Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Luettelointiohjeen julkaisemistilaisuus Teatterimuseossa


Museoiden luettelointiohjeen julkaisemista juhlistettiin torstaina 27.2. Teatterimuseossa, jonka dramaattisissa lavasteissa kuultiin innostuneita puheenvuoroja valmistuneesta suururakasta ja päästiin tutustumaan uunituoreeseen verkkosivustoon.


Kulttuuriasianneuvos Minna Karvonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä nosti avaussanoissaan esille luetteloinnin laadun tärkeyden. "Viimeiset kuusi vuotta ovat olleet digitaalisen kulttuuriperinnön nousukautta. Olemme saaneet oikeasti aikaiseksi laajoja ja syviä kulttuuriperintösektoreiden sähköisiä palveluita. Määrällisesti mittava digitointi tai käytettävyydeltään hyvät, vakaat palvelut eivät kanna, jos käyttäjä ei aineistoja löydä eikä löytämäänsä ymmärrä. Siksi luetteloinnin laatu on niin tärkeää. Siksi metatiedon yhteentoimivuus on kaiken ytimessä."


Osastonjohtaja Vesa Hongisto Museovirastosta huomautti puheenvuorossaan, että luettelointiohje on ehkä merkittävämpi saavutus kuin moni tässä työssä ollut arvaakaan. "Tämä on ensimmäinen todellinen, valtakunnallinen museoiden kokoelmien luettelointiohje. Miksi tällainen yhteinen luettelointiohje on niin tärkeä? Aiemmin kokoelmia luetteloitiin lähinnä ammattilaiskäyttöön, eikä osattu arvata että luettelointitiedot eli metatiedot päätyisivät ei-ammattilaisten käyttöön. Tänä päivänä ja tulevaisuudessa metatiedot päätyvät erilaisiin verkossa oleviin järjestelmiin kenen tahansa tutustuttavaksi ja uudelleen käytettäväksi. Mitä enemmän luettelointitiedot noudattavat samoja periaatteita, sitä helpompaa tietojen yhteinen haku, tietojen yhdistäminen ja tietojen rikastaminen on kansallisesti ja kansainvälisesti. Nyt tehty työ on vaikutuksiltaan todella pitkäkestoista, käyttöön otettavien luettelointiohjeiden vaikutus ulottuu vuosikymmenten päähän."


Museo 2015 -hankkeen tuore projektipäällikkö Eero Ehanti esittäytyi ja totesi olevansa iloinen päästessään osaksi suomalaisen kokoelmahallinnan jatkumoa, joka on pitkä ja kunniakas. "Iloitsen siitä, että pääsen edistämään museokokoelmien entistä parempaa avautumista meidän ammattilaisten ja suuren yleisön hyödynnettäväksi, kotimaassa ja maailmanlaajuisesti." Lue Eeron P.S.-blogikirjoitus, joka perustuu julkistamistilaisuudessa pidettyyn puheenvuoroon täältä.

Luettelointikoordinaattori Leena Furu kertoi Museoiden luettelointiohjeen laatimisen taustoista ja esitteli www.luettelointiohje.fi -verkkosivuston. "Olemme tehneet luettelointityöryhmän kanssa runsaat kaksi vuotta tiiviisti työtä, joka on meidän kaikkien mielestä ollut todella tärkeää ja kaivattua. Kansallisia luettelointiohjeita on toivottu jo useita vuosia - jopa vuosikymmeniä. Luettelointityöryhmän apuna on ollut kokoajan myös yli 80 henkilöä kattava kommenttiryhmä ja parikymmentä muuta asiantuntijaa. Kiitos kaikille hyvistä kommenteista ja upeasta työstä!"

Luettelointityöryhmä
Luettelointityöryhmä
Juhlavieraita
JuhlavieraitaKuvat: Marika Kokkinen-Eurén.
Kuvauspaikka: Teatterimuseo.Minna Karvonen
Kulttuuriasianneuvos Minna Karvonen


Vesa Hongisto

Osastonjohtaja
Vesa Hongisto


Eero lavalla

Projektipäällikkö
Eero Ehanti

 SivukarttaSivu päivitetty 17.3.2014
© Museovirasto