Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Helli hylkyjämme!


Sukeltajaliitto, Suomen merimuseo ja Museovirasto nostavat yhdessä pintaan tärkeän asian: hyvien hylkysukellustapojen edistämisen. Taustalla on hylkyjä suojelevan sukellusideologian jakaminen. Hylkysukeltaminen on eräs suosituimmista sukelluksen osa-alueista Suomessa, ja jota tuhannet sukeltajat harrastavat vuosittain. Kampanjan tavoitteena on hylkyjen säilyttäminen myös tuleville sukeltajasukupolville.

Vaalimisfilosofia:

1. Hylyt tarinoina
Hylyt kertovat menneiden aikojen merielämästä, kaupankäynnistä ja sotahistoriasta eli ihmisistä jotka olivat täällä ennen meitä. Tarinan palaset ovat hylyssä, sen rakenteissa ja esineissä sekä ympäristössä.

2. Hylyt hautapaikkoina
Merionnettomuuksissa on kuollut ihmisiä. Kunnioitetaan laivojen mukana hukkuneiden viimeistä leposijaa.

3. Hylyt biologisina riuttoina
Hylyistä tulee osa ympäröivää luontoa ja ne ovat sopivia elinpiirejä merieläimille ja -kasveille. Suojellaan myös vedenalaista luontoa.

4. Välitä itsestäsi, perheestäsi ja ystävistäsi
Varmista että olet asianmukaisesti koulutettu turvalliseen hylkysukeltamiseen. Ota huomioon, että hylyissä saattaa takertumisvaaran lisäksi olla vaarallista lastia tai ammuksia.

5. Jaa kokemuksesi
Me Itämeren ja Suomen tuhansien järvien sukeltajat olemme etuoikeutettuja päästessämme tutustumaan erilaisiin hylkyihin. Jaa kokemuksesi heille, joilla ei ole pääsyä vedenalaiseen maailmaan.

6. Hylyillä on tulevaisuus
Sukellusvälineet ja -tekniikat sekä merenpohjan tutkimuksen menetelmät kehittyvät koko ajan. Säilytetään hylyt elämyksellisinä sukelluskohteina ja tiedon lähteinä myös seuraavalle sukeltajasukupolville.
Eläkeläinen, mutta elämyksellinen

Helli, älä hiplaa!

Kuvaa, älä kähmi

Raatona mutten raadeltuna

Syvien vesien tulkki

Tutki, älä tongi


 SivukarttaSivu päivitetty 10.10.2016
© Museovirasto