Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Hyvinvointi-Suomen liikuntaympäristöt

 
Suomessa on aina liikuttu luonnonympäristöissä. Vasta kun suurin osa suomalaisista muutti asumaan kaupunkeihin, vakiintui vapaa-ajanliikunnan käsite ja liikuntaympäristöjen rakentaminen vauhdittui. Liikunta- ja urheiluympäristöistä on tullut oleellinen osa jokapäiväistä elinympäristöämme ja rakennettua maisemaamme.

Liikuntapaikkasuunnittelun ja -rakentamisen aloitteentekijöinä ja asiantuntijoina ovat lajien aktiivit, järjestöt ja seurat olleet ratkaisevia. Kunnat ovat investoineet liikuntapaikkarakentamiseen ja urheilutoiminnan tukemiseen. Valtion tuki on vuosikymmeniä ollut keskeinen liikuntapoliittinen väline: liikunnan kansalaistoiminnan, rakentamisen laadun, liikuntakulttuurin kehityslinjojen sekä liikuntatieteellisen tutkimuksen tukeminen on ollut opetusministeriön rooli.

Opas arviointiin


Kunta-, palvelu- ja yhdyskuntarakenteen muutokset koskettavat ja jopa uhkaavat monia liikunnallisia peruspalveluita. Liikuntaympäristöjä koskevat tiedot ja arvot liittyvät myös maankäytön suunnitteluun, yhdyskuntarakenteen toimivuuden parantamiseen ja eheyttämiseen sekä taajama- ja kyläverkostojen kehittämiseen.

On oleellista huomioida liikuntarakennukset ja -ympäristöt rakennetussa kulttuuriympäristössämme ja arvioida niiden laatua sekä merkitystä ihmisen hyvinvoinnille. Tätä tukee Liikuntaympäristöt kulttuuriperintönä - opas arviointiin (2013). Opas on julkaistu osana Museoviraston ja Liikuntatieteellinen Seuran yhteistä, opetus- ja kulttuuriministeriön 2011-2012 tukemaa teemahanketta.

Liikuntaympäristöt kulttuuriperintönä - opas arviointiin

Tutustu liikuntaympäristöihin - linkki inventointiin

Hyvinvointi-Suomen liikuntaympäristöt - artikkeli kulttuuriymparistomme.fi-palvelussa

Euroopan rakennusperintöpäivien 2012 teemajulkaisu Liikuttavat ympäristöt


Lue Hyvinvointi-Suomen liikuntaympäristöt -kevätseminaarin 2012 yhteenveto  arkistosivulta, linkki vasemmalla.


Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran oppimateriaali Kunnon kulttuuriympäristöt
http://www.kulttuuriperintokasvatus.fi/opetuksen-tueksi/kunnon-kulttuuriymparistot/
Kouvolan uimahalli

Aulangon tenniskentät

Pohjois-Haagan leikkipuisto


 SivukarttaSivu päivitetty 11.12.2017
© Museovirasto