Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Lehtikuvaaja V. K. Hietanen kuvasi Kekkosen ajan Suomen huippuhetkiä

Lehtikuvaaja V. K. Hietanen kuvasi Kekkosen ajan Suomen huippuhetkiä


Perikunta on lahjoittanut turkulaisen lehtikuvaaja Viljo Kalervo Hietasen kokoelman Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle. V. K. Hietanen oli paikalla, kun Rolling Stones saapui ensimmäiselle Suomen-keikalleen juhannuksena 1965, kun Neuvostoliiton pääministeri Kosygin tuli salaiselle vierailulle Suomeen lokakuussa 1968 ja kun Olkiluodon ensimmäisen ydinvoimalan peruskivi muurattiin elokuussa 1974. V. K. Hietanen kuvasi, kun Ralf Långbacka ja Kalle Holmberg nostivat Turun Kaupunginteatterin koko maan tietoisuuteen 1970-luvulla.

Viljo Kalervo Hietasen eli V.K. Hietasen (1924-2012) lehtikuvaajan ura kesti yli 30 vuotta. Hän aloitti 50-luvun puolivälissä kuvaamalla turkulaisiin sanomalehtiin, Uuteen Auraan ja Åbo Underrättelseriin.  Vuosina 1961-1989 hän oli Helsingin Sanomien Turun aluetoimituksen valokuvaaja. V. K. Hietasen lehtikuvat kertovat presidentti Urho Kekkosen ajan Suomesta, mutta näkökulma on turkulainen ja varsinaissuomalainen.

Turun aluekuvaajana V. K. Hietaselle lankesivat ne kuvaukset, joissa presidentti otti kesäaikaan vastaan ulkomaisia valtiovieraita Kultarannassa Naantalissa ja kun Kekkonen vei vieraita kalareissuille Turun saaristoon. Hietanen pääsi kuvaamaan, kuinka Ruotsin pääministeri Tage Erlander ja presidentti Kekkonen rentoutuivat kalastusreissun aikana Iniössä elokuussa 1967. V. K. Hietasen ehkä tunnetuimmassa kuvassa Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin ja presidentti Kekkonen kertovat päivän kalansaaliista jäänmurtaja Tarmon kannella Hangon edustalla. Kosygin teki Tšekkoslovakian miehityksen jälkeen lokakuussa 1968 yllättäen vierailun sotalaivalla Suomeen kalastamaan presidentti Kekkosen kanssa. V. K. Hietanen oli myös paikalla, kun presidentti Kekkonen lähti viimeiselle ulkomaanmatkalleen Islantiin Turun lentokentältä elokuussa 1981.

Turun aluetoimituksen kuvaajan työsarkaa olivat päivän uutistapahtumat laidasta laitaan. V. K. Hietanen kuvasi niin moottoripyörien Ruissalon ajoja 1960-luvulla kuin Ruisrock-festivaaleja 1970-luvulla.  Hänen kuvistaan löytyvät Turun laivatelakat, Nesteen jalostamo Naantalissa ja Teollisuuden Voiman ensimmäisen ydinvoimalan rakennustyömaa Rauman Olkiluodossa vuonna 1974. Kuviin on tallentunut myös suuronnettomuuksia. Hinaaja törmäsi Kuuskajaskarin linnakkeen yhteysveneeseen Rauman satamassa joulukuussa 1964: vene upposi ja 28 ihmistä hukkui. Turun ja Tukholman väliä liikennöivä M/S Fennia ajoi sumussa karille lokakuussa 1966. Tavaratalo Mini-Hinta roihusi liekeissä Turun keskustassa vuonna 1983.

V. K. Hietasen lehtikuvissa näkyy myös Turun vanha, historiallinen keskusta ja sen nopea muutos 1950-luvulta 1980-luvulle. Turkulaiset osoittivat mieltään, mutta monet vanhoista arvorakennuksista purettiin kokonaan, joistakin jäi jäljelle julkisivu. Tilalle nousi uljas, uusi keskusta.

Journalistinen kuva-arkisto JOKA perustettiin Museoviraston Kuvakokoelmien yhteyteen vuonna 2014. JOKA säilyttää ja julkaisee suomalaisia lehtikuvakokoelmia. Se turvaa merkittävien lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmien säilymisen yhdessä muiden museoiden ja arkistojen kanssa ja vahvistaa lehtikuvan asemaa osana kulttuuriperintöä. Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n kokoelmissa on jo yli 10 miljoonaa lehtikuvaa.

V. K. Hietasen näytekokoelma
joka.kuvakokoelmat.fi-palvelun etusivu

Lisätietoja V. K. Hietasen kokoelmasta:
amanuenssi Raija Linna, p. 0295 33 6124, raija.linna@museovirasto.fi
intendentti Inkamaija Iitiä, p. 0295 33 6125, inkamaija.iitia@museovirasto.fi

Kameran takana V. K. Hietanen
Vuonna 2008 ilmestyi valokuvakirja ”Kameran takana V. K. Hietanen”, jossa kuvaaja itse muistelee sattumuksia ja tapahtumia uransa varrelta. Hietanen kertoo esimerkiksi, miltä Kosyginin syksyn 1968 kalastusreissun jännittävät tapahtumat näyttivät valokuvaajan silmissä.
Lisätietoja kirjasta antaa Juha Hietanen, puh. 050 594 8618, juha.hietanen@yahoo.com


Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Julkaistaessa on mainittava valokuvaajan nimi. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.
JOKAVKH 1967 Aaltonen ja Häkkinen kilpasilla 3
Nopeuslaskija Kalevi "Häkä" Häkkinen laskettelee kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan Hirvensalon laskettelukeskuksessa 6.3.1967. Aaltosen voitti kisan hiuksenhienosti. Kuva: V. K. Hietanen / JOKA / Museovirasto.
JOKAVKH 1968 Kosygin ja UKK 4

Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin (vas.) ja presidentti Urho Kekkonen kertovat kalansaaliistaan 9.10.1968 jäänmurtaja Tarmolla Hangon edustalla. Kosygin teki odottamattoman vierailun sotalaivalla Suomeen kalastamaan presidentti Kekkosen kanssa 7.-9.10.1968.

JOKAVKH 1967 Aaltonen ja Häkkinen kilpasilla 3

Nopeuslaskija Kalevi "Häkä" Häkkinen laskettelee kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan Hirvensalon laskettelukeskuksessa 6.3.1967. Aaltonen voitti kisan hiuksenhienosti. 
JOKAVKH 1972 Holmberg Långbacka 1

Pääohjaaja Kalle Holmberg (vas.) ja taiteellinen johtaja Ralf Långbacka Turun Kaupunginteatterin edessä vuonna 1972. Parivaljakko johti Kaupunginteatteria 1970-luvulla, jolloin teatterista tuli maankuulu.
JOKAVKH Hamburger Börsin purkaminen 2

Puolalaisen Wodka Wyborowan valomainos luhistuu, kun hotelli Hamburger Börsin jugendrakennus puretaan Eerikinkadulta Kauppatorin laidalta Turussa joulukuussa 1976.
JOKAVKH 1965 Rolling Stones 2

Rolling Stonesin Mick Jagger lehdistötilaisuudessa Turun Seurahuoneella 25.6.1965. Brittiläinen rockyhtye oli Euroopan kiertueella ja ensimmäistä kertaa Suomessa. Rolling Stones esiintyi Yyterin juhannusjuhlissa Porissa.
JOKAVKH 1974 Olkiluoto 5

Presidentti Urho Kekkonen muuraa Teollisuuden Voiman Olkiluodon ensimmäisen ydinvoimalan peruskiven Eurajoella 12.8.1974. Oy Nokia Ab:n toimitusjohtaja Björn Westerlund (vas.) ja TVO:n toimitusjohtaja Magnus von Bonsdorff seuraavat muurausta. TVO:n ydinvoimalan toimitti ruotsalainen Asea-Atom. Työmaasta vastasi rakennuskonsortio Atomirakennus, johon kuuluivat Skånska Cementgjuteriet ja suomalaiset Vesto Oy, Rakennus Oy ja Ruola Oy.
JOKAVKH 1981 Kike Elomaa 2

Ritva "Kike" Elomaa poseeraa vuonna 1981. Hän on kehonrakennuksen vuoden 1981 Euroopan mestari. SivukarttaSivu päivitetty 26.1.2018
© Museovirasto