Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Susiluola
Vuonna 2006 kaivaustenjohtaja Hans-Peter Schulz tarkkaili, kun apulaistutkijat Wesa Perttola ja Piritta Häkälä kaivoivat Susiluolan itäosassa, josta suurin osa Susiluolan löydöistä on peräisin. Kuva: Vesa Laulumaa, Museovirasto

Susiluola


Paleoliittinen luola-asuinpaikka


Susiluola sijaitsee Pohjanmaalla, Kristiinankaupungin ja Karijoen rajalla Susivuoren pohjoisrinteessä. Ensimmäiset esihistorialliset esineet löydettiin vuonna 1996, kun maa-aineksella täyttynyttä luolaa oltiin tyhjentämässä nähtävyyskohteeksi. Arkeologisia kaivauksia tehtiin vuosina 1997-2000 ja 2003. Vuonna 2004 käynnistetty kolmivuotinen tutkimusprojekti päättyi vuonna 2006. Viimeisimmän tutkimuskauden tulokset on julkaistu vuonna 2013 Saksan arkeologisen instituutin (DAI) Germania-sarjan numerossa 88.

Tutkimustulosten perusteella luolassa on asunut Neandertalin ihminen noin 75000-125000 vuotta sitten, ennen viimeistä jäätiköitymistä ja nykyihmisen ilmestymistä Eurooppaan. Näin se on Suomen vanhin ja ainoa ns. paleoliittista eli vanhinta kivikautta edustava muinaisjäännös. Mistään muualta Pohjoismaista ei tunneta paikkaa, jossa olisi mannerjään peittämällä alueella säilynyt jälkiä Neandertalin ihmisen toiminnasta. Tämä tekee Susiluolasta ainutlaatuisen tutkimus- ja käyntikohteen.
Susiluolan aidalla suljettu suuaukko Kuva: Vesa Laulumaa (2006)
Ainutlaatuinen tutkimuskohde pyritään säilyttämään koskemattomana. Sen vuoksi Susiluolan suuaukko on jouduttu sulkemaan aidalla.


 



Sivukartta



Sivu päivitetty 8.11.2016
© Museovirasto