Vasen-bg Museovirasto   Henkilöhakemisto YhteystiedotPalauteUutishuone

På svenska | In English

Oikea-bg

Kulttuuriperintö on sinunkin perintöäsi. Se on yhteistä omaisuuttamme, josta meidän tulee pitää huolta, mutta joka on tarkoitettu myös käytettäväksi ja tuottamaan elämyksiä.
Museovirasto tekee työtä kulttuuriperinnön säilymisen, kestävän käytön ja tunnetuksi tekemisen hyväksi. Tutustu palveluihimme ja hyödynnä viraston monipuolinen asiantuntemus.


Kansallisaarteita menneisyydestä – Ainutlaatuisia arkeologisia löytöjä esillä Kansallismuseossa
Kansallisaarteita menneisyydestä – Ainutlaatuisia arkeologisia löytöjä esillä Kansallismuseossa
Taiteiden yönä Kansallismuseossa avautuvassa pop up -näyttelyssä voi nyt ensimmäistä kertaa tutustua Hattulasta löytyneeseen 1400-luvulla lyötyyn hopeakolikkoon, kuusinaiseen, sekä Lapinlahdelta löydettyyn 300‒400-luvuilta olevaan emalikoristeiseen hevosenkenkäsolkeen. Esillä on myös muita historiaa harrastavien metallinetsijöiden tekemiä mielenkiintoisia löytöjä eri puolilta Suomea. Pop up -näyttely on Kansallismuseon keskihallissa syyskuun loppuun asti.
Merellinen kulttuuriperintö mukaan merialuesuunnitteluun - BalticRIM-hanke käynnistyy
Merellinen kulttuuriperintö mukaan merialuesuunnitteluun - BalticRIM-hanke käynnistyy
Itämeren maat pyrkivät merialuesuunnittelun kansainväliseksi mallialueeksi. Itämeren vedenalainen kulttuuriperintö on poikkeuksellisen monipuolista ja hyvin säilynyttä, jopa maailmanlaajuisesti. BalticRIM-hankkeessa luotsaamme merellistä ja vedenalaista kulttuuriperintöä Euroopan merialuesuunnitteluun. Kartoitamme Itämeren ja Suomen kiinnostavimpia laivaloukkuja, merellisiä taistelualueita ja vedenalaisia kulttuurimaisemia. Samalla parannamme merellisen kulttuuriperinnön saavutettavuutta ja käytettävyyttä ja tuemme ns. sinistä kasvua, kuten vaikkapa merellistä matkailua.
Unescon maailmanperintökomitea kokoontuu Krakovassa 2.-12. heinäkuuta
Unescon maailmanperintökomitea kokoontuu Krakovassa 2.-12. heinäkuuta
Unescon maailmanperintökomitea kokoontuu 41. istuntoonsa Krakovassa, Puolassa, 2.-12. heinäkuuta. Suomi on komitean jäsen vuosina 2014-2017. Komitea nimeää maailmanperintöluetteloon uusia kulttuuri- ja luontokohteita sekä sekakohteita, joissa on sekä kulttuuri- että luontoarvoja. Komitea keskustelee myös maailmanperintökohteiden suojelutilasta sekä maailmanperintötoiminnan rahoittamisen vahvistamisesta. Maailmanperintökohteiden kokonaismäärä ennen istuntoa on 1052.
Museoviraston jakamien valtionavustusten kokonaisuus uudistuu – varautukaa sähköiseen hakuun
Museoviraston jakamien valtionavustusten kokonaisuus uudistuu – varautukaa sähköiseen hakuun
Museovirasto uudistaa kulttuuriperintökohteiden kunnossapitoon ja kulttuuriperintöön liittyvään toimintaan osoitettujen valtionavustusten kokonaisuutta. Tavoitteena on suunnata avustuksia entistä strategisemmin ja vaikuttavammin. Avustusten haku muuttuu sähköiseksi ja syksyllä 2017 avautuvat avustushaut vuoden 2018 avustuksista toteutetaan jo sähköisinä. Avustuksia hakevia yhteisöjä kehotetaan hankkimaan ajoissa sähköisessä haussa tarvittavat KATSO-tunnukset.
Kansallismuseon uusi taskuopas Suomen esihistoriasta etsii yhteyttä tuhansien vuosien taakse
Kansallismuseon uusi taskuopas Suomen esihistoriasta etsii yhteyttä tuhansien vuosien taakse
Kansallismuseon uusi, taskuun sopiva julkaisu avaa vasta avautuneen Esihistoria-näyttelyn teemoja ja taustoja. Professori Vesa-Pekka Hervan ja dosentti, yliopistonlehtori Antti Lahelman alun perin näyttelytyöryhmälle laatima käsikirjoitus päätettiin julkaista myös museokävijöille taustatiedoksi ja arkeologiasta kiinnostuneiden iloksi.
Koulurakennukset muutoksessa – asiantuntijatietoa arviointiin
Koulurakennukset muutoksessa – asiantuntijatietoa arviointiin
Miksi koulu on sellainen kuin se on, miten sitä voi säilyttää, miten korjata, mikä koulussa on arvokasta? Koulurakennuksella on tärkeä sija jokaisen lapsuudessa ja nuoruudessa. Suomessa rakennettiin ennätysmäärä kouluja 1950‒1970-luvuilla ja nyt nuo rakennukset kansakoulusta peruskouluun ovat paitsi monien muistojen myös muutosten paikkoja. Uudella koulurakennus.fi -sivustolla Museovirasto tarjoaa asiantuntijatietoa koulurakennusten arviointiin ja niitä koskevaan päätöksentekoon.
Meriarkeologiset kenttätyöt käynnissä Jussarön vesillä
Meriarkeologiset kenttätyöt käynnissä Jussarön vesillä
Museovirasto tekee meriarkeologisia kenttätöitä Jussarön alueella 15.–22.6.2017 viimeistä kertaa Laivaloukkuna Jussarö -projektissa. Tarkoituksena on jatkaa aikaisempina kesinä aloitettuja Hanneke Vromen aluksen hylyn etsintöjä ja myös kartoittaa muiden alueelle uponneiden alusten hylkyjä ja selvittää mahdollisuutta yhdistää ne asiakirjalähteissä mainittujen haaksirikkojen kanssa. Kenttätyöt tehdään yhteistyössä Suomen meriarkeologisen seuran, Sukeltajat ry:n, sukellusseura H2O:n ja Hanneke Vromen holkin jäänteistä ilmoittaneiden sukeltajien kanssa. Helsingin yliopiston historian laitoksen projektissa tutkitaan 1700-luvun haaksirikkoja Itämeren alueella asiakirjalähteiden ja karttojen pohjalta.

Tiedotearkistoon

Oikea-yla
Keski-bg SuomiFinland100-tunnus sininen RGB
 
Kansallisaarteen etsintä

Museoviraston Suomi 100 -tapahtumat

Valtiolle rakennettu banneri 150x150

Tutustu valtion
rakennusperintöön


Museoviraston kyltti

Yhteystiedot ja asiointi


Blogilogo
Museoviraston blogi

Some logot
Museovirasto sosiaalisessa mediassa

Kuivataipaleen kanava


Kulttuuriympäristön palveluikkuna

Tutustu omaan kulttuuriympäristöösi. Rekistereissä on tietoa muinaisjäännöksistä ja rakennetusta ympäristöstä.

FinnaFI

Museoiden Finna

Suomen museoiden kokoelmat yhdellä haulla.

Uimaranta Naantalissa 1936

Kuvakokoelmat.fi

Palvelussa voi selata, tutkia ja ostaa Museoviraston ainutlaatuisten kuvakokoelmien parhaimmistoa.Oikea-bg 
Oikea-ala
 SivukarttaPäivitetty viimeksi 9.11.2016
© Museovirasto