Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg
Vedenalainen puisto Gustav Adolf
Vedenalainen puisto on rakennettu Kronprins Gustav Adolfin hylylle Helsingin edustalla. Kuva: Museovirasto
På svenska | In English

Helsingin hylkypuisto Kronprins Gustav Adolf


Itämeren ensimmäinen vedenalainen puisto rakennettiin vuonna 2000 Kronprins Gustav Adolf- nimisen linjalaivan hylylle Helsingin edustalle. Puistosta vastaa Museovirasto. Yhteistyökumppanit puiston ylläpidossa ovat Sea Safety Scandinavia Oy ja Helsingin kaupungin liikuntavirasto. Hylkypuistoon on vapaa pääsy.

Puisto on merkitty poijulla, johon vene voi kiinnittyä. Hylkyaluetta kiertää opasköyden yhdistämänä tietopolku, jonka varrella on linjalaiva Kronprins Gustav Adolfin historiasta ja laivan rakenteesta kertovia tauluja. Hylyn keulassa ja perässä on nousu- ja laskeutumisköydet sukeltajia varten. Vedenalaisten puistojen tavoitteena on avustaa vierailijaa oivaltamaan ja tulkitsemaan näkemäänsä, sekavasta lankkukasasta onkin tulkittavissa vanha sotalaiva muistona menneisyyden tapahtumista. Hylkypuisto auttaa ymmärtämään Itämeren valtavan potentiaalin ainutlaatuisena ”vedenalaisena ulkomuseona”, jossa on säilynyt tuhansia erilaisia hylkyjä.

Sukeltaminen puistossa


Ennen sukeltamista tulee tutustua puiston järjestyssääntöihin ja sukeltajan karttaan. Lisää tietoa niistä löydät tämän sivun alasivuilta (katso linkkipalkki sivun vasemmassa reunassa).

Gustav Adolfin hylky sijaitsee Helsingin kaupungin vesialueella, noin 3,5 merimailia Harmajan majakasta etelä-lounaaseen. Puiston koordinaatit ovat (WGS84) 60°03.010 N, 24°55.445 E.

Syvyys: 19-21 metriä, moreeni/hiekkapohja, ei yleensä haittaavia virtauksia, näkyvyys 1-10 metriä, normaalisti 4-6 metriä.

Puistoon on vapaa pääsy. Puistossa liikutaan seuraamalla vedenalaista köysipolkua. Hylkyyn voi tutustua niin läheltä kuin se hylkyä vahingoittamatta on mahdollista.

Puiston ohi kulkevat suuret alukset saattavat aiheuttaa korkeita aaltoja, muistakaa aina jättää vahti veneeseen sukelluksen ajaksi. Museovirasto toivottaa turvallisia sukelluksia.

Puistoa koskeviin tiedusteluihin vastaavat Museovirastossa tutkijat Riikka Alvik, puh. 0295 33 6220 ja Minna Koivikko, puh. 0295 33 6215 tai yhteistyökumppani Sea Safety Scandinavia Oy, puh. 09 454 4600.

Helsingin hylkypuisto on nyt suljettu. Avataan jälleen kesäkaudeksi 2018.
Helsingin hylkypuisto - Kronprins Gustav Adolf
Ocean Vision Oy:n / Petteri Viljakaisen ja Markus Rikalan tuottama video, jossa näyttelijä Ville Haapasalo kertoo Kronprins Gustav Adolfin tarinan ja sukeltaa hylylle.
Katso videoHylkypuisto Kronprins Gustav Adolf
Video hylkypuistosta SivukarttaSivu päivitetty 9.11.2017
© Museovirasto