Museovirasto   Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Museoalan kehittäminen

Museovirasto vastaa Suomen museoalan yleisestä kehittämisestä, museoiden alueellisen toiminnan sopimusohjauksesta, valtionavustusten jakamisesta ja museotilaston ylläpidosta. Museovirasto edistää museoiden yhteistoimintaa, antaa neuvontaa, järjestää koulutusta sekä tukee valtakunnallisesti museoiden tietojärjestelmien kehitystä.

 Kansi2015

Museotilasto


Museotilasto 2016 tiedot on julkaistu tilastopalvelussamme.

Museotilastosta löytyy tietoa ammatillisesti hoidettujen museoiden taloudesta, henkilökunnasta ja toiminnasta.

 Tilastopalvelu löytyy osoitteesta www.museotilasto.fi.
 Arviointimalli 

Museoiden uudistettu arviointimalli julkaistu


Museoiden käyttöön on avattu uudistettu arviointimalli, joka tukee museon toiminnan kehittämistä. Mallin on toteuttanut Museovirasto yhdessä museoiden kanssa. Mallin avulla museo voi tunnistaa omia vahvuuksiaan ja kehittämispainopisteitä sekä tarkastella toimintaansa tavoitteellisuuden ja vaikuttavuuden näkökulmista
 Teema15 logo,vihreä pieni 

Museoalan Teemapäivät 2017


Vuoden 2017 Teemapäivät järjestettiin 14.-15.9.2017 Helsingissä Kulttuuritalolla. Päivien otsikko tänä vuonna oli "Vallaton museo"

Vuonna 2018 Teemapäivät järjestetään alustavasti 20-21.9.2018
Sodankylän_kotiseutumuseo

Paikallismuseotyö

Paikallismuseotyö on kansalaisten omaa kiinnostusta ja aktiivisuutta yhteisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön säilyttämisen eteen. Suomessa on kotiseutumuseoita, henkilöhistoriallisia museoita, taidemuseoita sekä erilaisia erikoismuseoita.
Kuva: Sodankylän kotiseutumuseo, Lapin maakuntamuseon kokoelmat.

Valtakunnallinen paikallismuseoita koskeva tilastokysely on käynnissä. Kyselyyn pääsee alla olevista linkeistä:
suomenkielinen paikallismuseokysely
lokalmuseernas statistik formulär


 Museo20153Dsininen3D nettiin  

Museo 2015

Museo 2015 on valtakunnallinen museoiden yhteishanke, joka tuottaa työkaluja museokokoelmien sähköisen kokoelmahallinnan käyttöön ja kehittämiseen. Hankkeen keskeiset tehtäväkokonaisuudet ovat kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuurin laatiminen ja ylläpito, luetteloinnin kehittäminen sekä Museo 2015 -järjestelmän hankinta, pilotointi ja käyttöönotto.

Keväällä 2014 julkaistiin verkkosivustona museoiden luettelointiohje osoitteessa www.luettelointiohje.fi.
pietinen 42178

TAKO

TAKO on museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyötä koordinoiva ammatillisten museoiden yhteenliittymä. Tavoitteena on museoammatillisten museoiden avoin ja aktiivinen kokoelmayhteistyö sekä yhdessä sovitun joustavan tallennustyönjaon toimeenpano.
Kuva: Tie Kolttakönkäällä. Museovirasto.
altistutaan-asiakkaille-kansi

Altistutaan asiakkaille!

Museoviraston koordinoiman yhteistyöhankkeen "Museot hyvinvoinnin edistäjinä" tavoitteena oli edistää museoiden toiminnan asiakaslähtöisyyttä. Hankkeessa kehitettiin työkaluja asiakaslähtöiseen palvelujen rakentamiseen sekä uudenlaisia johtamis- ja yhteistyömalleja. Pilottikohteina hankkeessa olivat Merikeskus Vellamo Kotkassa ja Hämeenlinnan Linnanniemen alueen museot. Hanketta rahoitti mm. Sitran Julkishallinnon johtamisohjelma. Kokeiluhankkeen tulokset ovat koko museokentän vapaasti hyödynnettävissä ja siitä voi lukea mm. Altistutaan asiakkaille! -lehtisestä.

Oikea-yla
 
Palvelut2020

Vaikuttava museo -verkkosivusto rohkaisee museoita strategiatyön pariin


Vaikuttava museo -verkkosivustolla museot voivat tutustua strategisen profiilin rakentamisen eri vaiheisiin.


Kuuden kehitysaskeleen ympärille koottu sivusto antaa tukea ja tarjoaa inspiraation lähteitä muun muassa toimintaympäristön kartoittamiseen, asiakkaiden, kumppaneiden ja oman osaamisen jäsentämiseen sekä asiakaslähtöisten palveluiden kehittämiseen ja työn arvioimiseen.
 
Oikea-ala
 


SivukarttaPäivitetty viimeksi 24.10.2017
© Museovirasto