansallisromanttisessa tyylissä. Massiiviset julkisivut toteutettiin päällystämällä paksu tiilimuuri n. 20 cm paksuilla graniittikappaleilla. Rakenne ei kuitenkaan ole mahdollistanut kaikissa tapauksissa seinän riittävää kuivumista. Vaurioituneista kivisaumoista rakenteeseen päässyt vesi on kastellut massiivisen tiilimuurin. Etenkin kylmissä rakennuksissa kuten torneissa, on tiiliseinä joissain tapauksissa murentunut pinnaltaan. Tällöin on vaarana, että julkisivukivet voivat irrota taustastaan ja työntyä ulospäin.

Korjaustyöllä ei ole vaikutusta museon avoinna oloon
Museon sisäänkäynnit ovat käytössä koko korjauksen ajan eikä työmaa vaikuta museon avoinna oloon. Meluisat piikkaustyöt pyritään ajoittamaan niin, ettei museon kävijöille aiheudu häiriötä.

Lisätietoja Senaatti-kiinteistöjen verkkosivuilta

Pihan puustoa uusitaan

Tornin työmaan rakennustelineiden suojakankaita tullaan hyödyntämään museon tapahtumien ja näyttelyiden tiedottamisessa. Korjaustyön on arvioitu valmistuvan ennen Suomen 100-vuotisjuhlapäivää. Korjaustyötä ja sen taustoja esitellään työmaa-aitaan tehtävässä kuvaesityksessä.

Kansallismuseon pihapiiriä komistavat 100 vuotta vanhat jalavat ja vaahterat, jotka on pääasiassa istutettu museon rakentamisen aikoihin 1910-luvulla.  Kaikkiaan pihapiirissä on noin 70 puuta. Senaatti-kiinteistöt on teettänyt pihan 40 iäkkäimmästä puusta kuntotutkimuksen, jonka mukaan osaan puista on iskenyt hankala jalavanpakurikääpä. Yhdeksän puuta joudutaan poistamaan kokonaan turvallisuussyistä. Osassa puita tehdään myös hoitoleikkauksia. Jalavanpakurikääpä on aiheuttanut viime vuosina mittavaa tuhoa muuallakin Helsingin puistoissa.

Uudet taimet tilalle kesällä
Poistettavien puiden tilalle istutaan uudet taimet, jotta pihan alkuperäinen luonne säilyy entisellään. Tilalle istutettavat taimet ovat samaa jalavalajiketta kuin kaadettavatkin puut. Hakkuu- ja hoitotyöt alkavat maaliskuussa, istutus tapahtuu kesällä. Puiden kaatamiseen on haettu lupa Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirastosta.

Kansallismuseo aikoo hyödyntää kaadettua puutavaraa yleisötoiminnassaan. Aikaisemmin kaadetuista puista on tehty esimerkiksi museon muistolahjoja.

Lisätietoja Senaatti-kiinteistöjen verkkosivuilta

 SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto