Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Itä-Häme -lehti lahjoitti historiallisen kuvakokoelmansa Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle

Itä-Häme -lehti lahjoitti historiallisen kuvakokoelmansa Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle


Sanomalehti Itä-Häme on lahjoittanut negatiivikokoelmansa Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle. JOKA tarjoaa hauraalle aineistolle hyvät säilytysolosuhteet ja tuo vanhat uutiskuvat verkkoon kaikkien katsottaviksi. Itä-Hämeen negatiivikokoelma on tärkeä lisä kokoelmiin, sillä se on JOKA:n ensimmäinen paikallislehden kuvakokoelma.

Videohaastattelussa päätoimittaja Jari Niemi kertoo, miksi Itä-Häme lahjoitti valokuvakokoelmansa Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle

Sanomalehti Itä-Hämettä on luettu Heinolan seudulla jo miltei 90 vuotta. Sen ensimmäinen numero julkaistiin joulukuussa 1927. Alussa lehti ilmestyi kerran viikossa, mutta ilmestymiskertoja on vuosikymmenten saatossa lisätty. Nykyisin Itä-Häme ilmestyy kuusi kertaa viikossa, ja sillä on yli 20 000 lukijaa Heinolassa, Hartolassa, Sysmässä, Joutsassa ja Pertunmaalla.

Itä-Hämeen negatiivikokoelmassa on lehtikuvia 1950-luvulta aina 2000-luvun alkuun asti. 1960-luvun alusta on säilynyt myös muutamia valokuva-albumeja, joihin on liimattu lehdessä julkaistuja kuvia ja lehtileikkeitä. Vanhoihin lehtikuviin on tallentunut paljon paikallishistoriaa.

Lehden kuvaaja Anja Halla dokumentoi 35-vuotisen uransa aikana esimerkiksi vanhojen puutalojen Heinolaa, jota ei enää ole. Halla oli Suomen ensimmäisiä naislehtikuvaajia ja kuvasi Itä-Häme-lehdelle vuosina 1963-1998.

Journalistinen kuva-arkisto JOKA perustettiin vuonna 2014 osaksi Museoviraston Kuvakokoelmia. JOKA säilyttää ja julkaisee lehtikuvia. Se turvaa merkittävien lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmien säilymisen yhdessä muiden museoiden ja arkistojen kanssa.

JOKA:lla on jo kokoelmissaan useita kuvaajakokoelmia ja esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden ja Kalevan vanhat lehtikuvakokoelmat sekä uutiskuvatoimisto Pressfoton kuva-arkisto. Kaikkiaan kokoelmissa on yli 10 miljoonaa lehtikuvaa. Itä-Hämeen negatiivikokoelma on tärkeä lisä Journalistisen kuva-arkiston kokoelmiin, sillä se on JOKA:n ensimmäinen paikallislehden kuvakokoelma. 

Itä-Hämeen näytekokoelman kuvat kertovat, mitä tapahtui kesällä 1964 Heinolassa

Lisätietoja:

intendentti Inkamaija Iitiä, p. 0295 33 6125, inkamaija.iitia@museovirasto.fi
amanuenssi Raija Linna, p. 0295 33 6124, raija.linna@museovirasto.fi


Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Julkaistaessa on mainittava valokuvaajan nimi. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.
Urho Kekkosen vuoden 1961 Cadillac
Presidentti Urho Kekkosen vuoden 1961 Cadillac Fleetwood 75 Imperial limusiini keräsi ihailevia katseita heinäkuussa vuonna 1964. Kekkonen saapui virka-autollaan Joutsan seudun maa- ja metsätalousnäyttelyyn.  Kuva: Itä-Häme / JOKA / Museovirasto (JOKAIH2M02:2)

Tytöt lukevat sarjakuvalehtiä
Jaana Helena Röksä ja Marjaana Saarinen viettivät lämmintä heinäkuun päivää vuonna 1964 Heinolassa lukemalla sarjakuvalehtiä. Kuva: Itä-Häme / JOKA / Museovirasto (JOKAIH2M:1)

Muusikoita Italiasta
Orkesterinjohtaja Enrico Tacconi (vasemmalla) ja trumpetisti Tirccio Sebastiano nauttivat kesästä heinäkuussa Heinolassa vuonna 1964. Muusikot ovat kotoisin Modenan kaupungista Italiasta. Kuva: Itä-Häme / JOKA / Museovirasto (JOKAIH2M:4)
Lasten kesäleiri Heinolassa
Heinolan Syrjäkoskella Kukonnotkon tilalla on lasten kesäleiri heinäkuussa 1964. Teltan tytöt ovat kotoisin Helsingin maalaiskunnasta: Korsosta, Rekolasta ja Itä-Hakkilasta. Kuva: Itä-Häme / JOKA / Museovirasto (JOKAH2M:10)
Röykkälän tilan tuleva isäntä
15-vuotias Vilho Ilmari ajaa Fordson Super Major -traktoria Röykkälän tilalla Marjotaipaleen kylässä Joutsassa heinäkuussa 1964. Hän on yli 400 vuotta vanhan Röykkälän tilan tuleva isäntä. Kuva: Itä-Häme / JOKA / Museovirasto (JOKAIH2M01:7)
Urho Kekkosen vuoden 1961 Cadillac
Presidentti Urho Kekkosen vuoden 1961 Cadillac Fleetwood 75 Imperial limusiini keräsi ihailevia katseita heinäkuussa vuonna 1964. Kekkonen saapui virka-autollaan Joutsan seudun maa- ja metsätalousnäyttelyyn.  Kuva: Itä-Häme / JOKA / Museovirasto (JOKAIH2M02:2)
Joutsan seudun maa- ja metsätalousnäyttely
Joutsan seudun maa- ja metsätalousnäyttelyn järjestäjät tarjosivat vieraiden käyttöön posti-, lennätin- ja puhelinpalveluja heinäkuussa vuonna 1964. Kuva: Itä-Häme / JOKA / Museovirasto (JOKAIH2M02:3)
Nuori mies ohjaa lossia
Nuori mies Heikki Kitinprami (edessä) ohjaa Korkeasaaren salmen lossia yhdessä Erkki Kaikkosen kanssa Sysmän kunnassa sunnuntaipäivänä heinäkuussa 1964. Kuva: Itä-Häme / JOKA / Museovirasto (JOKAIH2M:13)
Stig-Olof Fagerström (S.O. Fagerström)
Stig-Olof Fagerström (S.O. Fagerström) voitti pohjoismaiden mestaruuden Kilpaveneiden mestaruusajoissa Jyrängön virralla Heinolassa 16.8.1964.  Kilpailun ylituomari, Moottoriliiton edustaja, johtaja Vahvaselkä (selin) ja Heinolan Moottorivenekerhon varapuheenjohtaja Ilola onnittelevat mestaria. Kuva: Itä-Häme / JOKA / Museovirasto (JOKAIH2M03:2)

Itä-Hämeen albumi JOKA Kokoelmakeskus
Itä-Hämeen lehtikuvia, negatiiveja ja juttuja liimattiin 1960-luvulla valokuva-albumeihin. Kuva: Tiina Oasmaa / JOKA / Museovirasto
Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n kokoelmat ovat Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskuksessa Vantaalla. Kuva: Tiina Oasmaa / JOKA / Museovirasto SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto