Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Hylyn löytyminen & tutkimukset


Vuoden 1995 elokuussa Merivoimien tutkimuslaitos teki viistokaikuluotaimella merenpohjan tutkimuksia Helsingin edustalla. Gustav Adolfin matalikon eteläpuolella viistokaiku rekisteröi suuren hylyn hahmon noin 20 metrin syvyydestä. Kiinnostavasta löydöstä ilmoitettiin Suomenlahden merivartiostolle, jonka sukeltajat tarkastivat löydön ja totesivat sen suuren puisen sota-aluksen hylyksi. Hylyn arveltiin olevan vuonna 1788 uponnut ruotsalainen linjalaiva Kronprins Gustav Adolf, jonka tiedettiin tuhoutuneen Helsingin edustalla.

Museovirasto tutki hylkyä vuosina 1997-1999. Toukokuussa 1998 hylystä nostettiin kaksi tykkiä. Tutkimuksia ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin kaupunki. Suomen Kulttuurirahaston apurahalla tutkimuksiin on osallistunut meriarkeologiaan erikoistuvia Helsingin yliopiston arkeologian opiskelijoita. Vapaaehtoisina sukeltajina hylyllä ovat työskennelleet Teredo Navalis –yhdistyksen jäsenet sekä lukuisat muut sukeltajat.

Kenttätutkimusten perusteella hylkyä voidaan pitää Kronprins Gustav Adolfina. Tämän puolesta puhuvat mm. hylyn sijaintipaikka, tykkien lukumäärä, tyyppi, leimat ja vuosiluvut, hylyn, peräsimen ja ankkurin päämitat, hiiltynyt puu, tammi rakennusmateriaalina, aluksen rakennustapa, esineistön ja rakenneosien laatu ja sijainti löytökokonaisuudessa. Todisteet vastaavat Kronprins Gustav Adolf –tyyppistä linjalaivaa sekä täsmäävät pääsääntöisesti aluksesta kirjallisuudesta ja arkistoista löytyvien tietojen kanssa. Hylystä ei ole löydetty esim. nimikylttiä, kruunun koristetunnuksia tai laivakelloja. Nämä ovat todennäköisesti tuhoutuneet tai ryöstetty venäläisten tyhjentäessä alusta.
Sukeltaja mittaa Gustav Adolfin hylkyä

 SivukarttaSivu päivitetty 13.7.2015
© Museovirasto