Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Valokuvateos Venetsian katoavasta aatelistosta ilmestynyt


Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän uusi kuvateos, Veden kätkemiä huoneita kertoo Venetsian harvenevasta aatelistosta, sen nykypäivästä ja kunniakkaasta menneisyydestä. Heikkilän valokuvanäyttely samasta aiheesta avautuu Kansallismuseossa perjantaina 29.4.2016. 

Venetsia on maailman tunnetuimpia kulttuurikohteita, jonka uhanalaisesta kaupunkikuvasta on tullut turistimassojen päivittäistä omaisuutta. Harvassa ovat enää Venetsian vanhat patriisit, aatelisperheet ja -suvut, jotka aikoinaan hallitsivat laguunien kaupunkivaltiota toistatuhatta vuotta 1700-luvun lopulle asti.

Kirjan sävykkäistä valokuvista voi edelleen aistia Venetsian aateliston loisteliaan menneisyyden – ja myös sen, että tuo kaikki edustaa vanhaa Eurooppaa ja mennyttä maailmaa. Kuvat koostuvat Jaakko Heikkilän 2005–2015 kuvaamasta Venetsiasta. Mukana on henkilökuvia, sisäkuvia palatsien saleista ja arvoesineistä sekä otoksia kaupunkinäkymistä kanaaleineen.

Teoksen näyttävää kuvamateriaalia täydentävät Heikkilän, FT Alex Snellmanin, näyttelypäällikkö Minerva Keltasen sekä venetsialaisen aatelismiehen, Alberto Franchettin Venetsiaa eri tavoin kuvaavat tekstit. Kirjan kuviin johdattelee Jaakko Heikkilän runollinen kertomus kohtaamisista harvojen nykyaristokratian edustajien kanssa. Franchetti ja Snellman syventyvät ainutlaatuisen kaupunkivaltion historiaan ja vallan tasajakoon. Keltanen vie venetsialaispalatsiin turisteille järjestetylle karnevaali-illalliselle, naamioiden ja esitysten kaupunkiin, jollaiseksi moni on kuvitellut Venetsian 1800-luvun puolivälistä lähtien. Tekstit ovat kirjassa sekä suomeksi että englanniksi.

Veden kätkemiä huoneita on Maahengen omistukseen vuoden alussa siirtyneen Mustan Taiteen tuotantoa, ja se on julkaistu yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Jaakko Heikkilä (s.1956, Kemi) on ollut vapaa valokuvataiteilija vuodesta 1990. Yksityis- ja ryhmänäyttelyitä hänellä on ollut USA:ssa, Etelä-Amerikassa sekä useimmissa Euroopan maissa. Heikkilä sai valokuvataiteen valtionpalkinnon 2007 ja voitti Saksan Hanaussa kansainvälisen taidekilpailun ”Time and Nature” 2002. Lapin taidepalkinto hänelle myönnettiin 1993. Veden kätkemiä huoneita on hänen kahdeksas oma kuvateoksensa.

Arvostelukappaleiden tilaukset
markkinointisuunnittelija Sari Häkkinen, Museovirasto, puh. 0295 33 6043, sari.hakkinen@museovirasto.fi


Jaakko Heikkilä
VEDEN KÄTKEMIÄ HUONEITA
© Tekijät ja Maahenki Oy
ISBN: 978-951-616-272-3
Teksti: Jaakko Heikkilä, Minerva Keltanen, Alberto Franchetti, Alex Snellman
Kuvat: Jaakko Heikkilä/Blue Book 6
Kuvankäsittely: Petri Kuokka/Aarnipaja Ky
Graafinen suunnittelu: Timo Numminen
Kustantaja: Maahenki Oy/Musta Taide
Julkaisija: Museovirasto
Kansallismuseon julkaisuja 9, ISSN: 2343-1180
Painopaikka: Bookwell Oy, Porvoo
Maahenki Oy, Helsinki 2016
 
Veden kätkemiä huoneita

 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto