Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Uusi Peilissä Pietiset -julkaisu esittelee merkittävän valokuvaajasuvun kuvallista perintöä

Uusi Peilissä Pietiset -julkaisu esittelee merkittävän valokuvaajasuvun kuvallista perintöä


Museoviraston uusi julkaisu Peilissä Pietiset kertoo valokuvaajasuvun mielenkiintoisista vaiheista sekä heidän merkityksestään suomalaisen valokuvauksen historiassa. Pietisten kuvallinen perintö muodostaa kansallisesti merkittävän kulttuurihistoriallisen kokonaisuuden. Kirjan kuvien kautta piirtyy ainutlaatuinen kuva erityisesti Suomen historian 1930–1940-lukujen ilmiöistä ja tapahtumista.

Kirjan keskushenkilöinä ovat kahden sukupolven valokuvaajat Aarne Pietinen (1884–1946) ja hänen vaimonsa Nancy (1888–1967) sekä Aarnen veljet Reino (1891–1921), Heimo (1901–1934) ja Viljo (1895–1947) sekä Aarnen pojat Otso (1916–1993) ja Matti (1919–2009). Pietisten kuvat näkyivät laajalti jo omana aikanaan mm. lehdissä, mainoksissa ja kirjoissa. Uskomattoman tuottelias kuvaustoiminta ja sen tulosten säilyminen museoissa ja arkistoissa on mahdollistanut kuvien laajan käytön myös myöhemmin.

Museoviraston julkaisu on ensimmäinen teos, joka keskittyy ainoastaan Pietisten, ja erityisesti Aarne Pietisen elinaikana otettuihin kuviin. Niiden kautta on tallentunut rajattuja näkökulmia menneisyydestä ja sen todellisuuksista, joita kirjan tekijät ovat omien valintojensa kautta suodattaneet ja rajanneet nähtäviksi nyt julkaistun kirjan sivuille.

Kirjan ensimmäisessä artikkelissa VTM Markku Pietinen kirjoittaa suvustaan. Muistitietoon nojautuen ja arkistolähteistä tukea hakien hän tuo esiin kuvaajasuvun ja siihen liittyvien yritysten historiaa ja käännekohtia. Valokuvaaja, FT Leena Saraste tarkastelee Pietisten roolia ja perintöä suomalaisen valokuvauksen historiassa. Pietisten merkitys taidevalokuvauksen harrastajina, organisaattoreina ja kouluttajina oli keskeinen 1930–1950-luvuilla niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Suomen valokuvataiteen museon erikoistutkija emeritus, HuK, TaM Jukka Kukkonen kirjoittaa suomalaisen lehtikuvan ja kuvajournalismin kehityksestä. Aarne Pietinen oli yksi suomalaisen kuvajournalismin keskeisiä toimijoita 1930-luvulla, lehtikuvan toisessa aallossa, jolloin ateljee- ja harrastajavalokuvaajien joukosta alkoi erottua ensimmäinen ammattilaiskuvaajien ryhmä.

Kirjan kuvaluvut ovat toimittaneet Museoviraston Kuvakokoelmien intendentti, FM Hannu Häkkinen ja Jukka Kukkonen. Ne on koottu Pietisten kahden kuvaajasukupolven vuosien 1930–1946 kuvista, joihin on tallentunut Suomen historian murroskauden ilmiöitä ja tapahtumia: tasavallan kasvoja ja näyttämöitä, aatteellista kiihkoa, pulaa ja hyvinvointia, arkkitehtuurin ja kulttuurin muutosta, matkailukuvastoa sekä sotavuosien arkea.

Julkaisua myy Kansallismuseon museokauppa ja sitä voi myös tilata postiennakolla.

Hannu Häkkinen, Jukka Kukkonen, Markku Pietinen ja Leena Saraste
PEILISSÄ PIETISET
Valokuvaajasuvun kuvia kansakunnan murroksesta
Museovirasto 2017, ISBN 978-951-616-282-2, 59 € (sis. alv)
Museoviraston julkaisuja 9, ISSN 2243-1357

Lisätietoja:
intendentti Hannu Häkkinen, puh. 0295 33 6103, hannu.hakkinen@museovirasto.fi

Arvostelukappaleiden tilaukset:
markkinointisuunnittelija Sari Häkkinen, sari.hakkinen@museovirasto.fi

Julkaisujen myynti:
Kansallismuseon museokauppa, Mannerheimintie 34, Helsinki
Museovirasto/Julkaisutilaukset, PL 913, 00101 Helsinki, kirjatilaus@kansallismuseo.fi
 

Lehdistökuvat

Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Julkaistaessa on mainittava valokuvaajan nimi. Muu käyttö on kielletty. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.
23 Kirjan kansikuva

1 Aarne Pietisen omakuva
2 Firman joulukortti
Aarne Pietisen omakuva – kuvaaja, kehykset ja Plaubel Makina -kamera 1938. Kuvaaja: Aarne Pietinen, Suomen valokuvataiteen museo.

Otso Pietinen valokuvaamon joulukortissa 1952. Kuvaaja: Aarne Pietinen Oy, Otso Pietisen perikunta.

3 Pietinen San Remossa 4 Olavinlinna
Reino Pietinen Italian San Remossa 1912 ikuistettuna varhaiseen autochrome-värivalokuvaan. Kuvaaja: Reino Pietinen, Suomen valokuvataiteen museo.

Olavinlinna, 1920-luku. Kuvaaja: Aarne Pietinen, Suomen valokuvataiteen museo.

5 Berliinin olympialaisten aikoihin 6 Lapin rauhaa
Keskittyminen, 1936. Berliinin olympialaisten aikoihin antiikin veistosten tapaan, tai kuin kansallissymbolina sinivalkoista taivasta vasten kuvattu 17-vuotias urheilijanuorukainen, Matti Pietinen. Kuvaaja: Nancy Pietinen, Suomen valokuvataiteen museo.

Lapin rauhaa, 1936. Lukiolainen, sittemmin valokuvaaja Kalle Hirn airoissa Inarin Paadarjärvellä. Kuvaaja: Otso Pietinen, Museovirasto.

7 Suomi kuvina 8 Mannerheim
Suomi kuvina. Aikansa tunnetuin Suomi-neito. Otso Pietisen vaimo, Kerttu Leiwo, mukaillussa kansallispuvussa Pietisten kesäkodin maisemissa Karjalohjalla 1938. Kuvaaja: Nancy Pietinen, Museovirasto.

Mikä aina vakavaa Mannerheimia naurattaa Kaivopuistossa keväällä 1933? Taiteilija Eero Järnefelt tilasi Pietiseltä kuvasarjan vapaussodan ylipäällikön muotokuvaa varten. Kuvat otettiin sisällä talvisissa varusteissa ja keväisellä hangella Kaivopuistossa. Kuvaaja: Aarne Pietinen, Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkisto.

9 Olaus Petrin kirkko 10 Uteliaita onnettomuusauton ympärillä
Olaus Petrin kirkon peruskiven lasku lumituiskussa Helsingissä 13.3.1932. Kuvaaja: Aarne Pietinen, Museovirasto.

Uteliaita onnettomuusauton ympärillä Helsingissä syyskuussa 1936. Kuvaaja: Aarne Pietinen Oy, Museovirasto.

11 P. E. Svinhufvud 1931
12 Luutnantti Visapää
Tällaisena näemme presidenttimme. Valokuvaaja Aarne Pietisen 25 kuvan valokuvakollaasi P. E. Svinhufvudin ensimmäisestä presidenttivuodesta 1931. Kuvaaja: Aarne Pietinen, Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkisto.

Luutnantti Visapää esittää hurjanrohkeaa taitolentoa Malmin lentokentän vihkiäisjuhlissa 15.5.1938. Kuvaaja: Aarne Pietinen, Museovirasto.

13 Vihtori Kosola 14 Bobi Sivénin kuolinnaamio
Missä on se mies? kysyttiin Lapuan liikkeessä. Odotettiinko Vihtori Kosolan puhdistavan rämettyneen politikoinnin ja saattavan vapaussodan loppuun jumalan valitsemana kansanjohtajana. Kuvanveistäjä Mauno Oittinen muovailee kuvaa talonpoikaispäälliköstä Mehiläisen sairaalassa, jossa Kosolaa hoidettiin heinä-elokuussa 1930 somaattisiksi nimitettyjen henkilökohtaisten ongelmien takia. Kuvaaja: Aarne Pietinen, Museovirasto.

Karjalan asia on henkeni arvoinen. Aunuksen Karjalassa Repolan vt. nimismies Bobi Sivén ampui itsensä 1921 vastalauseena Tarton rauhansopimukselle. Heimoaatteelle ja aitosuomalaisuudelle omistautunut Akateeminen Karjala-Seura (AKS) teki hänestä marttyyrin ja rakensi muistosta kultin. Kuvanveistäjä Alpo Sailon muovaamalle kuolinnaamiolle valmistettiin muistokaappi, joka sijoitettiin 1937 seinän syvennykseen seuran toimistossa Vanhalla ylioppilastalolla. Kuvaaja: Aarne Pietinen Oy.

15 Ilmalaiva Graf Zeppelin 16 Kaupunkien revontulet
Ilmalaiva Graf Zeppelin, LZ 127, Helsingissä Esplanadin yllä 24.9.1930. Kuvaaja: Aarne Pietinen, Museovirasto.

Kaupunkien revontulet. Valokuvamontaasi elokuvateattereiden valomainoksista Helsingissä syyskuussa 1934. Kuvaaja: Aarne Pietinen Oy, Museovirasto.

17 Heikinkatu, vuodesta 1942 Mannerheimintie 18 Kluuvissa tulvii
Pääkaupungin valtasuoni väreissä. Heikinkatu, vuodesta 1942 Mannerheimintie, kuvattuna varhaiselle Agfacolor väridiafilmille 1939. Kuvaaja: Aarne Pietinen Oy, Museovirasto.

Kluuvissa tulvii. Vesi on vallannut Helsingin Aleksanterinkadun ja Kluuvikadun kulman elokuussa 1934. Kuvaaja: Aarne Pietinen Oy, Museovirasto.

Katse hakaristilipun alla 20 Salamasurma tuhoaa täit tukastasi
Katse hakaristilipun alla. Peruuntuneiden Helsingin olympialaisten tilalla järjestettiin kolmoismaaottelu Suomi–Saksa–Ruotsi syyskuussa 1940 Kuvaaja: Aarne Pietinen Oy, Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkisto.

Salamasurma tuhoaa täit tukastasi. Kasvinsuojelu Oy:n mainoskuva Helsingissä 24.5.1946. Kuvaaja: Otso Pietinen, Museovirasto.

21 Käsineitä teknillisiin tarkoituksiin
22 Lasinkaivertaja Käppi
Käsineitä teknillisiin tarkoituksiin. Kumikäsineiden valmistusta Suomen Gummitehdas Oy:n Nokian tehtaalla 1933. Kuvaaja: Aarne Pietinen, Museovirasto. Lasinkaivertaja Käppi tarkastelee työtään Riihimäen lasitehtaalla, 1935. Kuvaaja: Aarne Pietinen, Otavamedia Oy.


 SivukarttaSivu päivitetty 8.8.2017
© Museovirasto