Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Seurakunnat rakentavat


Evankelis-luterilainen kirkko vahvisti rooliaan yhteiskunnassa ja seurakuntalaisten arjessa. Rakentaessaan kaupunkien asuinalueille pikkukirkkoja ja työkeskuksia, kirkon tuntumaan seurakuntataloja ja järvimaisemaan leirikeskuksia kirkko haki uudella tavalla paikkaansa yhteisöissä. Seurakuntien rakennuksista ja ympäristöistä tuli arvostettu osa seurakuntalaisten arkea. Valtakunnallisesta näkökulmasta niiden merkitystä on kuitenkin toistaiseksi tutkittu vähän.

Siunauskappeli – rakennustyyppitutkimus arvioinnin apuna


Seurakuntien panostus arkkitehtuurin ja ympäristön laatuun näkyy myös siunauskappeleissa ja niiden lähiympäristöissä sekä näiden vainajan hyvästelemiseen tarkoitettujen tilojen sisustuksessa ja taideteoksissa.

Siunauskappeleita käsittelevä tutkimus tarjoaa tietoa rakennustyypin ominaisluonteesta ja keskeisistä toiminnallisista piirteistä. Nyky-Suomessa on noin 280 evankelis-luterilaista siunauskappelia, joiden sijainti ja rakennusaika on nyt selvitetty. Rakennustyypin vaiheita esitellään 20 ajallisesti ja alueellisesti edustavan kohteen kautta. Tulokset auttavat ymmärtämään siunauskappelirakennusten ominaisuuksia ja luovat kokonaiskuvaa tästä seurakunnallisen rakentamisen ilmiöstä. Tieto tukee rakennusten arviointia ja säilyttämistä muutostilanteissa.

Rakennustyyppitutkimus on luettavissa tästä:
Evankelis-luterilaisten seurakuntien siunauskappelit 1917-2000
Turku Pr 3

Salo Hk 7

 SivukarttaSivu päivitetty 21.1.2016
© Museovirasto