Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Mistä saa tietoa muinaisjäännöksistä?


Museovirasto ylläpitää rekisteriä Suomen kiinteistä, muinaismuistolain rauhoittamista muinaisjäännöksistä. Muinaisjäännösrekisteri sisältää muinaisjäännösten sijainti-, tyyppi- ja ajoitustiedot, kuvauksen sekä selostuksen kunkin kohteen tutkimuksista, kunnosta ja säilyneisyydestä. Rekisteriä päivitetään jatkuvasti.

Muinaisjäännösrekisteri on kaikkien saavutettavissa Museoviraston ylläpitämän Kulttuuriympäristön rekisteriportaali -palvelun kautta. Tiedot on tarkoitettu kulttuuriympäristöön tutustumista varten. Mikäli muinaisjäännöstietoja tarvitaan viranomais- ja suunnittelukäyttöön, on asiasta syytä olla yhteydessä Museovirastoon tai muinaismuistohallinnon tehtäviin osallistuviin maakuntamuseoihin. Muinaisjäännösrekisterin paikkatietoja voi ladata latauspalvelusta.

Muinaisjäännöksistä on saatavilla myös painettua tietoa. Maankäytön suunnittelun tarpeisiin on yhteistyössä maakuntaliittojen sekä eräiden maakuntamuseoiden ja kuntien kanssa julkaistu esihistoriallisten suojelukohteiden luetteloita. Kaikkialta maastamme ei kuitenkaan ole tällaisia luetteloita ja osa luetteloiden tiedoista on vanhentuneita.

Kattavin ja yksityiskohtaisin tieto muinaisjäännöksistä ja irtainten muinaisesineiden löytöpaikoista löytyy Museoviraston arkistoista. Etenkin inventointikertomukset ovat tärkeä lähdeaineisto selvitettäessä esim. yksittäisen kunnan muinaisjäännöskantaa.
Tutkija selaa muinaisjäännösrekisteriä. Kuva: Vesa Laulumaa (2008)

Kulttuuriympäristön palveluikkuna

Muinaisjäännösrekisterin paikkatietojen latauspalvelu

Paikkatietoja ja kulttuuriympäristön tietojärjestelmää koskevat tiedustelut: paikkatieto@museovirasto.fi


 SivukarttaSivu päivitetty 21.4.2017
© Museovirasto