Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Vrouw Maria 3D-virtuaalisimulaatio


Vrouw Maria 3D-virtuaalisimulaatio luo uudenlaisen näkökulman vedenalaisen kulttuuriperinnön saavutettavuuteen visualisoiden vedenalaista maailmaa ennen näkemättömällä tavalla. Simulaation avulla kuka tahansa pääsee tekemään vedenalaisen maisemaretken Vrouw Marialla sekä sen sijaintipaikan vedenalaisen laakson maisemassa, nähden maiseman, jota yksikään ihminen ei pysty havaitsemaan todellisuudessa kokonaisuudessaan vedenalaisissa rajoitetuissa näkyvyysolosuhteissa.

Vrouw Maria 3D-virtuaalisimulaation kopio on tulossa Suomen merimuseon näyttelyyn vuoden 2015 aikana. Toinen kopio kiertää ympäri maailmaa erilaisissa näyttelyissä.


Simulaatio sijaitsee erillisessä verhoilla rajatussa hämärästi valaistussa tilassa. Sen käyttö on yksinkertaista. Käyttäjä valikoi nappia painamalla halutun kieliversion (suomi, ruotsi, englanti, hollanti tai venäjä) ja asettuu seisomaan kompassiruudun keskelle 3D-lasit silmillään. Liikkuminen simulaation virtuaalimaailmassa tapahtuu osoittamalla kädellä haluttuun suuntaan: ylös, alas ja vasemmalle ja oikealle; toteutustekniikkana on Microsoftin Kinect-sensori. Vain yksi henkilö kerrallaan voi navigoida kompassiruudussa, muiden seuratessa sivummalla.

Simulaatio esittelee aluksi ajan kulumista Vrouw Marialla uppoamisesta vuonna 1771 nykypäivään asti. Tämän jälkeen seuraa interaktiivinen osio, jossa kävijä voi navigoida virtuaalisesti oman mielensä mukaisesti sekä itse hylyllä että sitä ympäröivän vedenalaisen laakson maisemassa. Simulaation kautta kävijä pääsee myös kuuntelemaan vedenalaista tunnelmaa luovia ääniä. Simulaatio sisältää 14 tietopistettä, joissa kerrotaan lisää hylystä ja sen maisemasta videoiden, valokuvien, tekstien ja ääninäytteiden avulla. Simulaation virtuaalitekniikka tarjoaa mahdollisuuden häivyttää huono vedenalainen näkyvyys sekä ihmisen huonokuuloisuus veden alla.  Simulaatio esittää yhden mahdollisen tulkinnan hylystä sekä sen maisemasta ja äänimaisemasta perustuen mm. kentältä kerättyyn monitieteiseen informaatioon. Se ei pyri tarjoamaan yksi - yhteen todellisuutta ja kokemusta, vaan kokemuksen joka muistuttaa Vrouw Marian sijaintipaikkaa.

Simulaatio on tuotettu yhteistyössä Aalto yliopiston Medialaboratorion kanssa. Sen tekemisessä on ollut mukana eri alojen asiantuntijoita, mm. arkeologeja, historiallisen laivanrakennuksen asiantuntijoita, meribiologeja, arkkitehtejä, näyttelysuunnittelijoita, vedenalaisen akustiikan asiantuntijoita sekä virtuaalitekniikan asiantuntijoita. Katso lista tekijöistä. SivukarttaSivu päivitetty 24.11.2014
© Museovirasto