Vasen-bg Museovirasto   Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Kulttuuriperintö on sinunkin perintöäsi. Se on yhteistä omaisuuttamme, josta meidän tulee pitää huolta, mutta joka on tarkoitettu myös käytettäväksi ja tuottamaan elämyksiä.
Museovirasto tekee työtä kulttuuriperinnön säilymisen, kestävän käytön ja tunnetuksi tekemisen hyväksi. Tutustu palveluihimme ja hyödynnä viraston monipuolinen asiantuntemus.


Museovirasto avusti yhdistysten perinneprojekteja 55 000 eurolla
Museovirasto avusti yhdistysten perinneprojekteja 55 000 eurolla
Museovirasto on myöntänyt 18 yhdistykselle yhteensä 55 000 euroa avustusta suomalaisen kulttuuriperinteen tallentamiseen, tutkimiseen ja esille saattamiseen. Keskimääräinen myönnetty avustussumma oli 3 055 euroa. Avustusta myönnettiin mm. erilaisten paikallishistoriakirjojen tekemiseen ja julkaisemiseen.
Lehtikuvaaja Anja Halla ehti paikalle ennen Heinolan puutaloidyllin hävitystä
Lehtikuvaaja Anja Halla ehti paikalle ennen Heinolan puutaloidyllin hävitystä
Anja Halla oli yksi Suomen ensimmäisistä naislehtikuvaajista. Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n tuottamassa haastattelussa hän kertoo millaista oli olla valokuvaajana paikallislehdessä 1900-luvun loppupuolella. Anja Halla sai kutsun tulla kuvaamaan sekä presidentti Urho Kekkosen että kenraali A. F. Airon hautajaisia. Hän myös muistelee, kuinka puolet näyttelykuvista varastettiin Joutsasta ja kuinka ne lopulta löytyivät Australiasta. Hän myös tallensi kuviinsa Heinolan puutaloidylliä, joka hävitettiin 1960- ja 1970-luvuilla.
Museovirasto jakoi 550 000 euroa avustuksia museoiden innovatiivisiin hankkeisiin
Museovirasto jakoi 550 000 euroa avustuksia museoiden innovatiivisiin hankkeisiin
Museovirasto on jakanut avustukset museoiden innovatiivisiin hankkeisiin. Avustusta myönnettiin 24 museolle yhteensä 557 015 euroa. Keskimääräinen avustussumma oli 23 209 euroa. Suurin avustus 41 000 euroa myönnettiin Kuopion luonnontieteellisen museon ja Kuopion kulttuurihistoriallisen museon yhteishankkeeseen MuseoLab – Tulevaisuuden museo. Pienimmän avustuksen 3 000 euroa sai Turun taidemuseo Pikkuli Turun taidemuseossa -mobiilisovelluksen toteuttamiseen.
Lehtikuvaaja V. K. Hietanen kuvasi Kekkosen ajan Suomen huippuhetkiä
Lehtikuvaaja V. K. Hietanen kuvasi Kekkosen ajan Suomen huippuhetkiä
Perikunta on lahjoittanut turkulaisen lehtikuvaaja Viljo Kalervo Hietasen kokoelman Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle. V. K. Hietanen oli paikalla, kun Rolling Stones saapui ensimmäiselle Suomen-keikalleen juhannuksena 1965, kun Neuvostoliiton pääministeri Kosyginin tuli salaiselle vierailulle Suomeen lokakuussa 1968 ja kun Olkiluodon ensimmäisen ydinvoimalan peruskivi muurattiin elokuussa 1974. V. K. Hietanen kuvasi, kun Ralf Långbacka ja Kalle Holmberg nostivat Turun Kaupunginteatterin koko maan tietoisuuteen 1970-luvulla.
Haku Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on käynnistynyt
Haku Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on käynnistynyt
Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta tuli Suomessa voimaan keväällä 2013. Sopimusta lähdettiin Suomessa toteuttamaan Museoviraston johdolla monipuolisesti ja monista muista maista poikkeavilla tavoilla, mm. osallistavan ja avoimen wikiluettelon avulla. Luetteloon on helmikuusta 2016 lähtien koottu ilmoituksia elävästä aineettomasta perinnöstä. Yli sata toimijaa on kertonut perinteistään ja wikiluettelossa on jo yli 80 ilmoitusta viidellä eri kielellä. Nyt Unescon sopimuksen monivaiheisessa toteuttamisessa ollaan Suomessa siinä vaiheessa, että haku Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on käynnistynyt.
Nyt voit katsoa verkossa Suomen vanhimman värielokuvan ja seitsemän vanhaa kaitafilmiä katoavista kädentaidoista
Nyt voit katsoa verkossa Suomen vanhimman värielokuvan ja seitsemän vanhaa kaitafilmiä katoavista kädentaidoista
Museoviraston Kuvakokoelmien vanhat, 16 mm:n kansatieteelliset filmit ja vanhin säilynyt, Suomessa kuvattu värielokuva on nyt digitoitu ja ne on julkaistu internetissä. Kaitafilmit kertovat kuinka saaristossa valmistauduttiin Helsingin silakkamarkkinoille, miten valmistetaan perinteinen puukko, rakennetaan hirsitalo, pyydystetään nahkiaisia, valetaan kirkonkello ja valmistetaan saviastioita, jouhisiimaa sekä hamppuköyttä. Suomen vanhimmassa värielokuvassa liikutaan Helsingin Kauppatorilla vuonna 1936.
Olympiastadion on kansainvälisestikin arvostetuinta kulttuuriperintöämme
Olympiastadion on kansainvälisestikin arvostetuinta kulttuuriperintöämme
Mediassa on viime aikoina keskusteltu Olympiastadionin nousseista korjauskustannuksista. Keskustelu on kytkeytynyt muutenkin pinnalla olevaan keskusteluun julkisten rakennushankkeiden kustannuksista ja prosessin hallinnasta. Yhtenä juonteena näyttää olevan ajatus, että nimenomaan suojelu maksaa, ja Museovirasto sen kautta aiheuttaa yhteiskunnalle kohtuuttomia kustannuksia. Näin ei ole.

Tiedotearkistoon

Oikea-yla
Keski-bg SuomiFinland100-tunnus sininen RGB
 
Kansallisaarteen etsintä

Museoviraston Suomi 100 -tapahtumat

Valtiolle rakennettu banneri 150x150

Tutustu valtion
rakennusperintöön


Museoviraston kyltti

Yhteystiedot ja asiointiUutishuone


Blogilogo
Museoviraston blogi

Some logot
Museovirasto sosiaalisessa mediassa

Närpiön kirkkotallit


Kulttuuriympäristön rekisteriportaali

Tutustu omaan kulttuuriympäristöösi. Rekistereissä on tietoa muinaisjäännöksistä ja rakennetusta ympäristöstä.

FinnaFI

Museoiden Finna

Suomen museoiden kokoelmat yhdellä haulla.

Uimaranta Naantalissa 1936

Kuvakokoelmat.fi

Palvelussa voi selata, tutkia ja ostaa Museoviraston ainutlaatuisten kuvakokoelmien parhaimmistoa.Oikea-bg 
Oikea-ala
 SivukarttaPäivitetty viimeksi 9.11.2016
© Museovirasto